Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kreml posiluje ochranu Putina, po Rudém náměstí prý chodil v neprůstřelné vestě

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Tři zdroje potvrdily, že ruský prezident měl během oslav Dne vítězství na sobě neprůstřelnou vestu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské speciální služby zesílily již tak přísná bezpečnostní opatření okolo prezidenta Vladimira Putina. Zpravodajskému serveru The Moscow Times to sdělili dva nejmenovaní ruští představitelé, kteří se účastnili mnoha Putinových veřejných vystoupení. Podle nich nosí prezident na venkovní akce nejméně od roku 2023 neprůstřelnou vestu. Informaci potvrdil také další zdroj blízký Kremlu.

Neprůstřelnou vestu měl Putin na oslavách Dne vítězství, který připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem v závěru druhé světové války. „Toto opatření je, myslím, nezbytné,“ uvedl jeden z ruských úředníků.

Kreml byl otřesen nedávnými útoky na vysoce postavené politiky v Evropě, jako byl například atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, a Asii (například atentát na japonského premiéra Šinzóa Abeho v roce 2022), a v reakci na to posílil Putinovu ochranu.

„Kreml bere bezpečnost Vladimira Putina velmi vážně. Chrání ho celá armáda viditelných i neviditelných strážců,“ řekl listu The Moscow Times ruský úředník, který si přál zůstat v anonymitě a který se 9. května zúčastnil přehlídky ke Dni vítězství.

Zatykač na Vladimira Putina

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) loni v březnu vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Den vítězství je pro Kreml jedním z nejdůležitějších a nejsymboličtějších svátků v roce. Přísná bezpečnostní opatření a vojenská přehlídka na Rudém náměstí se připravují s předstihem.

„Bezpečnostní opatření jsou na standardní úrovni. Děláme vše, co je třeba, abychom zajistili bezpečnost prezidenta,“ řekl v květnu po atentátu na Fica mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle zdroje blízkého Kremlu zvláštní služby kontrolují prakticky každý aspekt Putinova života, až po testování všech jídel na přítomnost jedu pomocí přenosné laboratoře.

Doporučované