Hlavní obsah

Speciální vysílání SZ: Turek překvapil. Je to safra velký budíček, říká Jurečka

Volební speciál Ptám se já k volbám do Evropského parlamentu.Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •

Česko i celá Evropská unie má za sebou volby do Evropského parlamentu. Seznam Zprávy nabídly speciální živé vysílání ze studia podcastu Ptám se já.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Těsně před půlnocí z neděle na pondělí skončily v Evropské unii volby do Evropského parlamentu. Češi si tak zvolili 21 svých zástupců, kteří budou po dobu pěti let zastupovat Českou republiku v europarlamentu.

Zvítězilo hnutí ANO následované koalicí Spolu, Přísahou a Motoristy, koalicí Stačilo!, Starosty, Piráty a SPD. Seznam Zprávy přinesly speciální vysílání podcastu Ptám se já. Hostem moderátorky Marie Bastlové byli její kolegové z redakce, ale i řada českých politiků.

Místopředseda vítězného hnutí ANO a stínový premiér Karel Havlíček je spokojen. „Je to pro nás velký úspěch. Přinášíme řešení a máme tváře,“ řekl. Úspěch Motoristů a Přísahy v čele s Filipem Turkem a koalice Stačilo! pod vedením komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné vidí jasně. „Je to signál, že lidem dochází s vládou trpělivost,“ myslí si Havlíček. Kdyby nebylo Turka, neměla by Přísaha podle Havlíčka takový výsledek.

Věří, že v evropské frakci Obnova Evropy (Renew) se i přes výtky k populistickým krokům ANO udrží: „Jsme pro svobodu jedince, podnikání a víry.“ Současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ale podle něj nemá další hlasy od ANO jisté. „Nesplnila svoji úlohu, i když to neměla jednoduché,“ řekl Havlíček s odkazem na covid a dopady ruské agrese na Ukrajině.

Hnutí ANO se během minulých období potýkalo s rozpady svého europoslaneckého klubu, kdy odešla řada výrazných členů (například Pavel Telička, Dita Charanzová a další). Tentokrát to podle Havlíčka bude jiné. „Náš poslanecký klub zůstane jednotný,“ věří.

Pirátům v eurovolbách zbyl ze tří mandátů jen jeden. Starostové mají dva, což je dvojnásobek, nicméně získali necelých devět procent hlasů. Čekalo se přitom víc. „Piráti jsou poražení a Starostové musejí být zklamaní,“ hodnotí komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. Výsledek STAN není podle něj dobrý: „Danuše Nerudová nepřinesla Starostům to, co od ní čekali.“

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky eurovoleb v Česku s lídry kandidátek.

Podle Šídla se změnila i pozice Pirátů na politické scéně. „Už z nich není protestní strana. Zestárli, předsedovi ministru Ivanu Bartošovi je 44 let. Není to ‚free parta‘ z náměstí,“ upozornil komentátor. Naopak koalice Spolu společnou kandidátkou podle něj obhájila před voliči svůj projekt.

Eurokřesla Motoristů a Přísahy i koalice Stačilo! nezaručují úspěch ve sněmovních volbách. „Budou to mít těžké. Turek byl pro tuhle agendu ideální, ale těžko říct, jestli to bude stačit na Sněmovnu. Ale Přísaha byla minule těsně pod pěti procenty,“ upozorňuje Šídlo. Evropské volby ale podle něj ukázaly na jednu věc: „Potvrdily konec sociální demokracie. Skončila až za PRO Jindřicha Rajchla.“

Úspěch Filipa Turka a Kateřiny Konečné vnímá předseda KDU-ČSL Marian Jurečka i jako vzkaz pro vládu. „Je to safra velký budíček,“ říká. Přesto koalice Spolu podle něj obhájila nejen mandáty, ale i svůj smysl pro další pokračování: „Ve vládě nevidím prostor pro personální změny.“ Kabinet podle něj bude pokračovat v nastolené politice. „Důchodovou reformu výrazně měnit nebudeme,“ dodal Jurečka s tím, že i přes slabý výsledek Pirátů a STAN platí dohoda, že tyto strany budou navrhovat eurokomisaře.

Eurovolby 2024 rozcestník

Přesto by se podle šéfreportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího měl kabinet Petra Fialy chystat na tvrdší práci před sněmovními volbami. „Spolu bude muset mobilizovat do sněmovních voleb voliče,“ říká Dolejší s tím, že cílem může být jako u minulých voleb oslabení menších stran, aby skončily pod pěti procenty.

„Potvrdilo se, že téma Antibabiš funguje. I sociologické výzkumy ukazují, že voliči Spolu se nejvíce obávají návratu Andreje Babiše,“ vysvětluje Dolejší společnou kandidátku Spolu. Přesto vláda nemá další úspěch jistý: „Vláda musí doufat, že to ekonomické oživení bude do voleb výraznější. Aby lidé pocítili, že jim reálné mzdy rostou.“

Europoslanec a lídr kandidátky Spolu, místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje výsledek podle svých slov za solidní: „Je to asi to, na co se dalo dosáhnout.“ Zisk Motoristů byl pro něj překvapením. „Filip Turek je fenomén komunikace na sociálních sítích. Ale eurovolby jsou specifické, nahrávají protestním formacím,“ upozorňuje Vondra s tím, že zisk se nemusí projevit ve sněmovních volbách.

