Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

České stavebnictví se probouzí jen pomalu, říkají experti. Trh trápí nejistota

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

V Česku klesá inflace i cena hypoték. Přesto se tuzemské stavebnictví potácí v problémech. Lídři oboru čekají letos propad trhu o 1,2 procenta, situace se má lepšit až v roce 2025.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důvodů, proč odborníci očekávají propad tuzemského stavebnictví, je více. Jde zejména o blížící se náběh účinnosti nové legislativy, která do oboru přináší nejistotu, ale také o setrvačnost celého sektoru, shodli se ředitelé stavebních firem na Setkání lídrů českého stavebnictví.

Rozdíly v očekáváních vývoje trhu se ale podle analýzy společnosti CEEC Research významně liší podle specializace firem.

Zatímco společnosti zaměřené na inženýrskou výstavbu, které těží z dlouhodobých veřejných zakázek, očekávají růst trhu o 1,5 % v letošním roce a o 2,6 % v roce 2025, ty specializující se na pozemní stavitelství předpovídají letos pokles o 2,4 %. Jejich situace by se měla zlepšit až příští rok, kdy odhadují růst trhu o 2,3 %.

Nejhůře na tom jsou kanceláře a byty

„Stavebnictví vykazuje propad produkce, který jsme zaznamenali již v minulém roce. Nejvíce se propadl trh s byty a kancelářskými budovami. Produkci tak táhnou zejména dopravní stavby a průmysl. Zřejmě tomu tak bude i v letošním roce,“ uvedl Robert Špalek, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

To potvrzuje také Dušan Kunovský, zakladatel společnosti Central Group. „Stavebnictví zaznamenalo největší meziroční pokles za poslední tři roky. Především kvůli vysokým cenám dodávek a drahým úvěrům i nadále dochází k odkládání velké řady projektů,“ uvedl šéf největšího rezidenčního stavitele v Česku.

Bytový trh ale podle jeho slov výrazně ožívá a s dalším poklesem úrokových sazeb by se mělo postupně začít zvedat i celé stavebnictví. „K většímu oživení pozemního stavitelství dojde spíše až v příštím roce,“ dodává.

K pozitivnímu vývoji stavebního trhu podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) přispěje také nový stavební zákon. „Přináší jistotu stabilního právního prostředí projektantům, stavebníkům a ostatním účastníkům výstavby. Další zrychlení a zjednodušení představuje pro trh digitalizace stavebního řízení a územního plánování,“ uvedl během Setkání lídrů českého stavebnictví.

Navzdory poklesu stavebního oboru ale vytíženost kapacit tuzemských firem roste. Během prvního pololetí letošního roku dosáhla na 91 procent. S příchodem hlavní stavební sezony stavebníci očekávají, že toto číslo ještě poroste, a to zhruba na 94 procent.

Mimo tlaky, které na stavebníky vyvíjí tuzemská ekonomická situace, se podle šetření CEEC Research v posledních letech objevuje také tlak konkurence ze zahraničí.

Zahraniční firmy nabízejí nižší ceny

Její nárůst v posledních pěti letech zaznamenala zhruba třetina stavebních společností v Česku. Nejčastější konkurenční výhodou je pro zahraniční firmy nepřekvapivě nižší cena.

„Konkurence je prospěšná v každém oboru. Co se týče příchozích zahraničních stavebních společností, ty při vstupu na český trh nejčastěji volí strategii podfinancované stavby. Tato strategie je ale dlouhodobě neudržitelná,“ uvedl Moritz Freyborn, předseda představenstva společnosti Strabag.

Pokud si podle ministra pro místní rozvoj Bartoše budou chtít na českém trhu stavební firmy udržet konkurenceschopnost, musí se zaměřit na technologie, inovace a udržitelnost. „Těmto trendům musí jít naproti i veřejná správa. Stavební práce představují více než 40 procent celkového objemu všech veřejných zakázek, to je přes 400 miliard korun ročně. Jejich dopad je na stavební sektor zásadní,“ uvedl.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované