Hlavní obsah

Šance postrašit Orbána, říká maďarský novinář k eurovolbám

Foto: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Maďarský premiér Viktor Orbán na snímku z dubna 2024.

„Kdyby Orbán na svého protivníka něco měl, už by to použil,“ říká maďarský novinář o nové naději maďarské politiky. Strana Tisza může do budoucna otřást vlivem dosud suverénního politika, který je u moci už 14 let.

Článek

/Od našeho zpravodaje v Budapešti/

„Tahle kampaň je daleko zajímavější, než jsme si mysleli,“ říká mi maďarský novinář Péter Magyari jen pár dní před otevřením volebních místností, ve kterých budou voliči evropské sedmadvacítky vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Je zábavné, že jméno novináře Magyariho zní hodně podobně jako jméno vycházející hvězdy tamní politické scény. Tím je Péter Magyar, bývalý spolupracovník kabinetu Viktora Orbána –⁠⁠ a také bývalý manžel někdejší ministryně spravedlnosti, jejíž kariéru ukončil skandál s milostí pro muže, který kryl sexuální zneužívání dětí.

Z Magyara se stal opoziční leader číslo jedna, který upozorňuje na vládní korupci.

Novinář ale dodává, že Orbán pořád platí za výjimečně talentovaného politika, jehož strana má perfektní přehled o tom, co její voliče pálí. A z manipulativního narativu o válce na Ukrajině, která ohrožuje i Maďarsko, se ve volebních diskuzích nedá utéct.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Jaká panuje v Maďarsku atmosféra poslední dny před volbami do Evropského parlamentu?

Atmosféra je velmi napínavá. Tahle kampaň se ukazuje být daleko zajímavější, než jsme si mysleli. Osobně jsem na začátku ledna napsal, že tyto volby budou jedny z těch nejnudnějších, protože po posledních parlamentních volbách strana Fidesz drtivě zvítězila. Opoziční strany tehdy kandidovaly společně a všichni si mysleli, že dosáhnou lepších výsledků. Nakonec Fidesz vyšplhal na svá vůbec nejlepší čísla.

Opoziční strany se vyčerpaly. Nikdo nedoufal v nějaký zajímavý impuls. Pak se po vládním skandálu vyrojila úplně nová strana Tisza a všechno se změnilo. Zejména prošla proměnou krajina opozičních stran. Nová strana opozici vysává hodně hlasů. Uvidíme, kolik voličů přebere straně Fidesz, ale nemyslím, že to bude veliké číslo. Očekává se, že Fidesz ve volbách zvítězí, mnoho lidí se ale domnívá, že opozice díky nové straně opět posílí.

Právě díky tomuhle novému impulzu je kampaň mnohem intenzivnější, posílily demonstrace, všude je spousta volebních billboardů, a to přesto, že volby do Evropského parlamentu nikdy nepatřily k těm atraktivním.

Skandál Fidesz a zrod nové opozice

Z profilu Pétera Magyara od redaktora Filipa Harzera:

Magyar je bývalý manžel přední tváře orbánovské politiky – někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargové. Politička měla letos vést Fidesz do evropských voleb, ale nakonec její kariéru utnul nevídaný skandál.

Vargová odešla z politiky poté, co se provalila její kontrasignace rok staré prezidentské milosti pro muže, který kryl sexuální zneužívání dětí. Aféra stála místo prezidentku Katalin Novákovou a otřásla maďarskou politikou.

Celý text si přečtěte zde:

Říkáte, že nástup strany Tisza změnil hlavně opozici. Co přináší, čím vybočuje?

Bylo velmi důležité, že lídr této strany Péter Magyar je bývalý manžel Judit Vargové, ministryně spravedlnosti Orbánova kabinetu, velmi důležité hráčky, jejíž kariéru ukončil právě zmíněný skandál.

Fakt, že má Magyar blízko k současné vládě, že má dobré osobní vazby s mnoha lidmi kolem Orbána a že pro něj pracoval jako šéf státní firmy, je pro veřejnost velmi zajímavý. A k tomu i fakt, že teď říká stejné věci, jaké opakovala opozice posledních deset let.

Tedy co?

Že Orbánova vláda je zkorumpovaná, že útočí na evropské instituce, kvůli čemuž Maďarsko nedosahuje na evropské fondy, že by vláda měla více utrácet za zdravotnictví a školství a ne sama za sebe. Upozorňování na korupci je ovšem asi to, co nejvíce rezonuje. A přidává se k tomu i skutečnost, že na korupci upozorňuje orbánovský insider. To je opravdu velká věc. Díky tomu získal Magyar velkou pozornost. Všichni sledovali každý jeho krok. A tak založil novou politickou stranu.

V té době byla opozice ve velmi špatném stavu. Magyarův nástup vyvolal senzaci. Přinesl voličům novou naději –⁠⁠ všem bylo jedno, co je zač, co si myslí o světě. Představoval novou naději. Je navíc poměrně dobrý speaker. Objel zemi, něco přes 200 měst. Lidé ho prostě rádi sledují.

Volební kampaň se hodně točí kolem války na Ukrajině. Jak s tématem války operuje opozice?

Fidesz je velmi profesionální v komunikaci témat kampaně. Mají velmi dobrý přehled o tom, co zajímá veřejnost. Tématem války chtějí mobilizovat své voličské jádro, tedy zhruba dva miliony voličů, což je dost na to, aby volby vyhráli. Tento argument s válkou použili již v roce 2022. Opoziční strany tehdy chtěly, aby se Maďarsko do války více zapojilo. Parlamentní volby probíhaly dva měsíce po ruské invazi, byla to tedy velmi čerstvá záležitost a nikdo netušil, co by se mohlo stát.

