Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Čínská skupina Citic přeskupuje byznys v Česku, má i nového šéfa

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Sídlo skupiny CITIC Europe Holdings v Praze 1.

Série změn v české části čínského státního holdingu Citic Europe Holdings pokračuje. Kromě prodeje majetku a odchodu Jaroslava Tvrdíka z výkonných pozic má skupina rovněž nového předsedu představenstva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínská státní společnost Citic Europe Holdings má v České republice nového předsedu představenstva. Dosavadního šéfa vedoucího orgánu firmy Čeng Fana vystřídal na řídicím postu manažer Kuo-sin Su. Stalo se to v době, kdy se Citic v Česku postupně zbavuje majetku, který holding převzal od čínské soukromé firmy CEFC.

Změna v čele představenstva je patrná v obchodním rejstříku. Citic se k důvodům změny nevyjádřil.

Ve skupině Citic je to letos již druhá velká personální změna. První novinkou byl odchod Jaroslava Tvrdíka, dlouholetého promotéra čínského byznysu v Česku, z výkonných pozic v holdingu.

Kromě změny v čele představenstva zveřejnil Citic také hospodářské výsledky. Nikoliv však za minulý rok 2023, ale za rok 2022. Za předloňské období holding prodělal 290 milionů korun. Tržby skupiny se však meziročně zvedly o 28 procent na 6,8 miliardy korun.

Skupina Citic se do České republiky dostala neplánovaně. Stalo se to poté, co v roce 2018 v Číně „zmizel“ šéf CEFC Jie-Ťien Ming a poradce exprezidenta Miloše Zemana podezřelý z finanční kriminality. Majetek CEFC následně převzal právě Citic.

Samotný Citic se od té doby v České republice již nesoustředí na nové investice, ale naopak své panství postupně umenšuje. Nejznámější transakcí se stal na konci minulého roku prodej fotbalového klubu SK Slavia Praha miliardáři Pavlu Tykačovi.

Další velké jméno tuzemského byznysu Jiří Šimáně na začátku letošního roku od Číňanů vykoupil jejich podíl v leteckém přepravci Smartwings. Na prodej je rovněž prodejce zájezdů Invia, který Citic spoluvlastní se skupinou Rockaway, napsaly na začátku května Hospodářské noviny.

Mezi nejzajímavější aktiva skupiny Citic v Česku v současnosti patří kancelářské centrum Florentinum v Praze 1 a luxusní pražské hotely Le Palais na Vinohradech a Mandarin Oriental na Malé Straně.

Citic rovněž ovládá pivovarský holding Pivovary Lobkowicz Group a strojírenský podnik Žďas z Vysočiny. Skupina má rovněž podíl 9,9 procent ve skupině J&T Finance Group.

„Je to pasivní partner, vidíme se jednou za rok na valné hromadě. Myslím, že máme korektní vztahy. Zatím nemáme indicie, že by se tam mělo něco měnit,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys ohledně další spolupráce se Citic Igor Kováč z vedení J&T.

Související témata:

Doporučované