Hlavní obsah

Zájem Feyenoordu nabídl téma: Kdo se jednou chopí Sparty po Priskem?

Foto: Archiv AC Sparta Praha, Seznam Zprávy

Opustí kouč Brian Priske v létě Spartu? Fanoušci věří, že nikoli. Jenže nabídka z Feyenoordu pro něj může znamenat neodolatelnou výzvu.

Článek

Přišel, viděl, získal titul. Letos to Brian Priske zopakoval, navíc přidal i trofej pohárovou. Za dánského kouče hovoří výsledky jeho práce, která zaujala už i šéfy Feyenoordu. A sparťané se musí ptát: Odolá Priske letnímu vábení?

„Proč je nyní Sparta tak úspěšná? Protože před dvěma lety angažovala Briana Priskeho. Jak vidíme, byla to skvostná volba,“ glosuje v podcastu Nosiči vody pozitivní vliv dánského trenéra novinář Luděk Mádl.

„Na Spartě momentálně panuje zdravá atmosféra a velmi dobré vztahy. Tým je sestaven tak, aby byl konkurenceschopný jak doma, tak v Evropě. A z toho může mezi fanoušky Sparty vzrůstat pochopitelná nervozita – na letním přestupovém trhu bude o mnohé z nich bezpochyby zájem,“ zamýšlí se Karel Tvaroh.

Bývalý obránce Sparťanské rezervy si přeje, aby letních odchodů nebylo pokud možno příliš mnoho najednou: „Oslabilo by to tým nejen na hřišti, ale i na pozicích lídrů kabiny.“

Za takřka jistý je považován odchod Ladislava Krejčího do Girony, lasa sviští i kolem Haraslínovy, Birmančevičovy, Kuchtovy či Vitíkovy hlavy. „Překvapilo by mě, kdyby v létě odešlo větší množství sparťanských opor. Spolu s Krejčím zdvihne kotvy nejspíš ještě jeden významnější hráč,“ odhaduje Luděk Mádl.

A co další hvězdy zvažující letní přestup? „Ty Sparta snadno přesvědčí lákavou představou, že s Ligou mistrů už to na Letné konečně musí klapnout. A to už teď na podzim, po letní kvalifikaci. A nejpozději za rok potom už díky přímému postupu stoprocentně. Samozřejmě za splnění podmínky, že Sparta opět obhájí titul,“ shrnuje Mádl.

Hrozba jménem Feyenoord

Na obzoru se ovšem objevila hrozba, jejíž naplnění by v sobě neslo potenciál rozstřelit vše, co ve Spartě poslední dva roky budovali.

„Kdyby se měl odchod Krejčího a třeba Haraslína zkombinovat ještě s odchodem Briana Priskeho, ocitl by se Tomáš Rosický před problémem extrémně obtížným k řešení. Na Priskem ve znovuzrozené Spartě všechno stojí. A troufnu si říct, že je přinejmenším v tuto chvíli nenahraditelný a nezastupitelný,“ říká Luděk Mádl.

O co jde? „Liverpool si ve Feyenoordu vyzvedl Kloppova nástupce na Anfieldu, tedy Arneho Slota. A v Rotterdamu pro změnu potřebují náhradu za něj. Uvádí se, že na tříčlenném seznamu, se kterým v Rotterdamu pracují, figuruje právě i jméno Briana Priskeho,“ říká Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

„Nedokážu si představit, že by teď Priske ze Sparty odešel. Jednak ho k ní ještě váže smlouva, pro klub je nepostradatelný – a navíc mu v jeho famózní sbírce úspěchů na Letné ještě jeden chybí, a to zmíněný postup do Ligy mistrů,“ uvažuje Mádl.

„Jenže i v tom může být svůdnost kouzla případné rotterdamské nabídky. S Feyenoordem by Ligu mistrů mohl hrát rovnou, bez kvalifikace,“ upozorňují Jaromír Bosák s Karlem Tvarohem. „Po sportovní i ekonomické stránce by pro Priskeho šlo jednoznačně o krok nahoru. V Nizozemsku navíc působí i jeho syn,“ dodává Bosák.

Nosiči vody se shodují, že největším problémem Sparty by bylo hledání náhrady za Priskeho a jeho tým.

Na Kováče je ještě brzo

„Myslím, že Sparta může mít představu o tom, kdo by mohl Priskeho nahradit třeba za dva roky. Radoslav Kováč bude ještě ten čas v Liberci pro svůj trenérský rozvoj potřebovat,“ míní Mádl. „A David Holoubek či další alternativy tohoto typu jsou na tom podobně,“ přitakává Tvaroh.

Nosiči vody probírají i další možnosti, včetně nového zahraničního kouče nebo záskoku Vítězslava Lavičky.

„V současné chvíli by ale každá taková operace byla pro Spartu velmi nevděčnou a nežádoucí. Nedokážu si představit, že by Briana Priskeho uvolnila a že by dánský expert do Feyenoordu už teď v létě odešel. Ale víc nám prozradí příští dny a týdny,“ uzavírá téma Mádl.

Nosiči vody se detailně věnují i situaci ve fotbalovém Zlíně, který ohlásil přímý sestup. Naopak skvostný den prožili ve finále Evropské ligy příznivci Atalanty Bergamo. Čím trenér Gasperini překvapil favorizovaný tým Leverkusenu, hegemona Bundesligy?

V podcastu dojde i na evropské pohárové perspektivy Baníku Ostrava nebo na (vyvrácené) spekulace o velkých změnách ve fotbalovém Slovácku.

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku. A podpořte Nosiče vody v anketě Podcast roku. Děkujeme!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované