Hlavní obsah

Babiš: Já byl nadšený až dojatý

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při příchodu do volebního štábu hnutí ANO.

„Mysleli jsme si, že při té vyšší volební účasti nebudeme úspěšní,“ řekl šéf hnutí ANO po vyhlášení výsledků eurovoleb.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před vyhlášením výsledků voleb do Evropského parlamentu Andrej Babiš před novináři nadhodil, že jeho hnutí ANO možná přišlo o důležité hlasy, které si připsali kandidáti Motoristů a Přísahy nebo uskupení Stačilo!. Nakonec však ANO celkem přesvědčivě vyhrálo. V rychlém rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš zdůraznil, že šlo o prestižní souboj s koalicí Spolu.

Jak to pár minut po vyhlášení výsledků hodnotíte?

Moc si toho vážíme, je to skvělé, splnili jsme plán, že jsme vyhráli. Mysleli jsme si, že při té vyšší volební účasti nebudeme úspěšní. Já osobně to nečekal. Je třeba si říct, že o minulých evropských volbách v roce 2019, kdyby se sečetly hlasy Spolu, tak jsme tenkrát prohráli. Teď jsme je porazili. Tady byla exploze radosti, když jsme to viděli. Já byl nadšený až dojatý. Je to také famózní úspěch Klárky Dostálové, která mimochodem dnes vstoupila do ANO. Získala neuvěřitelných 171 tisíc preferenčních hlasů, to je víc než například SPD s Trikolorou.

Když jste večer přicházel do štábu, působil jste dost skepticky a poukazoval na Stačilo! a Motoristy.

Ano, když jsem viděl volební účast v Praze, tak jsem z toho měl obavy. Z velkých měst, že to nedáme. Jinak je velké překvapení, že Přísaha a Motoristé skončili třetí. Tam byl asi obranný efekt. Lidé měli pocit, že se panu Turkovi ubližuje, proto ho podpořili, jinak si to neumím vysvětlit. Protože poslední televizní debaty se mu nepovedly a byly tam nějaké nové informace z jeho minulosti.

Jak si vysvětlujete vyšší volební účasti, v Česku rekordní?

Byly to prestižní volby, kde jsme se poprvé utkali s koalicí Spolu od sněmovních voleb. Pro nás je to jak transfuze krve. A hlavně je to ocenění, že tu opoziční práci asi děláme dobře, že funguje stínová vláda Karla Havlíčka, že jsme byli aktivní na sociálních sítích, že jsem dělal osobní kampaň. Nebyl to ztracený čas, povedlo se nám to. I ten rozdíl mezi námi a koalicí Spolu je slušný, když si vezmete, jak se tvářili, že už nás má na dostřel. Je to velké zadostiučinění.

Do jaké frakce v europarlamentu půjdete? Teď jste v liberální Renew Europe (Obnova Evropy), ale tam asi zákaz spalovacích motorů neprosadíte. Nechcete jinam?

Naši letí do Bruselu hned v pondělí a začnou rozhovory uvnitř frakce se stranou ALDE (spadá pod Renew Europe - pozn. red.). Cílem je dodržet náš jasný program - budeme v europarlamentu bojovat za konkrétní věci: Aby se cena elektřiny odpojila od plynu, abychom zabránili zákazu spalovacích motorů u aut, abychom zabránili emisním povolenkám, abychom změnili migrační pakt. To je naše hlavní priorita a podle toho se zařídíme.

Doporučované