Hlavní obsah

Biden navštívil hřbitov, kterému se Trump kdysi vyhnul

Foto: POTUS/X.com

Americký prezident Joe Biden.

Joe Biden zakončil státní návštěvu Francie návštěvou amerického hřbitova, kde spočinuli vojáci z 1. světové války. Americký prezident přijel do Francie kvůli 80. výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před návratem do Spojených států uctil americký prezident Joe Biden americké válečné oběti na hřbitově Aisne-Marne asi hodinu cesty od Paříže. Položil věnec u hřbitovní kaple před prostranstvím s bílými náhrobky označujícími místo posledního odpočinku více než 2200 amerických vojáků, kteří bojovali v první světové válce. Informovala o tom agentura Reuters.

„Představa, že budeme schopni se vyhnout zapojení do velkých bitev v Evropě, je prostě nereálná,“ řekl Biden novinářům. „Proto je tak důležité spojenectví, které máme,“ dodal.

Demokrat Biden se v listopadu uchází o znovuzvolení proti republikánovi Donaldu Trumpovi.

Trumpova administrativa v roce 2018 uvedla, že tehdejší prezident, který byl rovněž na návštěvě Francie, nemohl na hřbitov zavítat kvůli špatnému počasí. Jeho tehdejší personální šéf John Kelly, generál ve výslužbě, na hřbitov přijel místo Trumpa, a to za mírného deště. Následné zprávy však uváděly, že Trump svým asistentům řekl, že tam nechce jít, protože mrtvé vojáky považuje za „cucáky“ a „ztroskotance“. Trump tyto komentáře popřel, ačkoli je později potvrdil právě Kelly.

Biden bez jmenovité zmínky o Trumpovi prohlásil, že by do Normandie nepřijel, aniž by navštívil hřbitov Aisne-Marne. Během zastávky také potvrdil, že dosáhl dohody s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o využití zisků ze zmrazených ruských aktiv na pomoc Ukrajině, o čemž již v sobotu informoval Macron.

Během celé cesty se Biden podle Reuters nenápadně zmiňoval o Trumpovi, aniž by ho jmenoval. Učinil to i v projevu na pobřeží Normandie, v němž prosazoval udržení silných amerických spojenectví, zatímco Trump kritizoval NATO a hrozil, že nebude bránit jeho členy, pokud nebudou platit více za svou obranu.

Podle agentury AP byla každá Bidenova „óda na transatlantické partnerství připomínkou, že Trump může tyto vztahy rozvrátit“. „Každá zmínka o demokracii stála v protikladu k úsilí jeho soupeře zvrátit prezidentské volby. Nesčetná nabádání k pomoci Ukrajině bránit se Rusku vytvářela kontrast s Trumpovým skepticismem ohledně poskytování americké pomoci,“ uvedla AP.

Bidenovy chvalozpěvy na boj mezi demokracií a autokracií sklidily pochvalné reakce v Evropě, kde vyhlídka na návrat Trumpovy bouřlivé vlády podle AP vyvolala nemalé znepokojení. Zatím se však neví, jak bude toto poselství rezonovat u amerických voličů.

Doporučované