Nová argumentace, že EU a NATO chtějí být do války více zapojeny a že Orbán udělá všechno pro to, aby tomu tak nebylo, připadá myslím opozičním voličům úsměvná. Jádroví voliči ale stále Orbánovi věří –⁠⁠ a to stačí. Fidesz jim už 14 let úspěšně vytváří prostředí, ve kterém se setkávají pouze s takovými názory, které se shodují s jejich vlastními.

Magyar hraje v tuto chvíli zajímavou roli, protože stojí někde mezi opozicí a vládou. Souhlasí s Orbánem, že by se Maďarsko do konfliktu na Ukrajině nemělo zapojovat, zároveň ale tvrdí, že Orbán přeceňuje následky takového zapojení. Takový postoj v Maďarsku dosud nikdo nezkusil.

Rozhovory z klíčových zemí

Seznam Zprávy vám v průběhu celých voleb do Evropského parlamentu budou přinášet rozhovory s novináři a experty z vybraných zemí EU. Ze zemí, které jsou vzhledem k hlasování důležité, volby tam budou něčím výjimečné, nebo zkrátka zajímavé.

  • Maďarsko: Nejzajímavější volby jsou příležitostí postrašit Orbána
  • Španělsko: Farmářské protesty využívá krajní pravice, ale je to téma i pro levici
  • Finsko: Zelená témata šla stranou, mluví se o obraně
  • Itálie: Vliv premiérky Meloniové vzroste, s tím i Itálie
  • Slovensko: Bude zajímavé sledovat, za Ficovi poslanci půjdou s krajní pravicí

Připravujeme pro vás například pohled z Německa nebo Polska. Přečíst si můžete také již vydané reportáže z Francie, Německa, Maďarska a Nizozemska.

Je Péter Magyar neposkvrněný? Byl přeci jen velmi blízko tomu zmiňovanému skandálu, ve kterém figurovala jeho manželka. Očistila ho pozice jakéhosi whistleblowera. Opravdu mu ale v tuto chvíli nehrozí žádné poškození reputace?

Myslím, že kdyby Fidesz na Magyara něco měl, už by to použil. Do voleb zbývá pár dní. Aby taková kauza byla účinná, lidé potřebují alespoň dva týdny, aby jí začali věřit.

Na začátku jste říkal, že jste si myslel, že tyto volby budou nudné. Zajímá mě, jestli se Maďaři tak zajímají o Evropu, nebo jestli tyto volby berou jako příležitost, jak ukázat, že Orbánův vliv může být oslaben?

Nepochybně to druhé. Tyhle volby mohou být brány jako předvoj k parlamentním volbám, které se pravděpodobně budou konat v roce 2026. Kdo v té době bude představovat opoziční sílu k Orbánovi? Mohla by to být nová strana Pétera Magyara? Myslím, že i lidé, kteří s Magyarem nesouhlasí, nemají ho v lásce, vyčítají mu spojení s Fideszem, možnost oslabení Orbánova vlivu berou vážně.

Jaká je v Maďarsku atmosféra, co se týče médií a svobody vyjadřování?

Můžeme se absolutně svobodně vyjadřovat. Nemáme s tím problém. Mnoho lidí říká, že maďarská mediální krajina je příšerná, právě kvůli moci, kterou nad ní má Fidesz. Maďarská média dříve vlastnily zahraniční subjekty z Německa nebo Anglie. Je pravda, že velké mediální outlety teď vlastní Fidesz a využívá je k propagandě, přesto můžete psát, co chcete.

Nejvíce problematická kapitola maďarských médií jsou rádia. Abyste měli licenci, musíte jednat se státní autoritou. Licence tu platí sedm let, Fidesz je u moci 14 let, takže spousta licencí vypršela.

Proč lidé i po 14 letech dál podporují Orbána?

Myslím, že v tom hrají roli tři faktory. Velmi důležité je, že v letech 2013–⁠⁠2019 zažívalo Maďarsko ekonomický boom. Byly to nejlepší roky od doby, kdy máme statistiky. Navíc tehdy neprofitovali bohatí, ale nižší a střední třída. Všem se rychle zvedly platy, byla to zásadnější změna než po pádu komunistického režimu, kterou pocítili hlavně lidé mimo Budapešť.

Když se Orbán v roce 2010 dostal k moci, politická levice zkolabovala a od té doby se nedokázala znovu postavit na nohy nebo rebrandovat. Lidé, kteří byli v politice před Orbánem, chtějí často zůstat na svých pozicích, nejsou ochotní uvolnit místo novým jménům, i když už u lidí nemají žádnou popularitu. Spousta voličů jim z principu nechce dát hlas. Pokud si mají lidé vybrat mezi nimi a Orbánem, zvolí buď Orbána, nebo nejdou k volbám.

A za třetí –⁠⁠ Orbán je velice dobrý politik. Ví, jak komunikovat s veřejností. Umí dělat proslovy. Lidé mají pocit, že jim rozumí. Nakumuloval kolem sebe spoustu politické moci. Lidé v jeho okolí skupují média, mají obrovský vliv, komunikují mnohem lépe než opozice, která je nerozhodná a rozhádaná. Orbánova strana je naopak sjednocená, působí jako velká rodina a s voliči to rezonuje.

Doporučované