Úspěch koalice Stačilo! pod vedením komunistky Kateřiny Konečné ho nepřekvapil. „To je úplně jiný svět než můj. Ale energicky cílila na své voliče a výsledek má odpracovaný,“ hodnotí Vondra. Přesto celkově vidí v EU ústup levice: „Viděli jsme celoevropský úpadek Zelených.“

S výsledky není spokojena místopředsedkyně Pirátů a europoslankyně Markéta Gregorová, která jako jediná ze své strany obhájila mandát a zůstane v Evropském parlamentu bez stranických kolegů. „Nejprve to byl šok, teď je to zklamání,“ přiznává s tím, že vidí chyby v kampani. „Nebyli jsme schopni komunikovat některá témata, která lidé vnímají jako hrozbu,“ odkazuje třeba na téma Green Dealu.

Piráty podle Gregorové čekají změny: „Měli bychom vyvodit systémová řešení. Musíme se změnit navenek. Ať už to bude rebranding značky nebo komunikace.“ Řešit chce i celoevropské výsledky. „Budeme reflektovat, proč mají lidé tendenci přecházet teď ke spíše konzervativnějším hnutím,“ přibližuje Gregorová.

Naopak jako úspěch vidí jednociferný zisk hnutí STAN jeho místopředseda, poslanec Jan Lacina: „Propadák to není, ale čekali jsme víc. Dva naše mandáty znamenají posílení o 100 %.“ Podle svých slov by měli být Starostové spokojeni. „Ale měli jsme vysoká očekávání, chtěli jsme přes deset procent,“ přiznává Lacina.

Pochválil si ale závěr kampaně Starostů, kdy jejich kandidáti vystupovali proti Filipu Turkovi: „Dobře jsme analyzovali jeho potenciál a šli do konfliktu s ním.“ Výsledek evropských voleb podle Laciny nic nemění na nominaci na českého eurokomisaře. „Budeme navrhovat dvě jména: Danuši Nerudovou a Jozefa Síkelu,“ potvrdil Lacina.

Na sousedním Slovensku se předvolební kampaň odehrávala ve stínu atentátu na premiéra Roberta Fica. Jeho Směr zůstal druhý se ziskem 24,76 %, zvítězilo opoziční Progresivní Slovensko s 27,81 %. „Progresivní Slovensko dobře aktivovalo svoje proevropské voliče. To se Směru nepodařilo i přes využití atentátu na Fica v kampani,“ hodnotí šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

Překvapením slovenských eurovoleb je třetí místo národoveckého hnutí Republika s 12,53 %. Fico se podle Bárdyho neúspěšně snažil přebrat voliče Republiky, neúspěchem je i výsledek vládní Slovenské národní strany (SNS). „Vládní SNS absolutně propadla, extremistické voliče sebralo právě hnutí Republika,“ upozorňuje Bárdy. Pokud Fico nezmírní svoji rétoriku, Slovensko podle Bárdyho nečeká usmíření ani lehká doba: „Ficovo video (po atentátu) bylo všechno, je ne smířlivé.“

Podobně situaci odhaduje i Filip Harzer, zahraniční redaktor Seznam Zpráv se specializací na střední Evropu: „Voliči se mobilizovali a polarizace je velká. Nečekám, že Fico a Směr zmírní rétoriku.“ Poukázal i na to, kde hnutí Republika zabodovalo. „Přebralo některé bašty Směru. A Fico to po úspěchu Progresivního Slovenska nebude mít lehké, pokud jde o kontroverzní změny,“ hodnotí Harzer mobilizaci proevropských voličů na Slovensku.

Rakouští Svobodní zvítězili (s 25,7 %) jen o procentní bod těsně před vládními lidovci. „Svobodní dosáhli menšího zisku, než se čekalo. Rakousko na podzim čekají parlamentní volby, ta kampaň se přesune rovnou k nim,“ upozorňuje Harzer. Stejně malý náskok získala v Polsku vládní Občanská koalice premiéra Donalda Tuska před opozičním Právem a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského: „Ukázalo se, že Kaczyńského strana není v troskách. Tusk se cítí silný a politická situace se vrátila o 20 let zpět.“

V Německu sice přesvědčivě zvítězila opoziční CDU/CSU se třetinou hlasů, druhá ale byla populistická Alternativa pro Německo (AfD) s téměř 16 %. „Dochází ke generační obměně: Zelení ztrácejí mladé voliče, nabírá je AfD,“ vysvětluje Filip Harzer. AfD vidí jako stranu nespokojených a kampaň se podle něj plynule přesune k podzimním volbám do zemských sněmů.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované