Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Na Slovensku se rozhořel boj o nejsledovanější soukromou televizi

Foto: Instagram Michala Kovačiče

Michal Kovačič během moderování pořadu Na tělo plus.

Po veřejnoprávní RTVS, kterou chce vláda podle kritiků ovládnout, se na Slovensku řeší situace v soukromé televizi Markíza. Stalo se tak poté, co vedení ve vysílání zkritizoval její moderátor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Slovensku se rozhořel boj o nejsledovanější soukromou televizi Markíza, kterou vlastní česká PPF.

Po opakovaných výhradách novinářů, že vedení cenzuruje obsah, ho v živém vysílání zkritizoval známý moderátor Michal Kovačič.

Stanice vzápětí vysílání jeho pořadů pozastavila s tím, že novinář zneužil vysílací čas k prezentaci osobních názorů v rozporu se zákonem o mediálních službách a etickým kodexem.

Seznam Zprávy pro vás připravily přehled toho nejdůležitějšího, co byste o dění u sousedů měli vědět.

Co přesně Kovačič řekl?

„Slovensko nyní prožívá boj o orbanizaci našich televizí. Na veřejnosti se debatuje o budoucnosti RTVS (Rozhlas a televizi Slovenska, pozn. red.), tento boj se ale ve skutečnosti odehrává všude. Děje se ale potichu a plíživě,“ prohlásil v neděli Michal Kovačič ve vysílání s odkazem na přístup k médiím v Maďarsku, kde vládne premiér Viktor Orbán.

„I když to tak možná dnes nevypadá, pokud to nezastavíme, bude to mít zničující následky pro slovenskou demokracii,“ dodal.

Na Slovensku podle něj už celé měsíce probíhá boj o podobu zpravodajství jeho domovské televize, přičemž pokusy o cenzuru v diskuzích registrovali novináři od začátku tohoto roku. Krátce nato se prý s tlakem od vedení i politiků musely popasovat Televizní noviny, hlavní zpravodajská relace Markízy.

Pořad Na tělo, který moderuje a ve kterém se v diskuzním duelu setkávají dva politici, se podle Kovačiče během posledních šesti let stal nejcitovanější a nejsledovanější diskuzí na Slovensku.

Minulý týden relace za finálovou debatu před loňskými parlamentními volbami obdržela Novinářskou cenu.

Jak reagovalo vedení a majitelé televize?

Televize Markíza v pondělí oznámila, že vysílání dvou diskuzních pořadů - Na těloNa tělo plus - s okamžitou platností přerušuje. Kovačič podle ní „zneužil vysílací čas na prezentaci osobních názorů v rozporu se zákonem o mediálních službách a etickým kodexem novináře“.

Novinář mezitím na instagramu informoval, že mu vedení televize řeklo, že pro něj momentálně nemají práci, a měl by tak zůstat doma, dokud se mu neozvou.

Obvinění z cenzury vedení televize odmítá. Už před nedělním prohlášením moderátora však podle slovenských médií plánovalo, že vysílání pořadu přeruší dříve než v tradičně plánovaném termínu na konci června a že bude zvažovat nejvhodnější formát nedělní politické diskuze.

Televize patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera. Seznam Zprávy se PPF dotazovaly, jaké stanovisko k celé situaci zaujímá ona a zda hodlá ve světle událostí nějak jednat. Mluvčí PPF jen odkázal na tiskové oddělení Markízy.

Jak se k dění postavili slovenští novináři?

Kovačiče zatím podpořila více než stovka kolegů z TV Markíza. Podepsali společné stanovisko, ve kterém se za jeho slova postavili. Zároveň avizovali, že požádají generálního ředitele televize Petera Gažíka a šéfa zpravodajství Michala Kratochvíla, aby se do tří dnů zavázali, že pořad Na tělo bude pokračovat v nezměněné podobě.

Pod prohlášení připojili podpis jak redaktoři a moderátoři, tak i kameramani nebo střihači. Seznam Zprávy některé z nich oslovily s možností dalšího vyjádření, kvůli omezením ze strany pracovní smlouvy se však nechtěli více vyjadřovat.

Podcast Vlevo dole o situaci na Slovensku

Atentát na premiéra Roberta Fica ukázal, kam vede rozdmýchávání politických vášní. Rozkol ve společnosti a vzestup populismu a extremismu jsou vidět v celé Evropě, přesto útok na slovenského premiéra vybočuje.

Připomeňme, že už v březnu redaktoři a redaktorky Markízy napsali vedení protestní dopis, ve kterém si stěžují na údajně nepřiměřené zásahy do jejich práce ve prospěch vlády. Vedení se postavilo za jejich nadřízené, a tak novináři založili odbory.

Podpory se Kovačičovi dostalo také od novinářů z jiných slovenských médií, kteří se vyjadřovali například na sociálních sítích. Stejně tomu bylo i v případě českých novinářů nebo slovenských politiků - moderátora se veřejně zastal Michal Šimečka, šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko.

Co se děje na slovenské mediální scéně?

Slovenští novináři upozorňují na tlak, kterému mají čelit, už řadu měsíců.

Vládní strana Směr současného premiéra Roberta Fica se pak k médiím staví rezervovaně dlouhodobě. Po podzimním vítězství v parlamentních volbách přerušila komunikaci s Denníkem N, listem Sme, serverem Aktuality.sk a televizí Markíza, jejichž novináři o straně informují kriticky.

V popředí zájmu je i dění v již zmíněné RTVS. Minulý týden slovenským parlamentem hlasy vládních poslanců prošel prvním čtením nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Ten kritici označují za pokus o politické ovládnutí a měl by v podstatě znamenat její zánik.

Zákon předložila ministryně kultury Martina Šimkovičová, která jeho potřebu zdůvodnila tím, že současná RTVS je neobjektivní a nevyvážená. Z průzkumů důvěryhodnosti přitom její zpravodajství vychází dlouhodobě jako to nejdůvěryhodnější v zemi.

Pokud jde o nejnovější dění kolem TV Markíza, stihl se k němu již vyjádřit například ministr obrany Robert Kaliňák (Směr), který Kovačiče zkritizoval a pronesl, že je zbytečné mluvit o smíru ve společnosti, kde média nemají snahu o vyváženost. Státní tajemník ministerstva obrany Igor Melicher pak zase prohlásil, že v Markíze probíhá očista od ideologických nánosů, protože zpravodajství ovládla ideologicky liberální skupina lidí.

Doporučované