Hlavní obsah

Zahradil u Turka: ODS by jeho úspěchu měla věnovat pozornost

Foto: Seznam Zprávy

Jan Zahradil ve volebním štábu Přísahy a Motoristů.

V oslavujícím štábu Přísahy a Motoristů se po boku Filipa Turka objevil i dlouholetý člen ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čím to, že jste sem dorazil?

Překvapil mě výsledek pana Turka. Myslím, že dva mandáty jsou opravdu to, co stojí za pozornost. Svým způsobem to může být náznak nebo krok k přeformátování pravé části politického spektra. Myslím, že ODS by tomu měla věnovat pozornost.

Očekával bych, že moji kolegové zvolení za ODS do Evropského parlamentu se začnou o pana Turka třeba víc zajímat, protože těch průniků je tam dost. Třeba s panem Vondrou by si určitě dobře rozuměl v modifikaci Green Dealu a v podpoře evropského automobilového průmyslu včetně toho českého. Takže je potřeba nějakou komunikaci zahájit.

Viděl jsem tu i Borise Šťastného či exprezidenta Klause.

Boris Šťastný se hodlá angažovat u ANO, tak zřejmě i z té strany vzniká zájem o nějaké kontakty. Po výsledku by ODS měla začít přemýšlet, jestli koalice Spolu je něco, co stojí za dlouhodobé udržování. Zaprvé to není vítězství, oproti stávajícímu stavu jsme jeden mandát ztratili, ze čtyř jsme klesli na tři. Zatímco TOP 09 měla dva mandáty a má dva mandáty. To je téma k přemýšlení, kdo benefituje z tohoto spojení a kdo platí náklady. Volby otevřely spoustu zajímavých otázek a měli bychom na ně hledat odpovědi.

Byl jste u ODS?

Ano, byl, tam jsem začínal, teď (v noci na pondělí) jsem tady.

Co vy a volby?

Já jsem skončil, což mi dává větší stupeň volnosti, abych se na politické scéně pohyboval. Žádnou kandidaturu nebo angažmá, krajské nebo senátní, nechystám. Uvidíme, co se stane před parlamentními volbami 2025, jestli ten projekt bude pokračovat, nebo ne. Podle toho se zařídím.

Naťukávačka s Filipem Turkem?

Mě to zajímá. Já nevím, co všechno Turek ví o fungování Evropského parlamentu, co tam hodlá dělat, o kterém výboru, o které frakci uvažuje, možná vzniknou nové frakce. Hlavně je zapotřebí komunikovat.

Doporučované