Hlavní obsah

Musk dostal šanci na bilionovou odměnu z Tesly

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Americký podnikatel Elon Musk.

aktualizováno •

Šéf automobilky Tesla Elon Musk má šanci na výplatu rekordní odměny. Akcionáři se na vyplacení odměn shodli, plán však může opět narazit u soudu.

Článek

Šéf americké elektroautomobilky Tesla Elon Musk má další šanci získat balík odměn, který mu byl přislíben v roce 2018 za splnění ambiciózních cílů, jako je růst hodnoty společnosti na burze a ziskovost firmy.

Výplatu rekordních padesáti miliard dolarů (1,15 bilionu korun) však před pěti měsíci soud zamítl, když dal za pravdu části akcionářů, která tvrdila, že cíle ve skutečnosti tak vysoké nebyly. Podle soudkyně delawarského soudu Kathaleen McCormickové představenstvo společnosti nedokázalo zajistit spravedlivé odměny. „Proces, kterým akcionáři balíček odměn vytvořili, byl chybný.“ Představenstvu soudkyně vytkla také snahu zalíbit se slavnému řediteli Tesly.

Akcionáři výrobce elektromobilů, kteří hlasovali pro vyplacení odměny spolu s Muskem, se rozhodli toto jednání obnovit. Na čtvrtečním jednání opět Muskovi odměny přiznali. Poměr hlasování firma tentokrát nezveřejnila, v roce 2018 hlasovalo pro 73 procent akcionářů.

Musk však stále nemá vyhráno. Podle expertů se může opakovat stejný scénář z roku 2018, kdy dohodu napadne u soudu některý z akcionářů. Nadále tak zůstává nejisté, zda by soud přihlédl k výsledku nového hlasování.

„Hlasování samo o sobě nic nemění. Tesla pouze získala příležitost využít výsledek hlasování pro svůj prospěch.Bude zajímavé sledovat, zda bude jiný soud ochoten uznat hlasování, které proběhlo po rozhodnutí soudu prvního stupně,“ řekl pro BBC Mathieu Shapiro, řídící partner v advokátní kanceláři Obermayer Rebmann Maxwell & Hippel.

Jednání se týkalo také přemístění sídla firmy, i tomuto požadavku Muskovi na jednání akcionáři vyhověli. Aktuálně automobilka sídlí v americkém státě Delaware, ale právě kvůli sporům s tamními soudy plánovalo vedení přesun firmy do Texasu. „Nikdy nezakládejte svoji společnost ve státě Delaware,“ uvedl Musk krátce po vydání soudního rozhodnutí na síti X, kterou mimo jiné také vlastní.

Z hlediska právních a daňových předpisů je však pro firmy stát Delaware jedním z nejpřívětivějších míst k založení podniku. Téměř 70 procent z 500 největších amerických společností má své sídlo právě tam.

Představenstvo společnosti mělo obavy, že pokud by nebylo na jednání Muskovi vyhověno, tedy, že by nedostal odměnu a firma se nepřestěhovala, miliardář na Teslu zanevře a odsune ji na vedlejší kolej, píše BBC.

Podle jejich černého scénáře by už Musk společnosti nevěnoval takový zájem a nasazení a to v době, kdy výrobce elektromobilů čelí zásadním problémům.

Od svého vrcholu v roce 2021 cena akcií firmy klesla o více než polovinu. Prodeje Tesly navíc nedosahují rozměrů, které vedení očekávalo. Zmenšující se zisky jsou důsledkem globální cenové války na trhu s elektromobily, kterou Tesla sama zahájila. Firma byla v rámci ní nucena snížit ceny svých nových vozů, aby zůstala konkurenceschopná na trhu zaplaveném především čínskými automobilkami.

Udržet Muskovu pozornost

I přes rozepře ohledně balíčku odměn se akcionáři shodují na tom, že je pro firmu důležité udržet si Muskovu pozornost.

„Samozřejmě to není o penězích,“ napsala v otevřeném dopise akcionářům předsedkyně představenstva Tesly Robyn Denholmová. „Všichni víme, že Elon je jedním z nejbohatších lidí na planetě, a tím by zůstal i v případě, že by Tesla porušila závazek, který přijala v roce 2018. Elon není typickým ředitelem a Tesla není typickou společností,“ pokračovala.

Podle Denholmové jde spíše o to, co bude Muska motivovat k vytváření dalších hodnot akcionářů Tesly. „Je evidentní, že Elonovi nechybí nové nápady, kterými by mohl výrazně ovlivnit svět. My potřebujeme, aby Musk tuto energii věnoval právě Tesle,“ dodala.

Ten se totiž zejména v posledních letech soustředí na rozvoj svého kosmického programu v rámci firmy SpaceX nebo rozvoje neurologických čipů prostřednictvím firmy Neuralink. V obou oborech oslavil Musk nedávno velké úspěchy. Před pár dny proběhl první úspěšný testovací let rakety SpaceX, na začátku roku pak Neuralink poprvé implantoval člověku do mozku čip, který postiženému umožnil chodit.

„Momentální hlasování akcionářů probíhá v nejnapjatějším období,“ řekl Dan Ives, technologický analytik ze společnosti Wedbush Securities. „Poté, co si Tesla prošla pohádkovým obdobím, se z toho stal horor. Někteří akcionáři jsou touto skutečností velmi frustrováni,“ dodal.

Ives si ale myslí, že ke schválení balíčku opět dojde, bude to však mnohem těsnější než v roce 2018. Dále řekl, že i přes veškerou kontroverzi, kterou je Musk v posledních letech obklopen, je pro existenci a rozvoj Tesly jeho přítomnost klíčová. „Vše je to na Muskovi. On je i nadále srdcem a i plícemi společnosti,“ uzavřel téma Ives.

Naděje akcionářů Tesly ochromilo další Muskovo vyjádření. Ten totiž v minulosti oznámil, že má zájem o to, aby se Tesla stala hlavním světovým lídrem v oblasti umělé inteligence a robotiky. Od tohoto slibu nakonec upustil, místo toho oznámil vznik nové společnosti xAI.

Klíč Muskova úspěchu

Přitom právě úspěch firmy Tesla Muskovi dovolil pokračovat ve financování nových převratných projektů.

Jeho klesající zájem o firmu dokazuje také množství akcií, které vlastní. V posledních letech je postupně prodával. Nejvýznamnější byl prodej akcií za téměř 23 miliard dolarů (526 miliard korun), aby mohl odkoupit sociální platformu Twitter, kterou následně přejmenoval na X.

Musk však stále zůstává ve firmě majoritním vlastníkem. Aktuálně vlastní v Tesle podíl ve výši 13 procent, to je zhruba 74 miliard dolarů (1,7 bilionu korun). Musk navíc za vedení nebere žádný plat a také tím argumentuje ve sporu o vyplacení rekordní odměny. Jeho bohatství se totiž přímo odvíjí od hodnoty akcií, které může svými kroky a rozhodnutími ovlivňovat.

Výsledek jednání o Muskově odměnách by mohl definitivně rozhodnout o jeho budoucím působení v Tesle, ve společnosti, která ho udělala bohatým a slavným.

Doporučované