Hlavní obsah

Ženy Turka nemusejí. Hlasy sbíral u mužů v oblastech, kde jsou automobilky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Spojení, které v eurovolbách zafungovalo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Přísaha s Motoristy.

Ze všech okresů v Česku zabodovala Přísaha s Motoristy nejvíce v Mladé Boleslavi. Její lídr Filip Turek byl také podle průzkumu Seznam Zpráv nejsilnější osobností letošních voleb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je velmi brzo popisovat, odkud načerpala Přísaha s Motoristy palivo pro svůj úspěch. Prvotní analýzy ale naznačují, že oslovily například voliče v místech, kde je silný automobilový průmysl.

Takto se jim dařilo v Mladé Boleslavi a okolí. V žádném jiném okrese v Česku neměli takový úspěch jako tady – 13,3 procenta hlasů.

Z dat Seznam Zpráv také vyplývá, že Turek sbíral hlasy plošně, hodně uspěl například v Pohořelicích a okolí, což je bašta Roberta Šlachty, kde se mu dlouhodobě daří. V největších městech měl podporu slabší.

Zadařilo se mu ale třeba v Ralsku v Libereckém kraji, v relativně chudé obci v bývalé vojenské oblasti, kde sídlila sovětská armáda, a dnes je tu vysoká nezaměstnanost a řada lidí čelí exekucím. Zdaleka nejsilnějším rysem, který vyplývá z dat Seznam Zpráv, pak je, že Turka nevolí vzdělanější lidé a ženy, a naopak pro něj hlasují méně vzdělaní muži.

Jako osobnost rovněž nejvíc ze všech lídrů rozděluje: má výrazně vyšší podporu mužů než u žen. Pokud se týká takzvaného sentimentu – pozitivního, nebo negativního vnímání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠, pak nadpoloviční většina žen ho vnímá negativně, ale totéž platí pouze pro třetinu mužů.

Naopak dvě třetiny mužů jej vnímají pozitivně nebo neutrálně. Ukázal to kromě jiného rozsáhlý bleskový průzkum prostřednictvím platformy Výzkumník Seznam, do něhož se zapojilo rekordních 1500 respondentů.

Kde jsou automobilky, tam volí Turka

Z úvodní hot spot analýzy politického geografa Jonáše Suchánka také vychází, že se Motoristům a Přísaze dařilo i na Kolínsku nebo Rychnovsku, kde jsou velké automoto závody.

„Ve zjednodušené podobě hot spot mapa říká, kde se systematicky shlukuje vysoká a nízká úroveň podpory,“ popisuje Suchánek, že se tak dá poukázat na prostorové rozložení hlasů, které je sofistikovanější než běžné procentuální rozložení podpory.

„V případě podpory Přísahy s Motoristy jde o takovou nepřehlednou mozaiku. Museli bychom se tedy ponořit více do těch malých shluků a zjistit, proč byla podpora vyšší právě tam. Extrémně ale z dat vystupuje Mladoboleslavsko, pak také další lokality, kde je silná zaměstnanost v průmyslu,“ doplňuje politický geograf.

Suchánek ale připomíná, že jde jen o prvotní odhady, které spíše dávají více otázek než odpovědí. Data bude nutné teprve podrobněji posoudit a zasadit do souvislostí.

Naopak nepřekvapí, že koalice bodovala na jižní Moravě, kde je doma šéf Přísahy Robert Šlachta. Konkrétně – jak už bylo řečeno – v jeho domovských Pohořelicích brali téměř 25 procent. Ostatně tam Přísaha vyhrála už v komunálních volbách. Město ale nevede, protože se všechny zbývající strany postavily proti.

Okoukal se Okamura?

V evropských volbách ale celkově posílil směr kritický vůči unijní politice. Vyjma Přísahy s Motoristy uspělo také Stačilo!, tedy koalice vedená komunisty. SPD s Trikolórou sice uzmuly jeden mandát, v jejich případě jde ale spíše o prohru. Přes dvě procenta bral ještě Jindřich Rajchl s hnutím PRO.

Ve volebním štábu SPD byla tak po vyhlášení výsledků cítit nervozita. Voliči sice podpořili směr, kterým jde strana pod vedením Tomia Okamury, hlasy ale dali raději jiným subjektům. Oproti posledním eurovolbám ztratila SPD 3,5 procentního bodu.

„Tomio Okamura působí jako takový slovní exhibicionista, za kterým není reálný výkon v politice. Po deseti letech tak jsou voliči tímto možná unavení a hledají nové tváře a spasitele,“ popisuje Pavel Šaradín z katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Silné osobnosti

Volby tak patrně dokázali zlomit silní lídři v čele některých kandidátek. Takovým byl i Petr Mach, jen ne v těchto volbách jako lídr kandidátky SPD, ale už před 10 lety ještě coby předseda Svobodných. Tehdy se stal europoslancem, v letošních eurovolbách ho ale přeskočil z druhého místa Ivan David.

„Petr Mach mohl působit na voliče neautenticky. Ukázalo se, že měnil názor ohledně Ukrajiny, což je pro SPD klíčové téma. Není také tak spjatý se stranou,“ vysvětluje politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Stauber.

Potvrzuje to i průzkum Seznam Zpráv, ve kterém lidé uváděli jako nejsilnější osobnosti letošních voleb motoristu Filipa Turka a komunistku Kateřinu Konečnou. Zatímco ta bodovala jak u žen, tak u mužů, na Turkovi se respondenti neshodli. Výrazně vyšší měl podporu u mužů, navíc nadpoloviční většina žen ho vnímala negativně.

„Úspěch Přísahy s Motoristy je velmi pravděpodobně navázán vyloženě na osobnost Filipa Turka, který zřejmě dokázal mobilizovat mladší voliče z regionů mimo Prahu. Z analýz se to zatím tak zdá,“ přibližuje Stauber.

„Mohlo zafungovat jedno téma, tedy zákaz spalovacích motorů, což pro spoustu lidí v regionech může být docela závažný problém kvůli návaznosti na práci v automobilovém průmyslu, ale i vůbec možnosti pořídit si auto,“ dodává politolog.

Jelikož ale v evropských volbách voliči obvykle daleko více experimentují, nelze jen na základě nich usuzovat, že by se trvale přesypávaly preference voličů. Až sněmovní volby ukážou, jestli se Motoristé s Přísahou dokážou usadit na politické mapě, anebo s jedním úspěchem zase odjedou.

Doporučované