Hlavní obsah

Šťastný podcast: Hokej spojil českou politiku. Zkazili to Nerudová a Vondra

Foto: Sociální sítě Danuše Nerudové

Šťastný podcast tentokrát o tom, jak triumf českých hochů na ledě spojil celou politickou scénu před volbami. Tedy… skoro celou.

aktualizováno •
Článek

Stavby zdí, nebo anexe? Jak vyřeší znesváření Středočeši a Pražané konflikt kvůli nedostatku míst na středních školách? A kteří politici zradili český hokejový nároďák? Prozradí Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Ministerstvo školství a CERMAT se poučily a od loňského roku „elektronizovali“ systém přihlášek na střední školy. Digitalizace ovšem nevyřešila zásadnější problém středního školství zejména v hlavním městě – problém kapacitní. Tisíce bezprizorních patnáctiletých dětí se teď budou od září zřejmě jen tak potloukat pražskými ulicemi. Ve školách na ně nezbylo místo.

Podívejte se také na Šťastné pondělí

Svůj podíl odpovědnosti za přeplněné pražské střední školy nesou obyvatelé středních Čech. Místo, aby rodiče dětí z Berouna, Kladna, Mělníka nebo Českého Brodu přihlásili potomky ke studiu v místě bydliště, padoušsky je vysílají do velkoměsta. A to pak logicky nezbyde dost židliček pro Pražáky. „Ten kraj je kombinovaná noclehárna s levnou pracovní silou pro německou automobilku. Místo, aby svoje dítě dali někam do učňáku v Příbrami, tak je všechny tlačí sem. Nedá se pak na okrajích parkovat. Jsme úplně obklíčení,“ stěžuje si na tento trend hrdý Pražan Jindřich Šídlo.

„Trošku už se zapomíná na to, že průšvih tkví i v tom, že ti, co se nedostanou na gymnázia, zkouší střední odborné školy, na které ale úplně nechtěli. A ti lidé, kteří by bývali šli na SOŠ, potom zvolí učňáky… A ty děti, které by šly na učňáky, nepokračují už vůbec nikam,“ popisuje další rovinu nikým neřešeného problému Ondřej Lasák.

Měly by děti raději preventivně odjet na Erasmus do Bulharska? A za jakých okolností jde maturita suplovat hrou Dostihů a sázek? To vše uslyšíte v první části Šťastného podcastu.

Zrada hokejového národa

V druhé části podcastové diskotéky jsme se tentokrát radovali z vítězství české reprezentace na domácím mistrovství světa v hokeji. Celou dobu trvání šampionátu náš šťastný panel více či méně českému mužstvu oddaně fandil. Stejně tak i všichni čeští politici. Někteří v neděli oslavovali zlato, někteří se dokonce pokusili o vtip.

„Předseda SOCDEM Michal Šmarda se dopustil humoru. Napsal na X: ‚Ukázalo se, že ani Fiala a spol. Čechy nezničí. Moc gratuluji našim borcům a nám všem. Po dlouhých 14 letech zase mistři.‘ Jenže si to potom rozmyslel a celé to smazal,“ líčí nepovedenou gratulaci českému nároďáku Tereza Povolná. Předseda skomírající neparlamentní Sociální demokracie sázel na jednoduchou pointu – český premiér a výborné levé křídlo Švýcarů mají stejné příjmení.

„Šmarda nicméně prošel sebereflexí, když napsal, že vtip má bavit, a když nebaví, tak je blbý a jde do koše,“ uzavírá faux pas Tereza. „Jo, to je taková podstata Sociální demokracie. Strana má fungovat, a když nefunguje, jde do koše,“ směje se Šídlo.

Netradiční způsob fandění zvolili dva zájemci o křesla v Evropském parlamentu. Danuše Nerudová na sobě nosila místo českého dresu se znakem její vlastní růžový dres s obřím nápisem Starostové, za které kandiduje z prvního místa. A Alexandr Vondra (SPOLU) neváhal mezi diváky do O2 areny přinést českou vlajku s jemným detailem… Nápisem Brusel. A my se ptáme – podporovali tedy národní tým, nebo sami sebe? Vkusně kampaňovat i během konání tak významné sportovní události není snadná disciplína.

Kteří další politici se oddali bujarým oslavám zlatých medailí? Dozvíte se ve Šťastném podcastu. Poslechnout si ho můžete v přehrávači v samotném úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované