Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Debata Fialy a Babiše na mě byla moc, říká Telička

Hostem Ptám se já byl bývalý diplomat Pavel Telička.Video: Seznam Zprávy

Článek

V Evropě odstartovaly největší kontinentální volby. Strany kandidující do Evropského parlamentu slibují možné i nemožné a předhánějí se ve slibech, co všechno zruší. Která z nich má v programu největší nesmysly?

Hostem Ptám se já byl bývalý diplomat a bývalý eurokomisař a europoslanec Pavel Telička.

V Evropě po pěti letech startují eurovolby. V Česku se volební místnosti otevřou v pátek (volit bude možné 7. a 8. června). Zástupci, které si do Evropského parlamentu Češi zvolí, obsadí 21 z celkových 720 křesel. Voliči si přitom mohou vybírat z kandidátních listin 30 stran, hnutí a koalic. Mandáty bude obhajovat ODS, TOP 09, STAN, Piráti, KDU-ČSL, SPD a ANO, které v minulých volbách zvítězilo se ziskem šesti křesel.

V kampani letos strany a hnutí skloňovaly zejména témata bezpečnosti, pomoci Ukrajině, budoucnosti Green Dealu (a jeho případné změny nebo přímo zrušení) či migrace.

Ta byla i jedním z hlavních témat středečního duelu lídrů dvou nejsilnějších stran na CNN Prima News. Podle šéfa ANO Andreje Babiše kabinet Petra Fialy (ODS) vyjednávání o paktu „podělal“. Premiér trvá na tom, že pakt je prvním krokem, který ale nestačí. Česko se proto hlasování o nových pravidlech zdrželo a požaduje, aby se migraci čelilo důrazněji.

Bude se migrační pakt nějak zásadněji upravovat? Co bude v Evropě v příštích pěti letech hlavní téma? A kde bychom dnes byli, kdybychom nebyli v Unii?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Co jste říkal na včerejší debatu premiéra se šéfem ANO? Nakolik to charakterizuje kampaň před letošními evropskými volbami? – I tato debata, kterou jsem viděl skutečně jenom útržkovitě, protože to na mě bylo moc, velmi jasně reflektuje, jak předvolební kampaň vypadá. Většinou slyšíme sliby, které jsou opravdu nesplnitelné, velmi často ani nesouvisejí s kompetencemi Evropského parlamentu. A já bych ještě dodal: Je tam hodně destrukce, je tam hodně toho, co zrušíme, co nepřipustíme, co zakážeme, co zrevidujeme.

2:00 Kdyby se skutečně toto mělo jednoho dne naplnit, tak dojde k dezintegraci Evropské unie s radikálními dopady pro země, jako je Česká republika. Anebo když se podíváme třeba na otázky migračního paktu, případně Green Dealu, a kdyby se toto mělo v dalších letech naplnit, tak je v horizontu 10, 15 nebo 20 let obrovská vlna klimatické migrace a v celé řadě těchto otázek protiimigrační sliby, co slibují, by nelegální migraci de facto otevřely dveře. To je jenom jeden z mnoha paradoxů kampaně.

3:00 Jaký největší nesmysl jste v kampani zachytil? Bylo to třeba zrušení Green Dealu, nebo něco jiného? – Ano, je to jedna z těch největších nešťastností, na které se politici zaměřují, ale je to skutečně široká škála. Třeba slib, že se zruší zákaz spalovacích motorů od roku 2035, tak když se podíváme, kde budeme v roce 2035, jaké investice do inovací automobilky dnes dávají, jakou jistotu ty automobilky potřebují, ne aby jim politici a zákonodárci každé dva roky měnili podmínky, tak je to až zarážející, jak toto téma poutá pozornost.

5:00 Pro budoucnost této země, její ekonomickou a politickou konkurenceschopnost jsou skutečně zásadnější témata, než jestli si někdo bude moci koupit v roce 2035 dieselové auto, které v té době s vysokou pravděpodobností zaprvé nebude a zadruhé by bylo podstatně dražší než auto bezemisní.

8:45 Kdo je v programu nejvíc vzdálen realitě a kdo je nohama na zemi?  Je velký rozdíl mezi volebními programy koalice Spolu, Pirátů, STAN v jakémkoliv pořadí na jedné straně a hnutí ANO na straně druhé. A já jsem si tím skutečně prošel. Nabydete jednoznačně dojmu, že se na jejich sepsání podíleli i politici a odborníci, ale rozhodně politici, kdežto u  programu hnutí ANO asi nějaká ingerence dílčí politiky byla, ale ten program byl evidentně psán odborníky na marketing a reklamu.

9:00 U hnutí ANO, když vezmu, že mnohé je mimo mísu, tak je to skutečně o slibech: Zrušíme, nedovolíme, zabráníme, zrevidujeme a podobně. Já tam vlastě necítím, co by hnutí ANO kromě destrukce chtělo třeba v dalších pěti letech dělat nejenom v Evropském parlamentu, ale vůbec. To asi bude několika desítkám procent občanů stačit, ale bohužel je to velmi smutný obrázek tohoto politického subjektu.

13:00 Podle čeho by podle vás měli lidé vybírat kandidáty do Evropského parlamentu? A jak významné pro jeho práci reálně je, pokud kandidát hovoří cizími jazyky? – Pokud chcete být spíše méně aktivním europoslancem, nemáte ambici věci ovlivňovat, nemáte ambici být zpravodajem důležitých právních norem, pokud nechcete mít politický vliv věci posouvat a věci vyjednávat, tak si vystačíte s češtinou. Nicméně pokud si chcete skutečně osvojit práci v některých důležitých výborech, kde musíte vyjednávat se svými oponenty nebo stínovými zpravodaji z jiných politických frakcí, kde často musíte jednat bilaterálně třeba mezi čtyřma očima a podobně, tak to je gros té práce.

13:30 Pokud chcete, tak musíte minimálně jeden světový jazyk znát ne dobře, ale výborně. Jinými slovy – ten, kdo se nedomluví, je na 20 až 30 procentech možností.

16:00 Co bude v příštích pěti letech pro europoslance klíčová práce? - Do značné míry bude samozřejmě záležet na tom, s jakou strategií přijde Evropská rada. (…) Vzniká už nyní dokument, který jasně stanovuje priority, představy. A tam uvidíme některé nové akcenty, nicméně určitě nevymizí otázka klimatických změn a vůbec životního prostředí, uvidíme určité korekce. Nicméně to, co se říká, že se zruší Green Deal, že se bude korigovat, je samozřejmě pohádka pro voliče, to se nestane.

19:00 Jakým způsobem se prosadit v příští Evropské komisi? Neustále slyšíme, že chceme silnější portfolio, ideálně ekonomické, energetické. Jak na to jít? – Bylo by fajn, kdybychom si uvědomili, že váha komisaře či komisařky je dána částečně portfoliem, ale částečně tím, jak funguje uvnitř Komise. A tam je důležité si uvědomit, že vaše váha roste, když máte širší záběr a zasahujete do portfolií dalších komisařů. Ostatně Komise je kolektivní orgán, rozhoduje kolektivně. Jestli se soustředíte na své portfolio, tak vaše váha klesá.

20:00 Důležitý moment samozřejmě také je, jak bude země i nadále fungovat v evropské politice, jak bude konstruktivní, jak bude vyvážená, kde teď má priority, jestli umíme přicházet s iniciativami a jakou podporu komisař dostane. Jestli se tady budeme handrkovat další týdny, jestli je to Nerudová, nebo Síkela, nebo Kolaja, nebo kdo, tak to samozřejmě také není optimální obrázek.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované