Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Titanic láká i po loňské tragédii. Miliardář chystá misi na dno Atlantiku

Foto: Triton Submarines

Ponorka TRITON 4000/2 Abyssal Explorer, která má být základem pro plavidlo určené k nové výpravě k vraku Titaniku.

Tragédii ponorky Titan, která havarovala na cestě k vraku Titaniku, téměř před rokem sledoval celý svět. Teď chystá výpravu k lodi na dně severního Atlantiku další americký miliardář.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Larry Connor, čtyřiasedmdesátiletý investor do nemovitostí z Ohia, plánuje výpravu k vraku Titaniku pomocí nově navržené ponorky. Ke dnu Atlantiku by se s ní chtěl vydat už v létě roku 2026. Ambiciózní plán oznámil necelý rok po tragédii ponorky Titan společnosti OceanGate, která při sestupu k Titaniku implodovala, což mělo za následek smrt všech pěti pasažérů na palubě.

Krátce po této katastrofě Connor kontaktoval Patricka Laheye, spoluzakladatele společnosti Triton Submarines. Společně se rozhodli navrhnout bezpečnou ponorku, která by byla schopna opakovaně dosáhnout hloubky vraku Titaniku.

Connor ujišťuje, že se plavidlo nepotopí dřív, než získá potřebnou certifikaci.

Reaguje tak na informace, že společnost OceanGate nerespektovala varování odborníků, kteří upozorňovali na její rizikový experimentální design a chybějící certifikaci. Ponorka Titan postavená společností OceanGate byla zkonstruována z uhlíkových vláken a byla certifikována pouze na 1300 m, přičemž ponor k Titaniku vyžaduje 4000 metrů.

Dvoumístná ponorka, kterou má Connor v plánu nazvat Explorer — Return to the Titanic (Výzkumník - Návrat k Titaniku), se má bezpečně ponořit právě do této hloubky, popisuje britská stanice BBC. Základem při vývoji má být již existující ponorka Abyssal Explorer.

Dopady tragédie ponorky Titan

Pět lidí na palubě ponorky Titan se připojilo k movitým milovníkům vzrušujících zážitků, kteří zahynuli při nejrizikovějších dobrodružstvích světa. Nakolik tragédie změní budoucnost extrémního turismu?

Díky akrylovému trupu má poskytovat 320stupňový výhled do okolních vod. Sestup by měl trvat jen dvě hodiny. Technologie, kterou společnost Triton Submarines využívá, podle firmy nebyla ještě před několika lety možná. Cena ponorky se pohybuje kolem 30 milionů dolarů (asi 680 milionů korun).

Connorův plán ukazuje, že mezi bohatou klientelou je stále zájem o extrémní turismus, kam můžou spadat i výstupy na Mount Everest nebo cesty do vesmíru. Po tragédii OceanGate utrpělo odvětví soukromých ponorek značné škody a mnoho firem zaznamenalo pokles zájmu a zrušení objednávek.

Connor pro americký deník The New York Times uvedl, že chce ukázat, jak může být oceán úžasný a život měnící, pokud se k němu přistupuje správně.

Miliardář má bohaté zkušenosti s dobrodružstvím a průzkumem. V roce 2021 se zúčastnil několika hlubokých ponorů v Mariánském příkopu a v roce 2022 se podílel na soukromé misi na Mezinárodní vesmírnou stanici se společností SpaceX. Nyní chce Connor, jak říká, pokračovat v rozšiřování hranic lidského poznání a zároveň obnovit důvěru veřejnosti v bezpečnost podmořských expedic.

Podle Connora ale cílem výpravy není jen turistický ponor, ale také vědecký výzkum. „Není to jen výlet k Titaniku,“ uvedl Connor v rozhovoru pro Wall Street Journal a dodal: „Je to výzkumná mise.“

Související témata:
Extrémní sporty

Doporučované