Hlavní obsah

Bidenův syn je vinen. Citlivá kauza v otázkách a odpovědích

Foto: Andrew Leyden, Shutterstock.com

Hunter Biden se svým otcem Joem Bidenem na Velikonoce opouští Bílý dům.

aktualizováno •

Hunter Biden podle poroty porušil americké zákony, které mají narkomanům zabránit v držení střelných zbraní. Seznam Zprávy osvětlují sledovanou kauzu v otázkách a odpovědích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Spojených státech v uplynulých dnech probíhal soudní proces se synem amerického prezidenta. Porota nyní dospěla k názoru, že Hunter Biden je vinen ve všech třech bodech obžaloby, které se týkaly držení střelné zbraně.

Je to vůbec poprvé, co je potomek úřadujícího šéfa Bílého domu shledán vinným ze spáchání trestného činu.

Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího, co byste o případu měli vědět.

Co je podstatou případu?

Případ nás bere zpět do roku 2018. Biden junior se tehdy podle obžaloby dopustil podvodu při koupi střelné zbraně.

Podle obvinění vznesených u amerického okresního soudu ve státě Delaware byl tehdy Hunter Biden pod vlivem drog, přesněji cracku, a při vyplňování formuláře, který po kupujících vyžaduje, aby informovali o svých závislostech, tedy lživě tvrdil, že žádné nelegální drogy neužívá.

Kupovanou zbraň pak Hunter vlastnil celých 11 dní.

Podle amerických zákonů je lhaní při vyplňování formuláře i držení střelné zbraně po dobu užívání drog trestným činem. Biden mladší si nicméně stojí za tím, že je ve všech třech bodech obžaloby nevinen.

Co Hunteru Bidenovi hrozí?

Podle soudních spisů až 25 let vězení. Čtyřiapadesátiletý právník a podnikatel ale nemá žádný předchozí záznam v trestním rejstříku a pachatelé, kteří se trestné činnosti dopustili poprvé, často dostávají mnohem nižší tresty, než je horní hranice.

Jedná se také o federální obvinění, prezident Joe Biden má tedy pravomoc svého syna kdykoliv omilostnit nebo mu trest alespoň zmírnit. Bílý dům již ale tuto možnost výslovně vyloučil. Teprve listopadové volby, ve kterých Joe Biden usiluje o znovuzvolení, nicméně ukážou, jestli nejde jen o politický kalkul.

Soud má nyní 120 dní na to, aby rozsudek vynesl oficiálně. Pokud by využil celý tento časový úsek, rozsudek bude vynesen až v polovině října, tedy jen krátce před listopadovými volbami.

Jak reagoval Joe Biden?

Na rozhodnutí poroty americký prezident reagoval zatím jen velmi stručně. Zdůraznil svoji hrdost na to, že jeho syn překonal boj se závislostí.

„Jak jsem řekl minulý týden, jsem prezident, ale jsem také táta. Jill a já našeho syna milujeme a jsme pyšní na to, jaký je z něj dnes muž. Tolik rodin, jejichž blízcí bojovali se závislostí, chápe pocit hrdosti, když vidí, že někdo, koho milují, se dostal na druhou stranu a v léčbě je takhle silný a odolný,“ citoval Bidena web CNN.

Trumpův soud

Kampaň Donalda Trumpa po verdiktu poroty mluví o honu na čarodějnice. Soudce by měl o trestu rozhodnout 11. července. Co všechno byste měli vědět?

Na stranu exprezidenta se postavil i Kreml.

„Přijmu výsledek tohoto případu a budu nadále respektovat soudní proces, protože Hunter zvažuje odvolání. Jill a já budeme Hunterovi a zbytku naší rodiny vždy k dispozici s naší láskou a podporou. Na tom se nikdy nic nezmění,“ dodala hlava Spojených států.

Za svého syna se Biden postavil už před začátkem procesu. Veřejně se s ním ukázal jak v Bílém domě, tak i „doma“ v Delaware. Stejně tak je ale Hunterovi oporou i jeho nevlastní matka, první dáma Jill Bidenová, která se v budově soudu ukázala jak minulé pondělí, kdy probíhal výběr poroty, tak i po vynesení rozhodnutí poroty.

Co je na případu zajímavého?

Je to historicky poprvé, kdy před soudem stanul potomek úřadujícího amerického prezidenta. Rodiny tamních lídrů však zdaleka nejsou bez problémů, v minulosti tak Američané sledovali třeba syna George Bushe staršího čelit občanskoprávním sankcím za porušení bankovních zákonů v době, kdy jeho otec působil v Bílém domě, nebo bratra Jimmyho Cartera, kterého prověřovali kvůli zahraničnímu lobbingu.

Žádný z těchto případů to však nedotáhl na úroveň trestního řízení.

Jako zajímavost by se pak dalo označit i to, že jedním z důkazů v tomto případu byly zprávy z nechvalně proslulého Hunterova notebooku, který je středobodem roky trvající politické ságy. Tu odstartoval deník New York Post, který v roce 2020 jako první zveřejnil zprávy z počítače získané poté, co se objevil v opravně v Delaware.

Některé materiály z notebooku využili republikáni a pravicová média již dříve k útokům proti Hunterovi. Jeho právníci ovšem tvrdí, že soubory jsou zmanipulované, a zažalovali majitele opravny, který pomohl materiály zveřejnit.

Kdo vlastně je Hunter Biden?

Hunter Biden se narodil 4. února 1970 ve městě Wilmington Joeovi a Neilii Bidenovým. Jeho otci se tehdy rozjížděla politická kariéra a možná by Hunter mohl vzpomínat na idylické dětství, kdyby v roce 1972 nedošlo k autonehodě, která ho připravila o matku i o mladší sestru.

Příběh Huntera Bidena

Boj s návykovými látkami, úmrtí matky a sourozenců i pochybná obchodní činnost. Jakou životní cestu má za sebou syn amerického prezidenta, který čelí dalšímu obvinění z trestných činů?

V jeho životě sehrály velkou roli již zmiňované drogy i další škodlivé látky, pozitivní test na kokain ho stál i místo u amerického námořnictva. Hunter se několikrát pokoušel léčit, ale často se kvůli životním ranám, jako byla smrt jeho bratra, zase vrátil k drogám.

Za to, že se nakonec ze světa alkoholu a drog dostal živý, vděčí lásce své rodiny, jak napsal ve svých memoárech.

Hunteru Bidenovi se ale nevyhýbaly ani další skandály. Rodina několikrát musela vysvětlovat podezření ze střetu zájmů. V posledních letech se například hojně mluvilo zejména o Hunterových zahraničních obchodních zájmech v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem.

Jaké jsou jeho další právní problémy?

Kromě výše popsaného případu čelí také obviněním z daňových deliktů. V celkem devíti bodech ho kalifornští prokurátoři viní ze tří trestných činů a šesti přestupků zahrnujících nepodání daňového přiznání a nezaplacení daní, podání falešného daňového přiznání nebo vyhýbání se vyměření daně.

Obvinění se týkají období let 2016 až 2019, a i když v roce 2021 Hunter nedoplatky uhradil s pomocí půjčky od svého právníka, v případě odsouzení by mu hrozilo až 17 let vězení.

Tento případ se však před soud teprve dostane.

Související témata:

Doporučované