Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Alláh si ho vzal.“ Manželka diplomata chce omluvu a odškodnění od Saúdů

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lenka Dubovcová u svého protestního místa.

Manželka před pěti lety zesnulého českého diplomata se snaží protestní akcí v Praze vydobýt komunikaci se Saúdskou Arábií. A také odškodné za smrt manžela, který zemřel na diplomatické misi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na chodníku proti pražské ambasádě Saudské Arábie už druhým týdnem stojí petiční stánek, vedle nějž ve stanu přebývá starší žena. Sedmašedesátiletá Lenka Dubovcová je manželka bývalého diplomata Petra Dubovce, který před pěti roky ve věku dvaašedesáti let zemřel na diplomatické misi v Rijádu. Zkolaboval při výletu do pouště.

Dubovcová ze smrti manžela viní podle ní pomalý a nedostatečný zásah saúdských záchranářů, ale také údajnou následnou nečinnost českého Ministerstva zahraničí ohledně jí požadované protestní nóty stran – jak tvrdí – špatného zákroku tamní záchranné služby.

„Smrt je pro Saúdy citlivá“

„Chci tu zůstat, dokud se se mnou Saúdové nezačnou bavit. Znám jejich mentalitu, smrt je pro ně citlivá záležitost a věřím, že se nad tím znovu zamyslí a najdeme společnou řeč,“ říká Dubovcová, která má na chodníku kromě stanu i stolky s peticí a také fotografie manžela z různých diplomatických misí. Dubovec byl arabistou, který pracoval mimo jiné v Libyi, Kuvajtu či Sýrii. V Saúdské Arábii působil také na evropském zastupitelském úřadu.

V jedné petici žádá, aby saúdská vláda uznala vinu za smrt českého diplomata Petra Dubovce a vyplatila truchlící rodině finanční kompenzaci. Druhou peticí pak požaduje uznání smrti manžela za pracovní úraz.

„Zaměstnanci se bojí se mnou komunikovat. Maximálně na sebe přátelsky pokyneme nebo si zamáváme. Prohodila jsem i pár zdvořilostních frází s ochrankou, ale víc nic,“ říká Dubovcová ke svým snahám navázat se Saúdy komunikaci.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lenka Dubovcová před ambasádou Saúdské Arábie.

Dubovcová se kromě komunikace se saúdskou stranou snaží dobrat i podpory ze strany českého Ministerstva zahraničí a také získat odškodné.

Smrt diplomata stále vyšetřují

Mluvčí ministerstva Daniel Drake uvedl, že zástupci ministerstva se po úmrtí Petra Dubovce s pozůstalou rodinou opakovaně setkali a projevili soustrast. „S ohledem na to, že posouzení okolností úmrtí Petra Dubovce je jednou z podstatných otázek stále probíhajícího soudního řízení ve věci odškodnění, kterého se domáhá pozůstalá manželka, nebude se v této věci ministerstvo blíže vyjadřovat,“ dodal.

Dubovcová je totiž s ministerstvem v soudní při o 20 manželových platů vyplacených z důvodu mimořádné události. První jednání soudu začalo už loni v březnu, skončilo letos začátkem ledna, kdy soud žalobu zamítl. Dubovcová podala odvolání a jednání odvolacím soudem je naplánováno na 19. června.

K čemu vlastně v Saúdské Arábii před pěti lety došlo? Případ ze svého pohledu poskytla médiím rodina Lenky Dubovcové, která jí s bojem pomáhá.

Kolaps v poušti

V únoru 2019 manželé Dubovcovi spolu s dalšími lidmi z české ambasády v Rijádu odjeli auty na výlet do pouště. Tam při procházce v lehkém terénu Petr Dubovec zkolaboval. Jeden z kolegů se mu snažil přivolat pomoc a ostatní se mezitím střídali u poskytování první pomoci srdeční masáží.

Po necelé půldruhé hodině, kdy kolegové a manželka bojovali o život Petra Dubovce, měli na místo přijet tamní fotografové, aby zdokumentovali mrtvolu. Záchranáři na místo dorazili až o další půlhodinu později. „Mají na sobě černé uniformy, nevypadají jako ze záchranné služby,“ popisuje ve vzpomínkách. Češi jim odmítli tělo vydat, protože nemohli přestat s masáží srdce, jednoho z nich proto poslali pro kyslík.

Podle svědectví Dubovské se jejímu manželovi po podání kyslíku vrátila barva do tváří a osm záchranářů ho odneslo. „V nestřeženém okamžiku ho odpojí od kyslíku, neboť prý mají pravidlo, že po 10 minutách kyslíku mají povinnost pacienta odpojit,“ stojí ve svědectví rodiny.

Žádost o znovunapojení prý odmítli a manželce také zabránili se k Dubovcovi přiblížit a ten tak umírá. Lakonicky jí pouze sdělili, že „Alláh si ho vzal“.

Dubovcová se zároveň snaží dostat k protokolu ze Saúdské Arábie, který sepisovala na místě. Ten prý ve veškeré dokumentaci chybí a jediný protokol, k němuž se dostala, obsahuje prý jako důvod smrti pád ze skály.

Seznam Zprávy ambasádu Saúdské Arábie požádaly o vyjádření. Ani po několika dnech však odpověď nepřišla.

Doporučované