Hlavní obsah

Šťastný podcast: V eurovolbách slaví Turek i ANO. Skutečný vítěz je jiný

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o Rusku a eurovolbách.

Článek

Rusko si dovoluje víc a víc. Jako by nestačilo, že ruský šéfpropagandista Solovjov hostí ve svém pořadu „experty“, kteří se předhánějí v psaní co nejkrvavějších scénářů, jak Rusko s Evropou zatočí – na to jsme koneckonců zvyklí a normálně tomu nevěnujeme pozornost.

„Ale oni navíc útočí na e-maily české státní správy, na aplikaci Českých drah, provádí sabotáže, především žhářské, na území Polska a vyvolávají nepokoje na polsko-běloruské hranici, takže de facto na polsko-ruské hranici,“ vypočítává Jindřich Šídlo.

„A k tomu všemu se ještě před týdnem odehrál incident na Staroměstském náměstí, při kterém skupina ruskojazyčných lidí vykřikujících s extrémním přízvukem, že jsou Němci, napadla stánek vybírající peníze na Ukrajinu. A já normálně nejsem fanouškem exemplárních trestů, ale jestli necháme tady takové lidi dělat podobné věci, tak co jsme to za stát?“ burcuje Konstantin Sulimenko.

Jak se ale ukazuje, s Ruskem nás nepojí jen nenávistné vztahy, ale i čilý obchod třeba přes Kyrgyzstán nebo sdílení služeb jisté rakouské firmy. Jak tyto transakce fungují, popisujeme v první části naší zábavné a občas i trochu vážné show.

Vítěz, kam se podíváš

Ve Šťastném podcastu jsme se ale nemohli vyhnout i hlavní evropské události (až do pátečního začátku fotbalového mistrovství Evropy) – eurovolbám.

Dalo by se říci, že volby do Evropského parlamentu byly další ze série voleb, kdy se mohou jako úspěšné tvářit skoro všechny strany. ANO bude tvrdit, že vyhráli, protože vyhráli na počet hlasů. SPOLU se bude hlásit o svou chvilku slávy, protože jako vládní koalice dosáhla na velmi přijatelný výsledek. STAN zase zdvojnásobil počet svých europoslanců a jak připomíná Sulimenko, „hlavně se zbavili Stanislava Polčáka, to je největší úspěch“.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Jenže opravdovým vítězem je někdo úplně jiný.

„Praví vítězové voleb jsou určitě Přísaha a Motoristé. I ANO a SPOLU mohly mít víc, ale myslím že Přísaha už ne. Filipu Turkovi všechno vyšlo a všechny přejel. A zdá se, že ho nedohnala ani zvednutá pravice a nacistické insignie u něj doma – třeba to je dlouho očekávaná satisfakce pro všechny ty týpky z 90. let, kteří po Praze pobíhali s holou hlavou,“ hodnotí Šídlo a ve Šťastném podcastu dodává ještě jednoho, možná trochu překvapivého vítěze.

S volbou Turka jako vítěze souhlasí i Konstantin Sulimenko, který dodává: „Aspoň díky závěru kampaně víme, do jaké frakce v europarlamentu Filip Turek zasedne. Spojí se s německou AfD a vytvoří novou frakci, jmenovat se může třeba HH.“

Ptejte se Šťastného podcastu

Máte otázku na tvůrce svého oblíbeného satirického podcastu? Zajímá vás, jak podcast vzniká a co všechno se stane, než ho dostanete do svých sluchátek? Máte téma, které jsme zatím neprobírali, ale vy byste k němu chtěli slyšet naši pečlivou analýzu a stanovisko? Anebo prostě chcete, abychom se vám za něco omluvili?

Pošlete nám své otázky do úterý 18. června přes tento formulář. Na všechny dobré dotazy budeme mít minimálně stejně dobrou odpověď, a to v poslední epizodě této sezony – v pondělí 24. června.

A kdo naopak propadl? Mezi jinými například Piráti a i ty ve Šťastném podcastu podrobně probíráme.

„Získali o dva europoslance méně, než měli. A navíc Markéta Gregorová přeskákala lídra kandidátky Marcela Kolaju, což musí mimořádně bolet,“ uvažuje Tereza Povolná.

„Ale vlastně to není zas tak tragický výsledek. Je to jen o tři mandáty méně než v Poslanecké sněmovně,“ krčí rameny Šídlo.

Další glosy k eurovolbám i grilování úspěšných i neúspěšných kandidátů si už teď můžete poslechnout ve Šťastném podcastu. Pusťte si ho v přehrávači nahoře nebo nás odebírejte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované