Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ze čtyř pošt zbyla jen jedna. „Je to cesta na půl dne,“ lamentuje seniorka

Josef Mačí
redaktor
Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Jedna z uzavřených pošt v Chrudimi půjde na konci června do aukce.

Hlavně starší lidé si stěžují, že to mají na poštu daleko. Od uzavření tří set poboček České pošty uplynul skoro rok. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak to na lidi dopadlo. Čtěte pokračování projektu Jak se žije v Česku.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za 15 minut pošta otevírá. Stojím před poslední pobočkou, která ve východočeské Chrudimi zbyla. Ostatní tři Česká pošta ve městě, kde žije přes 23 tisíc obyvatel, skoro před rokem zrušila. A tak mě zajímá, jestli to mělo na místní nějaký dopad.

Není to moc příjemné čekání, budova se zrovna opravuje, a tak co chvíli čekajícím zaprší na hlavu sprška omítky. Se sedmdesátníkem Josefem se proto přesouváme kousek dál.

„K poště na Topolské jsem to měl kousek z kopce. Tady jsou navíc schody, takže jsme ještě pomáhali pánovi s chodítkem nahoru,“ říká mi Josef, že zrušená pošta byla na rozdíl od této bezbariérová.

Ani s čekáním není moc spokojený. Byl tady mezi prvními, než se na něj dostalo, uteklo skoro půl hodiny.

„V Chrudimi jsme žádné systémové problémy nezaznamenali. To, že občas na pobočkách vzniknou fronty, se stát může a dělo se to tak i před zrušením pošt,“ říká k tomu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

+2

Nejvíc chybí pošta seniorům

Dalšímu rannímu klientovi chrudimské pošty změna nevadí. Do Topolské to měl sice dříve také blíž, ale tady mu přijde odbavení naopak rychlejší.

„No vždyť jsem to říkal,“ usmívá se na mě třicátník Tomáš při odchodu z pobočky, kde strávil pár minut, a nasedá do auta.

V tom se zásadně různí pohled lidí podle věku. Starší, kteří jsou zvyklí chodit na poštu pro důchod nebo s inkasem, změny nesou těžko. Mladší, kteří si vyzvedávají třeba jen doporučený dopis, se s rušením sžívají lépe.

Původní pošty v Chrudimi

To se potvrdilo i v průzkumu, který pro Seznam Zprávy připravila v rámci dlouhodobého projektu Jak se žije v Česku společnost Ipsos.

V květnu je naším tématem digitalizace, a tak jedna otázka mířila i na uzavření poboček České pošty. Zúžení jejich sítě dopadlo na 27 procent respondentů, a to buď přímo, nebo na jejich rodinu či známé. Nejvíce pak na lidi ve věku 70 let a více a také na ty, kteří žijí ve městech nad 20 tisíc obyvatel.

A proč právě v těchto městech? Nejvíce se pobočky rušily v největších sídlech. Naopak v obcích pouze s jednou poštou zůstaly služby bez omezení. Alespoň to slibovali vládní politici. I když na příkladu Chrudimi se ukazuje, že to je pravda jen částečně.

„Je to cesta na půl dne“

Zatímco lidé žijící přímo v Chrudimi to mají na poštu zkrátka teď o něco dále, obyvatelé ze čtyř kilometrů vzdálených Medlešic si už museli zvyknout na život bez pošty.

Nejsou totiž samostatnou obcí, ale částí Chrudimi, takže o svou poštu přišli, ačkoliv žádná další tady není. Dnes už poštu připomíná jen pár detailů. Poštovní schránka před budovou, obrysy poštovních cedulí na fasádě a upozornění za oknem, že její provoz skončí k 30. červnu 2023.

„To víte, že nám to vadí. Pro všechno teď musíme do Chrudimi. Důchodci pro peníze, ale i doporučené dopisy nám tam dávají. Pošťáci se kolikrát neobtěžují ani zazvonit, i když jsme doma. Pro osmdesátníky, jako jsem já, je to ale pak cesta na půl dne,“ říká Jarmila Hyxová.

Ta to měla ještě do loňského roku k nejbližší pobočce sotva pár desítek metrů. Takže je to pro ni opravdu velká změna k horšímu.

„Nemůžeme si ekonomicky dovolit provozovat pobočky, které jsou ztrátové. Kolem redukce pobočkové sítě byl velký mediální zájem, nicméně zpětně se ukázalo, že 2900 pošt, což je stále jedna z nejhustších pobočkových sítí v Evropě, dokáže zajistit dostupnost poštovních služeb,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík a dodává, že za posledních pět let klesl počet transakcí na poštách o 40 procent.

Budova bývalé pošty v Medlešicích se bude prodávat, a to formou elektronické aukce. Zatím se s tím ale čeká. Z informací na internetových stránkách České pošty vyplývá, že se s bývalou medlešickou poštou počítá do dalších kol prodejů nepotřebného majetku státu. Vyvolávací cena podle znaleckého posudku by měla být 3,5 milionu korun.

Naopak třetí uzavřená pošta v Chrudimi už do aukce míří. Začínat se bude u budovy na sídlišti U Stadionu na minimální nabídkové ceně 4,7 milionu korun.

„Budova České pošty v Chrudimi byla zařazena do e-aukce, která proběhne v červnu,“ dodává Vitík.

Česká pošta zrušila od 1. července 2023 celkem 300 poboček. Z původních 3200 jich tak zbylo 2900. Nejvíce se jich rušilo v Moravskoslezském kraji, a to 47. Hlavní město přišlo o 35 pošt.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované