Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Na brigádu ve čtrnácti. Novela zákoníku práce změní pravidla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Plánovaná novela zákoníku práce umožní, že si za určitých podmínek budou moct na brigádách přivydělávat i čtrnáctiletí. ČTK o tom v pondělí informovala Hospodářská komora.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Novinku podle komory uvítají zaměstnavatelé, kterým to umožní se lépe vypořádat s nedostatkem lidí v době letních dovolených. Mladým lidem to podle komory může pomoct s orientací na pracovním trhu nebo výběrem budoucího povolání.

Zaměstnávání osob mladších 15 let nyní v Česku není možné. Výjimkou jsou případy, kdy se děti věnují například umělecké či sportovní činnosti. I tak se ale musí brát ohled na jejich zdravý tělesný a duševní vývoj a také na dodržování povinné školní docházky. Pokud by navrhovaná novela prošla bez komplikací legislativním procesem, schválily by ji obě parlamentní komory a podepsal prezident, mohla by začít platit od ledna 2025.

To, aby si mladí lidé mohli přivydělávat od 14 let, má změnit novelizovaný zákoník práce. V době letních prázdnin by žáci nebo studenti mohli nově vykonávat lehčí práce i bez ukončené školní docházky. Minimální mzda pro mladistvé je stanovena na 112,50 Kč za hodinu. Čtrnáctiletí by mohli podle návrhu pracovat maximálně sedm hodin denně a 35 hodin týdně.

Regulace ze strany státu je nyní podle komory tak přísná, že pro zaměstnavatele jsou spíš překážkou i mladiství ve věku 15 až 18 let. Mohli by pro ně přitom být možností, jak vyřešit například sezonní zvýšenou potřebu pracovníků, uvedla komora. Děti nebo i mladiství sice podle ní mohou využívat exkurze či stáže, důležité je ale jejich aktivní zapojení, a také možnost je motivovat finančně.

Změna by tak zaměstnavatelům podle komory mohla významně pomoci. „Možnost využít během letních prázdnin jako pracovní sílu mladé lidi jednoznačně pomůže i zaměstnavatelům. Budou moci lépe vykrýt výpadek pracovníků v létě, tedy v období, kdy jejich zaměstnanci čerpají většinou dovolené,“ řekl prezident komory Zdeněk Zajíček.

Doporučované