Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Karel III. je v oběhu. Prohlédněte si nové bankovky s britským králem

Britové začali používat „karlovky“. Prohlédněte si nové bankovky s králem.Video: Jan Marek

Po více než 60 letech mohou Britové na svých bankovkách vídat novou tvář. Vůbec poprvé na nich je král. Bude ale nastupovat pomalu, myslí totiž na planetu.

Článek

Král Karel III. vládne Británii přes rok. Až nyní se ale jeho tvář objevuje na bankovkách, které se dostávají do oběhu. Tamní centrální banka zveřejnila jejich podobu už 20. prosince 2022 a loni nechala i vytisknout první z nich. Více času na jejich zavedení si ale vzala proto, aby mohla aktualizovat stroje, které hotovost přijímají, a ty pak rozpoznaly nové vzory. I přestože se toho na penězích tolik nemění.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

„Mají stejný design jako předchozí bankovky. Stejné bankovní symboly jsou na zadní straně. Hlavní rozdíl, kterého si všimnete, je portrét na přední straně, a to nejen ten hlavní portrét na pravé straně bankovky, ale i menší portréty, které můžete pozorovat skrz průhledné okénko na levé straně bankovky,“ potvrzuje Jennifer Adamová, kurátorka Bank of England Museum.

Británie a zelené bankovky

Rozdíl ovšem bude v tom, jak rychle do oběhu bankovky s Karlem III. nastoupí. Pětasedmdesátiletý král je totiž známý pro své kampaně na ochranu životního prostředí.

A proto je přáním britského panovníka i celé královské rodiny, aby polymerové bankovky s někdejší královnou a jeho matkou Alžbětou II. zůstaly platné a v oběhu kolovaly vedle těch nových. Ty se budou tisknout pouze jako náhrada za opotřebené nebo v případě, že stoupne poptávka. Týká se to všech hodnot – pěti-, deseti-, dvaceti- i padesátilibrových bankovek.

„Budou nahrazeny všechny čtyři hodnoty a bankovky, které půjdou do oběhu, budou nahrazovat ty, které z něj byly staženy, protože byly staré, špinavé nebo ošuntělé. A proto to bude mnohem postupnější proces,“ potvrzuje dál expertka z muzea britské banky.

Hotovost přitom Britové pomalu opouští

Hotovostí přitom v Británii platí stále méně lidí. V roce 2011 to bylo 55 procent všech plateb, zatímco v roce 2021 jen 15 procent. A Bank of England odhaduje, že v roce 2031 už to bude 6 procent, ačkoliv s trendem na čas zamával covid.

„Budoucnost peněz je velice živá. Teď je v oběhu víc bankovek, než bylo v roce 2020. Takže lidé je používají a je po nich docela poptávka. Pro dost lidí hotovost znamená důležitou možnost volby. Mnoho lidí preferuje hospodařit s penězi tak, že používá to, co vidí a zůstává v jejich peněženkách,“ doplňuje v reportáži Adamová.

„Ale hotovost je pro mnohé rovněž esenciální volbou. Ve Spojeném království je 1,1 milionu dospělých, kteří jsou nebankovní, což znamená, že nemají účet u banky, a tak nemají přístup k digitální finanční službě. A tak je pro ně hotovost základní volbou, přičemž banky tu jsou od toho, aby je v tom podporovaly, dokud to bude potřeba,“ dodává odbornice.

Zajímavosti o britských papírových bankovkách

Bankovky, na kterých je Alžběta II. a které budou v oběhu nejspíš ještě dlouhé roky po boku těch s Karlem III., banky natiskly až v roce 1960 čili sedm let po její korunovaci. Až tehdy získala Bank of England povolení k použití její podoby. Byla totiž prvním monarchou na papírových penězích, zatímco na mincích už panovníci v Británii střídali své obličeje přes 1000 let. Královna přitom začala ještě na jednolibrové bankovce.

„Myslím, že tohle by dost lidí také šokovalo. V minulosti, myslím tak před 100 nebo i možná 75 lety před vládou královny Alžběty II., tak bylo normální, že lidé na mincích a bankovkách v oběhu měli hned několik monarchů, protože dřív jsme dlouhověkých vládců tolik neměli,“ doplňuje v úvodním videu tohoto článku i Chloë McKenzieová, profesorka historie z Northeastern University London.

Z krále Karla III. se ale z celé Británie budou těšit jen v Anglii. Na penězích vydaných skotskými a severoirskými bankami monarchové nejsou.

Mince a známky s portrétem britského krále jsou v oběhu už od prosince 2022. Na mincích se dívá vlevo, což je v souladu s tradicí, podle níž se směr u každého následujícího panovníka mění, uvedla agentura CNBC.

Doporučované