Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podle inspekce policisté nemohli střelbě na fakultě zabránit. Pozůstalí GIBS kritizují

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Střelec na filozofické fakultě připravil o život 14 lidí.

Generální inspekce bezpečnostních sborů uvedla, že žádný z policistů, kteří zasahovali při prosincové střelbě na filozofické fakultě, není podezřelý ze spáchání trestného činu. Podle šéfa GIBS nemohla policie útoku předejít.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za dva týdny uplyne půl roku od střelby na filozofické fakultě, při níž zemřelo 14 lidí z řad studentů i pedagogů fakulty.

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych ve čtvrtek na jednání sněmovního bezpečnostního výboru sdělil, že žádný z policistů, kteří se podíleli na zásahu během střelby na filozofické fakultě, není podezřelý ze spáchání trestného činu.

Po jednání výboru Hendrych doplnil, že policie prosincovým událostem nemohla zabránit. Z vyšetřování GIBS podle něj vyplynulo, že policisté udělali maximum možného, pracovali efektivně a rozhodovali se logicky.

„Podle našeho šetření policie zabránit této události nemohla,“ citovala šéfa inspekce ČTK.

Během jednání zaznělo i to, že GIBS trápí únik informací od policistů. Žádný z nich nepřesáhl trestněprávní rovinu, nicméně Hendrych apeloval na všechny zúčastněné, aby si uvědomili škodlivost takového jednání.

Nyní je podle Hendrycha vyšetřování plně v kompetenci policie.

Kritika pozůstalých: GIBS se nás neptala

V průběhu jednání současně promluvil i jeden z pozůstalých po obětech střelby, který vystoupil s kritikou přístupu GIBS k zasaženým rodinám po čas vyšetřování.

„Policie pochopila, že je pro nás důležité, že s námi někdo hovoří a že můžeme říct svůj názor. A GIBS toto nedokázala,“ řekl muž, který si přál zůstat v anonymitě.

„My si o tom povídáme, nedávno jsme se potkali a chtěli bychom něco říct, aby se něco zlepšilo, ale z GIBS jsme nedostali prostor. Pohled některých z nás je takový … myslíme si, že ty vraždy byly úplně zbytečné a aby aspoň trošku měly smysl, tak jsme chtěli říct náš názor na to, co by se mělo zlepšit, ale GIBS se nás nezeptala,“ dodal.

Podle předsedy bezpečnostního výboru Pavla Žáčka (ODS) by nyní mohla policie současně zvážit odtajnění některých částí zprávy vnitřní kontroly policejního prezidia, které byly blokovány z důvodu probíhajícího vyšetřování.

„To, co jsme očekávali, se stalo. Dozvěděli jsme se to, co avizoval ředitel generální inspekce už v minulosti tady na výboru, že se nepředpokládá, že by se tam stal trestný čin policisty,“ uvedl po jednání Žáček.

Poslanci by podle něj mohli na další schůzi výboru 20. června dostat odtajněnou zprávu policie z ledna. „Protože teď už není důvod ji tajit,“ dodal poslanec.

Příčinou střelby nebyla psychická porucha

Bližší informace, které by konkretizovaly motiv nebo detailnější okolnosti činu, nicméně dosud nedostala ani veřejnost, ani rodiny zavražděných, což zaznělo i během jednání.

Předseda výboru Žáček uvedl, že by mohlo být vyšetřování uzavřeno koncem června, kdy končí jeho základní lhůta. Policie nicméně může zažádat o její prodloužení.

„Tam předpokládáme, že kdyby šlo všechno dobře, tak na výboru 4. 7. by mohla být i širší informace, která by se týkala i těch vlastních kriminálních činů, na něž se my dnes nedotazujeme, jelikož ctíme názor státních zástupců, že o tom není možné mluvit,“ uvedl.

Dozorující státní zástupkyně Jana Murínová koncem dubna na poslaneckém bezpečnostním výboru sdělila, že vyšetřovatelé jsou blízko k tomu, aby seznámili veřejnost s motivem střelce.

Dodala, že podle znalkyně z odvětví psychologie nebyla hlavní příčinou střelby duševní porucha střelce, se kterou byl útok spojován bezprostředně po tragédii, jelikož se pachatel léčil s psychickými problémy. Murínová v tomto kontextu uvedla, že ne každý pacient psychiatrické ordinace je duševně nemocný.

Policejní prezident Martin Vondrášek tento týden v podcastu Hráči deníku Blesk připustil, že policie mohla být na zásah lépe připravena. Zároveň ale dodal, že je obtížné takovým případům předejít.

Vondrášek také uvedl, že se už sešel s některými z pozůstalých po obětech střelby a vyslechl si, v jakých ohledech mohla policie postupovat jinak. „Neuzavřeli se do sebe a své tragédie a říkali, co by z jejich pohledu do budoucna bylo dobré zlepšit. Za to zaslouží můj obrovský obdiv,“ řekl policejní prezident.

Matce zabité dívky chybí informace

Ve středu se s rodinami obětí střelby sešel i prezident Petr Pavel. Schůzku inicioval e-mail Lenky Šimůnkové, matky dvacetileté Elišky, která přišla při tragické prosincové střelbě o život. Šimůnková v něm Pavla žádala o setkání a mimo jiné vyslovila znepokojení nad tím, že dosud nebyla seznámena s žádným z výsledků policejního vyšetřování.

Mluvčí prezidentské kanceláře Eva Hromádková Seznam Zprávám sdělila, že se jednalo o neveřejné setkání, a Hrad k němu tudíž nebude podávat jakékoliv vyjádření.

Vrah při střelbě 21. prosince zavraždil 14 lidí, mezi nimiž byli studenti i pedagogové z fakulty. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Pachatel následně spáchal sebevraždu. V dopise, který po sobě zanechal, se přiznával i k vraždě dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dcery, k níž došlo 15. prosince v Klánovickém lese.

Aktualizace 16:40: Doplněna vyjádření šéfa GIBS a předsedy bezpečnostního výboru Sněmovny Žáčka.

Doporučované