Hlavní obsah

Místo do posluchárny na frontu. Rusové začali rekrutovat studenty z Afriky

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Rusko se pustilo do globální náborové kampaně s cílem naverbovat žoldáky v nejméně 21 zemích.

Rusko posílá na frontu i studenty z Afriky. Motivuje je finanční odměnou, ale také pohrůžkou, že by mohli přijít o ruská víza. S minimálním výcvikem se účastní riskantních operací, které velmi často končí smrtí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruští úředníci stále častěji vyhrožují africkým studentům a mladým pracovníkům tím, že jim neprodlouží víza, pokud nebudou souhlasit s narukováním do armády. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Někteří Afričané pobývající v Rusku na pracovní víza byli zadrženi a museli se rozhodnout mezi deportací a nástupem do ruské armády, uvedl jeden z evropských úředníků. Pouze část z nich byla schopna úředníky podplatit, aby mohli v zemi zůstat a vyhnout se vojenské službě, uvedl úředník, který hovořil s agenturou Bloomberg pod podmínkou zachování anonymity.

Podle dalšího evropského úředníka se praktika Ruska v rámci posílání migrantů a studentů do bojů pod nátlakem datuje už do dřívějšího období války. Pro tyto jednotky je typický obzvláště vysoký počet obětí, protože jsou stále častěji nasazovány do riskantních ofenzivních manévrů, aby ochránily více vycvičené vojenské jednotky, dodal úředník.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí na žádost agentury Bloomberg o komentář neodpověděla.

Podle zpráv, které citují ukrajinskou rozvědku, se Rusko zapojilo do globální náborové kampaně s cílem naverbovat zahraniční žoldáky v nejméně 21 zemích včetně několika afrických států. Těm, kteří narukují jako tzv. smluvní vojáci, nabízejí vysokou finanční odměnu.

Náboráři se také zaměřují na migranty a studenty, kteří již dříve hledali v Rusku zaměstnání. V některých případech také nalákali další osoby, a to nejdříve na sliby lukrativní práce, přičemž je poté přinutili k výcviku a nasadili je na frontu.

Snaha Ruska mobilizovat mnohem větší počet vojáků by se mohla stát podle agentury Bloomberg významným faktorem ve válce. Ruská armáda na severovýchodě Ukrajiny postupuje pomalu a utrpěla těžké ztráty, přestože se ukrajinská strana potýká s nedostatkem vojáků a munice.

Podle britského ministerstva obrany přišla ruská armáda v květnu o 1200 vojáků denně, což je nejvyšší počet obětí za dobu ruské invaze na Ukrajině. Agentura Bloomberg však upozorňuje, že nemůže zmíněné údaje nezávisle ověřit.

V Rusku je v současné době 35 až 37 tisíc afrických studentů, informuje agentura Bloomberg s odvoláním na Jevgenije Primakova, šéfa Ruského střediska vědy a kultury Rossotrudničestvo, které se zabývá šířením informací o Rusku v zahraničí.

„Každoročně přihlásíme ke studiu v Rusku zdarma asi 6500 studentů z Afriky,“ řekl Primakov ve čtvrtek na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru.

Doporučované