Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Kuchta–Belmondo se mi nelíbí. Na Euru chci slyšet Kuchta–gól, říká Hašek

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ivan Hašek už vybral jména fotbalistů, kteří budou Česko reprezentovat na blížícím se mistrovství Evropy.

Článek

Už se to blíží, 18. června vyběhnou v Lipsku čeští fotbalisté do boje s Portugalskem a otevřou tak svou účast na turnaji Euro 2024. Trenér Ivan Hašek vysvětlil ve speciálním vydání podcastu Nosiči vody tajná zákoutí své nominace.

Vybral 26 jmen, jejich seznam najdete níže v infoboxu. Ale ještě nemusí být konečný. Do 7. června lze v nominaci dělat změny. A posléze, až do prvního utkání týmu na turnaji, případně další, kdyby snad došlo ke zranění někoho z nominovaných.

„Vybrali jsme ty, kterým věříme nejvíc. A s nimi samozřejmě chceme na Euro odjet. Případné změny by přicházely do úvahy jen kvůli zdravotním problémům,“ vysvětluje reprezentační trenér Ivan Hašek.

Za tím účelem existuje i seznam 25 náhradníků, ze kterého by se v případě potřeby kádr doplnil.

Asi nejvíc debat se vedlo kolem trojice hříšníků, která v závěru kvalifikace, dva dny před rozhodujícím utkáním proti Moldavsku, vyrazila v Olomouci na protažený večer s alkoholem do diskotéky Belmondo.

Jan Kuchta s Vladimírem Coufalem se v nominaci objevili, před Jakubem Brabcem dostali přednost mladší stopeři. „Ten incident se stal ještě v době, kdy jsem já u týmu nebyl, chtěli jsme jet na Euro s co nejsilnějším výběrem,“ říká Ivan Hašek.

Když hrála nedávno Sparta v Olomouci, prezentoval se tam Jan Kuchta se spodním trikem, na kterém byl nápis Belmondo. Mnozí to hodnotili tak, že nejde právě o projev účinné lítosti. „To spojení Kuchta–Belmondo se mi nelíbí, ani když to fanoušci skandují. Chtěl bych, aby se na Euru skandovalo: Kuchta–gól,“ říká reprezentační trenér.

Zima je nejrychlejší v Evropě

V podcastu také vysvětlil, proč vedle slávisty Jindřicha Staňka dostala důvěru dvojice mladých gólmanů, tedy Matěj Kovář (Leverkusen) s Vítězslavem Jarošem (Graz), a to před zkušeným Tomášem Vaclíkem, který na jaře chytal za druholigové španělské Albacete, nebo Václavem Hladkým, který k postupu do anglické Premier League dotlačil Ipswich Town.

„Sledovali jsme je všechny pozorně. Rozhodla výkonnost,“ odmítl Hašek úvahy, že trenéři chtěli, aby jednička týmu měla klid a netlačili na ni ambiciózní konkurenti.

S hráči, kteří byli na hraně nominace, ale nevešli se do ní, se Ivan Hašek snažil spojit a vysvětlit jim svoje rozhodnutí osobně. „Nechytil jsem snad jenom Jardu Zeleného, už byl v letadle,“ podotkl na adresu levonohého hráče Sparty.

Brankáři
Jindřich Staněk, Matěj Kovář, Vítězslav Jaroš
Obránci
Ladislav Krejčí, Martin Vitík, Robin Hranáč, Tomáš Vlček, Vladimír Coufal, David Douděra, David Jurásek, Tomáš Holeš, David Zima
Záložníci
Tomáš Souček, Antonín Barák, Lukáš Provod, Pavel Šulc, Matěj Jurásek, Václav Černý, Lukáš Červ, Ondřej Lingr, Petr Ševčík
Útočníci
Patrik Schick, Tomáš Chorý, Adam Hložek, Mojmír Chytil, Jan Kuchta

Mnoha fanouškům scházel v nominaci jeho sparťanský kolega Filip Panák. „Ten kluk má obrovský charakter. Měl zásadní zdravotní problém, ale nikdy to nezabalil. Teď byl opravdu na hraně nominace, nevešel se do ní, ale jeho charakteru si obrovsky vážím,“ zdůraznil Ivan Hašek.

Do jeho týmu se naopak vešel David Zima, který přitom ve Slavii neabsolvoval zrovna špičkové jaro. „Je to ale jeden z nejrychlejších stoperů v Evropě. A vůbec si nedělá hlavu z toho, jestli proti němu hraje Haaland, Cristiano Ronaldo nebo někdo podobný,“ říká Hašek.

Ve speciálním vydání podcastu Nosiči vody hovořil Ivan Hašek mimo jiné právě také o současné roli hvězdného Cristiana Ronalda v portugalském národním týmu. Zamyslel se nad tím, jestli Gruzii pomůže, nebo ubere skutečnost, že na tak velkém turnaji hraje její tým poprvé. A přidal i mnoho dalších postřehů a informací.

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku. A podpořte Nosiče vody v anketě Podcast roku. Děkujeme!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované