Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ve Španělsku je před volbami klid. „Vox ale zůstává hrozbou,“ tvrdí politolog

Foto: Marcos del Mazo, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Do debat před eurovolbami se ve Španělsku propisuje dění v Katalánsku, farmářské protesty i sílící protiimigrační nálady. Ani jedno z témat ovšem společnost příliš nepolarizuje, vysvětluje pro Seznam Zprávy politolog z Barcelony.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco v některých evropských zemích se od voleb do Evropského parlamentu očekává úspěch populistických a krajně pravicových stran, ve Španělsku je situace poměrně klidná.

Vox, nejsilnější krajně pravicová strana v zemi, v nich podle politologa Marca Guinjoana Ceseny z Universitat Oberta de Catalunya v Barceloně pravděpodobně nedosáhne oslnivého výsledku.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Cesena popsal, jaká témata ve Španělsku hýbou kampaní před evropskými volbami i jak na volební klání pohlíží španělská mladá generace.

Jaká témata hrají v kampani před eurovolbami ve Španělsku klíčovou roli?

Řekl bych, že není příliš mnoho témat, která by hrála klíčovou roli, jelikož o evropských volbách se tady nyní sotva mluví.

Před měsícem jsme zažili předčasné volby v Katalánsku, o kterých se stále živě diskutuje. Je tedy složité zaslechnout debaty o evropských volbách. Poslední týden se zde mluví zejména o amnestii pro katalánské separatisty. Konzervativní Lidová strana (PP) a krajně pravicová Vox se proti ní staví opravdu velmi rázně, zatímco další strany jsou pro.

Volby v Katalánsku

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku po letech pohořely v regionálních volbách. Vyhráli socialisté s vazbami na Madrid. Vítězství prezentují jako triumf politiky španělského premiéra Pedra Sáncheze.

Kampaň před evropskými volbami zde není široce sledovaná. Koná se tady ale několik velkých průvodů a akcí, což je poněkud překvapivé. Zkraje týdne se ve Španělsku odehrály zemědělské protesty, které se táhly až k hranici s Francií.

Díky nim pravděpodobně debaty o zemědělství a suchu oživnou. Obecně by se ale dalo říct, že předvolební debata je zde poměrně klidná.

Dá se tedy očekávat, že právě otázka farmářů a jejich podmínek bude v nadcházejících volbách rozhodovat?

Myslím, že to bude nejvíce relevantní téma kampaně v posledních dnech před volbami. Všechny strany o něm budou mluvit a zřejmě bude dost výrazné. Nutno ale zmínit, že se nejedná o něco, co by politické síly polarizovalo. Nemáme tady žádné strany, které by se stavěly proti demonstracím farmářů.

Krajní pravice se sice snaží tuto otázku více zviditelnit v souvislosti s agendou 2020 (Zelená dohoda EU, na kterou si stěžují farmáři napříč Evropou i ve zbytku Španělska, pozn. red.). Debatu ale využívají i strany na levé straně spektra. Také ony se zabývají otázkou farmářů ve vztahu ke klimatické změně i otázkám vyšších daní na produkty mimo Evropu.

Není to tedy téma, které by voliče přesvědčilo, aby volili jednu či druhou stranu. Všechny totiž souhlasí s myšlenkou, že podmínky farmářů se musí zlepšit, liší se pouze v názorech, jak toho dosáhnout.

Farmářské protesty

Zlobu zemědělců pociťují Francie, Belgie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Itálie či Portugalsko. Tento hněv hodlají ve svůj prospěch obrátit krajně pravicová uskupení a populisté.

Reportáž z Katalánska:

A co debaty o volbách v Katalánsku a zmíněné amnestii pro separatisty?

Nemyslím si, že schválení amnestie výrazně ovlivní chování voličů při evropských volbách. Je to něco, o čem se mluví už delší dobu, voliči už o tom rozhodovali. Ti, kterým se to nelíbilo, se odchýlili od PSOE (premiéra Petra Sáncheze).

Amnestie byla schválena teď, ale debatovalo se o tom před několika měsíci, místy i docela agresivně. Největší demonstrace v Madridu se konaly před třemi až čtyřmi měsíci, teď už proti amnestii nikdo neprotestuje. Kongres poslanců Španělska schválil zákon o amnestii už tehdy, teď šlo pouze o formalitu.

V poslední době se mluví o tom, že ve Španělsku, známém svým přívětivým vztahem k přistěhovalcům, rostou protiimigrační nálady. Bude hrát důležitou roli tohle?

Ano, je tady patrný nárůst protiimigračních nálad, ani tohle ale nebude horkým tématem nadcházejících voleb. Migrace po dlouhou dobu nebyla ve Španělsku zpolitizovaným tématem. V podstatě jedinou stranou, která mobilizuje tenhle diskurz, je krajně pravicový Vox, ostatní strany o tom příliš nemluví.

Rozhovory z klíčových zemí

Seznam Zprávy vám v průběhu celých voleb do Evropského parlamentu budou přinášet rozhovory s novináři a experty z vybraných zemí EU. Ze zemí, které jsou vzhledem k hlasování důležité, volby tam budou něčím výjimečné, nebo zkrátka zajímavé.

  • Maďarsko: Nejzajímavější volby jsou příležitostí postrašit Orbána
  • Španělsko: Farmářské protesty využívá krajní pravice, ale je to téma i pro levici
  • Finsko: Zelená témata šla stranou, mluví se o obraně
  • Itálie: Vliv premiérky Meloniové vzroste, s tím i Itálie
  • Slovensko: Bude zajímavé sledovat, za Ficovi poslanci půjdou s krajní pravicí

Připravujeme pro vás například pohled z Německa nebo Polska. Přečíst si můžete také již vydané reportáže z Francie, Německa, Maďarska a Nizozemska.

Co se tedy dá očekávat?

Zdá se, že vyhraje konzervativní Lidová strana (PP) před socialistickou stranou (PSOE). Ještě nedávno vedla PP výrazněji, PSOE se ale podařilo rozdíl stáhnout. Ukazuje se tedy, že volby v Katalánsku, kde se dařilo tamní odnoži PSOE, zafungovaly a na voličstvo měly pozitivní efekt.

PSOE sice volby pravděpodobně nevyhraje, ale rozdíl nebude velký a to je pro Pedra Sáncheze velmi dobrý výsledek. Očekávalo se totiž, že po vyhlášení amnestie přijde o spoustu hlasů. Překvapením byl tedy i tak dobrý výsledek v katalánských volbách.

O španělském vztahu k migraci

Zatímco v řadě zemí přispěl rostoucí počet přistěhovalců k vyostřené protiimigrační rétorice, ve Španělsku zatím podobné slogany volby nevyhrávají. Podle experta Martina Mejstříka se to ale může v budoucnu změnit.

To je pro Sáncheze i strany, které tvoří levicovou koalici, dobrá zpráva. Pokud se nic nezmění, strany, které podporují PSOE, dosáhnou celkově na mnohem lepší výsledek než procentralizační pravicové strany, kam patří i Vox.

Projeví se výsledek na politické situaci v zemi?

Jestli volby dopadnou tak, jak říkám, nebudou mít příliš velký dopad. Budou spíše vnímány jako podpora, či alespoň pasivní podpora, způsobu, jakým Sánchez vládne, a jeho agendě.

Hrozbu pro vládu Pedra Sáncheze by představovalo pouze to, kdyby PP vyhrála s velkým náskokem nebo strana Vox dosáhla nečekaně dobrého výsledku. Ani v tomhle případě by se nic okamžitě nestalo, dalo by se to ale vnímat jako hrozba, jako určitý signál.

Marc Guinjoan Cesena

Marc Guinjoan Cesena je docentem na Fakultě práva a politických věd na Universitat Oberta de Catalunya, která sídlí v Barceloně, a členem Výzkumné skupiny pro instituce a politickou ekonomii na Universitat de Barcelona. V minulosti působil také na katalánské Universitat Autònoma de Barcelona.

Ve svém výzkumu se zaměřuje zejména na politické a voličské chování, politické strany, populismus a politickou psychologii. Zabývá se také procesy decentralizace, identitami a územními preferencemi, se zvláštním důrazem na Katalánsko.

Foto: Kateřina Křováková

Marc Guinjoan Cesena.

Jak se bude v nadcházejících volbách dařit Voxu coby nejsilnější krajně pravicové straně?

V porovnání se situací v mnoha jiných evropských zemích, kde budou strany tohoto typu silné a bude se jim ve volbách dařit, Vox nezíská takový podíl hlasů.

Z toho, co říkáte, vyplývá, že předvolební debata ve Španělsku je v porovnání s některými dalšími zeměmi, kde se očekává vzestup krajně pravicových a populistických stran, poměrně klidná a ne tolik kontroverzní. Je to tak?

Není to tak kontroverzní, ale pořád je. I u nás je krajní pravice velmi kontroverzní a představuje vážnou hrozbu, zejména pro regiony, kde se mluví jinými jazyky. Strana Vox, která je extrémně centralistická, prošpanělská, je proti Katalánsku i Baskicku, je pro nás a pro naši kulturní existenci obrovskou hrozbou.

Jak se žije mladým Španělům

Z průzkumů vyplývá, že Španělé opouštějí rodný dům o čtyři roky později, než je průměrně zvykem napříč Evropou. Měsíční nájem 1200 eur za garsonku se často shoduje s platem mladých.

Samozřejmě ale podpora pro tuto stranu není tak velká jako podpora pro podobné strany v dalších zemích. V tomto smyslu je všechno relativní. Pokud se nepletu, Vox má ve španělském kongresu okolo 13 % hlasů. To je hodně, ale ne tolik, kolik má například Viktor Orbán nebo jemu podobní ve střední Evropě.

A jak na evropské volby nahlíží španělská mládež? Server Euronews nedávno napsal, že se mladí Španělé o tom, komu hodí svůj hlas, často rozhodují zejména na základě jejich genderové politiky. Všímáte si něčeho takového?

Ano, to je pro mladé jistě důležitá otázka. Neřekl bych ale, že si vybírají strany na základě genderových problémů, spíše že genderová problematika je součástí politického rozdělení. Lidé na levicové straně spektra podporují mnohem více feministickou politiku. Lidé na pravé straně spektra se naopak za tuto politiku příliš nestaví.

A pak je tady další otázka, která se stává v souvislosti s mladými lidmi stále výraznější. Mladí muži ve Španělsku ve věku od 18 do 24 let se stávají čím dál více konzervativními a čím dál více se hlásí ke straně Vox.

Mnozí mají za to, že tento posun napravo můžeme chápat jako reakci na feministickou agendu a politiku pozitivní diskriminace. Mladí muži jí nerozumí a nesouhlasí s tím. Posouvají se tedy směrem doprava, často až na samý okraj spektra, jelikož tyto strany šíří myšlenky, které oni sdílí.

Doporučované