Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Konec šílenství. Ztráty akcionářů GameStopu převyšují hodnotu firmy

Foto: Shutterstock.com

Investoři naskakovali do akcií GameStop, sčítají ale ztráty.

Jednou nahoře, jednou dole. Asi tak by se dal pojmenovat současný vývoj akcií GameStop. Zatímco nahoru je vytáhly čiré spekulace o nic neříkajících příspěvcích na sítích, dolů je srazily zprávy o navýšení kapitálu a hospodaření.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to zhruba týden, co akcie zpopularizované na sociálních sítích - takzvané „meme“ akcie - zaplavila nákupní horečka. Jedna z hlavních firem, které se raketový zájem týkal, byla společnost GameStop, jejíž hodnota během pár dní vystřelila o desítky procent. S podobnou razancí ale jen o několik dnů později zase propadla.

GameStop je americký prodejce videoher, spotřební elektroniky a herního zboží. Společnost má sídlo v Grapevine v Texasu a je největším prodejcem videoher na světě.

Nákupní šílenství nejprve minulý týden spustil příspěvek investora s přezdívkou Roaring Kitty, který stál v centru mánie kolem „meme“ akcií v době koronavirové pandemie. Svůj příspěvek zveřejnil poprvé po tříleté pauze. Investor, jehož skutečné jméno je Keith Gill, na sociální síti X zveřejnil obrázek, který hráči videoher používají, aby naznačili, že berou danou hru vážně.

„Skutečnost, že Roaring Kitty je zpátky, by pro akciový trh měla být naprosto bezvýznamná. Je fascinující, že tomu tak není,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Matthew Tuttle ze společnosti Tuttle Capital Management.

Gill stál v čele velké skupiny drobných investorů, která v letech 2020 a 2021 koordinovanými nákupy způsobila prudký nárůst ceny akcií společnosti GameStop, což přivodilo bolestné ztráty velkým investičním fondům sázejícím naopak na pokles ceny, a i proto měl jeho nedávný příspěvek tak velkou váhu. Drobní investoři měli za to, že se něco bude dít, a stalo se.

Game Over?

Během minulého pondělí a úterý akcie vyletěly z ceny 25 dolarů až nad 60 dolarů za kus a řada drobných investorů si tuto jízdu nechtěla nechat ujít. Jenže akciím po vlně euforie došel dech a titul oslabil až na současných 23 dolarů.

Investoři, kteří se zapojili do posledního akciového šílenství GameStopu, přišli během pouhých tří dnů od vrcholu této mánie o 13,1 miliardy dolarů, uvádí server Investor’s Business Daily s odkazem na data S&P Global Market Intelligence a MarketSurge. Tato ztráta od špičky zájmu ze dne 14. května nyní výrazně převyšuje celkovou tržní hodnotu společnosti GameStop, která činí přibližně sedm miliard dolarů.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Vývoj akcií GameStopu připomíná spíše horskou dráhu. Po prudkém růstu akcií až nad 60 dolarů za kus přišel ostrý pád na současných 23 dolarů.

Důvody rychlého propadu můžeme hledat u samotného prodejce videoher a herního příslušenství, který se dlouhodobě potýká s finančními problémy.

Ty se firma snaží hasit například tím, že hodlá vydat až 45 milionů nových akcií, jak oznámila minulý pátek. Tím společnost na jednu stranu získá dodatečný kapitál (při současné ceně akcií jde přibližně o jednu miliardu dolarů), na stranu druhé ale výrazně akcie rozředí a sníží tím i jejich hodnotu, neboť jich v oběhu bude více.

Nepříznivé vyhlídky firmy dále podtrhly i předběžné hospodářské výsledky za první kvartál roku. Podle nich se mají tržby pohybovat v rozmezí 872 až 892 milionů dolarů, což je méně než 1,24 miliardy dolarů ve stejném čtvrtletí loňského roku a zároveň až o několik set milionů pod očekáváním analytiků.

Společnost GameStop očekává, že její čistá ztráta se díky úsporám sníží a dosáhne hodnot mezi 27 a 37 miliony dolarů, což je výrazně méně než 50,5 milionu dolarů, kolik ztratila ve stejném období předchozího roku. V rámci opatření ke snížení výdajů firma už v březnu oznámila, že propustí některé ze svých zaměstnanců.

Michael Pachter, analytik, který GameStop pokrývá, pro zpravodajskou CNBC uvedl, že firma není na cestě k ziskovosti a „pálí“ hotovost.

„Předpokládáme, že budou každý rok přicházet o 100 milionů dolarů. Otázkou je, jestli dokážou zavřít své obchody dost rychle, aby snížili své ztráty. Nemají však žádný jasný plán, jak by mohli zvýšit své tržby nebo zisky, a navíc se zdá, že jejich hlavní obchodní model už není tak populární,“ uvedl analytik.

Jeho 12měsíční cílová cena GameStopu činí sedm dolarů. Pokud se má scénář analytika naplnit, oslabí akcie ze současné ceny o dalších 74 procent.

Doporučované