Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Rusko je čím dál agresivnější. Češi by mu měli ustoupit

Šťastné pondělí o ruské drzosti.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

Rusové jsou vůči Česku a celé Evropě čím dál agresivnější. Jistě, planě vyhrožovat dokázali ústy svého šéfpropagandisty Solovjova i exprezidenta Medveděva vždycky. Teď si ale troufají přejít od slov i k činům.

Článek

V podstatě každý večer se na obrazovkách ruské státní televize předhánějí hosté moderátora Vladimira Solovjova v tom, kdo vypálí ostřejší výhrůžku Evropě. Minulý týden si propagandisté vybrali dva mnohem vyspělejší a silnější státy Polsko a Německo a oběma těmto zemím slibovali rychlé zničení.

Do úst si Rusko samozřejmě čas od času bere i nás. Třeba s koncem hokejového šampionátu psala ruská média, že naše zlato nemá žádnou hodnotu, protože tam nehrála jejich sborná.

Na což jim můžeme vzkázat jen: To zní dost povýšeně od týmu, který má za posledních 30 let míň titulů i medailí z mistrovství světa než my, který na olympiádu pod vlastní vlajkou nepouštěli kvůli dopingu už před útokem na Ukrajinu a který aktuálně nedokáže porazit ani Bělorusko.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Jenže v posledních týdnech se ruský režim rozhodl přejít od prostých slov k činům. Například v Polsku zadržela tamní policie devět lidí v souvislosti se sabotážemi na polském území v přímé spolupráci s ruskou rozvědkou. Na nás mezitím útočí ruští hackeři, kteří se snaží napadat e-maily státní správy nebo třeba aplikaci Českých drah.

A sílící drzost Rusů dokazuje i incident, který se odehrál předminulou neděli na Staroměstském náměstí. Skupina rusky hovořících lidí tam napadla stánek, kde se vybírají peníze na podporu Ukrajiny.

A i navzdory všem těmto projevům agrese stále Rusové i jejich věrní evropští bojovníci za „mír“ (čtěte: kapitulaci) doufají, že z našich národů budou přátelé. A že jim ve všem ustoupíme, přestaneme podporovat bránící se Ukrajinu, padneme Rusku s omluvami k nohám a prostě a jednoduše počkáme, až si za pár let přijdou i pro nás.

Jak toho chtějí docílit? A proč se jim to v případě Polska definitivně nepodařilo? I to se dozvíte od Jindřicha Šídla ve Šťastném pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované