Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jsem pyšný na Bartoše, že má odvahu do toho říznout, říká Kolaja

Hostem Ptám se já byl lídr eurokandidátky Pirátů Marcel Kolaja. Video: Seznam Zprávy

Článek

Pirátská kampaň před evropskými volbami jako by ani nebyla příliš vidět. Neprovokují jejich kandidáti, jejich hesla, ani neovládli prostor výbušnými debatami. Přitom obhajují silný mandát z roku 2019. Jaký výsledek Piráti čekají?

Hostem Ptám se já byl europoslanec a lídr kandidátky Pirátů do Evropských voleb Marcel Kolaja.

Už příští víkend si budou lidé volit své zástupce v Evropském parlamentu. Piráti odstartovali horkou fázi kampaně do eurovoleb na konci dubna na pražské Štvanici, kde mimo jiné představili svou volební elektro dodávku, se kterou vyjeli za voliči s cílem objet celou republiku a oslovit všechny, „kteří se nechtějí nechat svazovat představami konzervativců“.

Strana v europarlamentu obhajuje tři křesla. Podle lídra kandidátky Marcela Kolaji, který ji vedl i v roce 2019, by Piráti chtěli tentokrát získat celkem čtyři mandáty. Kolaja zároveň pomýšlí i na křeslo eurokomisaře. Věří, že by mohl dostat silné ekonomické portfolio.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Marcel Kolaja při zahájení kampaně Pirátů do eurovoleb na pražské Štvanici.

Podle průzkumu, který v půlce května zveřejnila Česká televize, mají v eurovolbách největší potenciál oslovit voliče shodně hnutí ANO a Starostové a nezávislí. Až za nimi je na třetím místě koalice Spolu. Piráti jsou čtvrtí. Průzkum ovšem nemusí odrážet výsledek voleb, zjišťoval, jak jsou jednotlivé kandidující strany přijatelné pro lidi, kteří nevylučují, že k volbám vůbec přijdou.

Kampaň, kterou Starostové částečně postavili i na kritice vlastní vlády, není podle lídra pirátské kandidátky úplně šťastná.

„Konstruktivní kritika do vlády patří. Ovšem pokud se to celé zdrsní do videí, ve kterých prohlašujete silná slova, že to premiérovi řeknete, místo toho, abyste teda premiérovi něco řekli, nebo když uděláte debaty v regionech, které nejsou debaty o tom, že se tam chcete bavit s lidmi, ale o tom, že to pověsíte na sociální sítě, abyste ukázali, jak jste borec, že jste to tam prostě někomu natřeli… tak to podle mě není politika, kterou bychom měli dělat, protože to je prohlubování příkopů ve společnosti,“ uvedl Kolaja.

Podaří se Pirátům získat čtyři mandáty? Proč stranické špičky podporují osobní kampaň bývalého poslance Mikuláše Ferjenčíka? A proč je v Česku tak nepopulární Green Deal?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Myslím, že naše kampaň je vidět. Jezdíme s naším růžovým elektromobilem, kterému říkáme Pinkára, okolo České republiky, potkáváme se v kontaktní kampani s lidmi, a nejenom že se evidentně tento prvek dostal do médií velmi silně. Vidím i reakci lidí v té kontaktní kampani, ptají se na to, vyprovokuje to i další otázky. A jsem třeba rád i za to, že se lidé hodně zajímají o tu petici, kterou máme na všech místech kontaktní kampaně za ratifikaci Istanbulské úmluvy.

3:00 Takže jste s vaší kampaní spokojen? - S tím rozpočtem, který máme k dispozici, který vyplývá z nějakých našich finančních možností, jsem ve skutečnosti velmi spokojen, myslím si, že jsme velmi kreativní a že dokážeme vlastně za málo peněz dělat velkou muziku.

4:00  Vy jste se letos rozhodli, že pojedete osobní kroužkovací kampaň vašich jednotlivých uchazečů o europoslanecké mandáty? - Nevím o tom. - A co to předvolební video Mikuláše Ferjenčíka parodující pohádku Anděl Páně, ve kterém mu osobně vyjadřují podporu bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib, ministr zahraničí Jan Lipavský a další? - Jsou volby do Evropského parlamentu, kandidáti kandidují a vytvářejí videa. Nevidím na tom nic úplně zásadního.

4:30 Vážně? Tam vystupují vaše stranické špičky a podporují někoho, kdo je dvanáctý na vaší eurokandidátce. - Různé stranické špičky vystupují na různých videích, kde se objeví různí kandidáti, já bych z toho nedělal skutečně žádnou zásadní záležitost. - Vy tam také budete vystupovat? Bude nějaký Anděl Páně 2 s Marcelem Kolajou? - Uvidíme, jestli ještě kampaňový tým třeba vymyslí nějakou takovou věc, že někde budu vystupovat jako Anděl Páně 2, ale moc tomu nevěřím. Nemyslím si, že je to úplně to téma, které bychom si vybrali. Máme sitcom. Myslím, že se povedl.

6:00 Vy jste se nějak rozhádali uvnitř strany? Protože Mikuláš Ferjenčík si jede svoji kampaň, on si zřídil dokonce i tu třetí osobu na podporu jeho vlastní osobní kampaně do evropských voleb, tuším, že je registrována na jeho manželku. Tak co se to děje za kulisami? - Můžu mluvit akorát sám za sebe a tady nemůžu mluvit za nějaké třetí osoby. - Takže nejste naštvaný? - Já na to nemám ve skutečnosti čas. Celý svůj čas teď věnuji tomu, abych jako lídr Pirátské strany v evropských volbách udělal co nejlepší výsledek, abychom měli co nejvíce mandátů. (…) Nevidím vůbec nikoho, že by mi vyloženě nějak kazil úsilí.

8:00 Tak uvidíme, jak osobní kampaň Mikuláše Ferjenčíka zafunguje. On občas ostřeji vystupuje i na sociálních sítích. Opřel se například do lídryně STAN Danuše Nerudové… - Já to nedělám a ve straně jsme si to nějak vyříkali, taky jsem se na to díval trošičku s pozdviženým obočím, za mě je to uzavřené. Já rozhodně takhle kampaň dělat nechci.

10:00 Jaký čekáte výsledek, jaký máte cíl? - My máme momentálně tři europoslance z České pirátské strany a cílíme na čtyři s tím, že pokud bychom alespoň ty tři obhájili, tak to určitě nebude ostuda.

11:00 Hrozí, že vás přeskočí hnutí STAN? Že budete z těch vládních subjektů až třetí? - V politice se bát je obecně špatné, takže já se nebojím. Ve volbách se může stát samozřejmě cokoliv.

14:00 Na jaké voliče vy vlastně v tuhle chvíli jako Pirátská strana cílíte? - Evropské volby jsou speciální, bohužel kvůli té nízké volební účasti, to znamená, že každá politická strana cílí hlavně na svoje vlastní voliče. Naše politika v principu může oslovit všechny. Často se říká, že Piráti jsou strana hlavně pro mladé. Podle mě jsme jediná strana, která myslí na budoucnost. A nechceme další generaci přenechat dluh, ať už finanční, anebo dluh v podobě klimatické krize. Často se bavím i s lidmi, kteří jsou důchodového věku a říkají, že nám drží palce, že musíme udělat dobrý výsledek právě třeba pro jejich vnoučata.

16:00 Často se v poslední době zmiňuje, že nepsaným černým koněm těch voleb je STAN. Je to tím, že oni tu svoji kampaň odstartovali vnitřní kritikou vlády? -  Je zásadní, že tam vznikla kritika vlastní vlády ještě předtím, než začala kampaň. A já jsem se na tuhle kritiku díval dost s pozdviženým obočím už tehdy. A to ne z toho důvodu, že by nebylo možné kritizovat to, co se děje na vládě nebo ostatní vládní partnery. Konstruktivní kritika do té vlády patří, to je součást hledání kompromisu.

17:00 Ovšem pokud se to celé zdrsní do videí, ve kterých prohlašujete silná slova, že „to premiérovi řeknete“, místo toho, abyste premiérovi něco řekli, nebo když uděláte debaty v regionech, které nejsou debaty o tom, že se tam chcete bavit s lidmi, ale o tom, že to pověsíte na sociální sítě, abyste ukázali, jak jste strašný borec nebo jak jste strašná borka, že jste to tam prostě někomu natřeli… tak to podle mě není politika, kterou bychom měli dělat, protože to je prohlubování příkopů ve společnosti. Piráti chtějí společnost spojovat.

18:00 Ještě jedno takové už vnitroevropské téma napůl, protože vidím, že vás tou vnitropolitickou a vnitrostranickou politikou trochu trápím tady dneska. Tak je téma na pomezí. A to je kandidát na příštího eurokomisaře. - Já se necítím být trápen, teda, myslím, že to je příjemný rozhovor.  - Dobře. Můžeme ještě být trošku ostřejší. Můžeme se k Ferjenčíkovi ještě vrátit a probrat to ještě jednou. Jestli je vám to líto, že jsme to probrali málo. - To nevím, jestli je národní politika. - To je vnitrostranická politika.

18:30 Co se týká postu komisaře, tak ano, jsem potvrzeným kandidátem Pirátské strany, která spolu se Starosty má podle vládní dohody tu gesci na starost. - Jaké portfolio byste případně chtěl? - Česko dlouhodobě usiluje o silné ekonomické portfolio posledních 20 let. A zatím se to úplně nepodařilo. A je skutečně na čase. Já jsem se v Evropském parlamentu pět let zabýval vnitřním trhem, digitální Evropou, to jsou silná ekonomická portfolia, takže si myslím, že bych zapadal i tady do téhle kategorie. Proto jsem do toho šel.

19:00 Mám za sebou práci, pracoval jsem na pravidlech pro digitální giganty. Jedna z největších legislativ, co v tomto funkčním období schválilo předsednictvo Evropského parlamentu. Provedl jsem prakticky parlament pandemií jakožto místopředseda parlamentu pro informační a komunikační technologie.

20:00 Ideální je, kdyby ti nominanti byli dva, protože to používá celá řada členských zemí a využívá to velmi výhodně právě k tomu, aby vyjednali co nejlepší portfolio. Když máte dvě možnosti, s kterými do toho vyjednávání jdete, tak máte mnohem lepší manévrovací prostor a mnohem větší šanci vyjednat něco dobrého.

21:00 A co Danuše Nerudová? - Starostové v tuto chvíli nemají žádnou osobu, kterou by nominovali. Několik těch jmen pouštěli do veřejného prostoru. Otázka je, co z toho míní vážně a do jaké míry je to nějaký marketingový trik.

29:00 Proč jste jako pirátští europoslanci hlasovali proti migračnímu paktu? Čekala jsem, že budete pro. - Pravda, že my souhlasíme s tím, že se ten problém s migrací má řešit společně, a z toho možná plyne překvapení. Na druhou stranu já v tom migračním paktu z drtivé většiny nevidím nějaký zásadní posun dopředu. A tudíž jsme ho nepodpořili. To je asi 10 kusů legislativy a dvě z toho jsme podpořili. Ty se týkají rychlejší integrace lidí, u kterých se už rozhodneme, že jim poskytneme azyl. Protože nechceme, aby se někde izolovali a radikalizovali. To jsme podpořili, ale ten zbytek nám nepřišel, že by přinášel nějaké zásadní novinky.

32:00 Co dělat s Green Dealem, aby v Česku byl vnímán líp? - Opět by si možná někteří politici měli sáhnout do svědomí, protože řada těch prohlášení je naprosto skandální a vlastně vůbec nekopíruje realitu.

32:30 A co s tím? - Jednak vysvětlovat, jaká je ta realita, a za druhé snažit se přicházet s dalšími návrhy, jak to posunout. My jsme přišli s plánem, kterému říkáme „opravíme Green Deal“. Ty klimatické cíle jsou správně, ale potřebujeme více investic, a proto chceme třeba dělat daňové úlevy pro firmy, které modernizují po vzoru USA, kde jim ta ekonomika šlape lépe. Nesmíme se nechat převálcovat ani USA, ani Čínou, která šlape do elektromobility a obnovitelných zdrojů.

36:00 Na digitalizaci, s prominutím, kašlali prakticky všichni za předchozích osm let, kdy to ministerstvo pro místní rozvoj mělo v gesci, tak se nestalo prakticky vůbec nic. A já jsem velmi pyšný na Ivana Bartoše, že se rozhodl do toho říznout, že má odvahu to udělat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Sohrn článku si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doporučované