Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„My jsme dostali své instrukce.“ Otěže na Slovensku převzal Kaliňák

Foto: Repro FB/Robert Kaliňák

Slovenský vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák.

Před pár lety se na náměstích volalo po jeho odstoupení. Teď, v bezprecedentní krizi, zatím působí jako politik, který se v rámci možností snaží situaci uklidnit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oblek s kravatou mění za tričko a džíny. Plynule s tím střídá slovenský vicepremiér Robert Kaliňák i věcné informování s emotivními výroky a ostrou rétorikou na účet opozice a médií.

„Je nepochybné, že naše společnost potřebuje smír a vzájemný respekt, ale cesta k němu nevede přes falešnou politickou korektnost,“ říká ve videu z minulého pátku. Natočil ho zamračený, v tmavém triku a vestoje opřený o židli v pracovně.

„Dokud se nevypořádáme s rétorikou politiků, vybraných médií a novinářů, která byla roky postavená na dennodenním označování Roberta Fica za zločince, mafiána, vraha, diktátora, Putinova sluhu a zlo, které je nutné zastavit, a že udělají všechno, aby Robert Fico nevládl, nedá se jít dál,“ pokračuje.

Politický smír podmínil sebereflexí opozice a médií a jejich upřímnou omluvou. Jejich „lži“ označil za hlavní důvody „boje Roberta Fica o život“.

Ficův dlouholetý spojenec Kaliňák býval přezdívaný jako korunní princ strany Směr, kterou před 25 lety spoluzakládal.

Právě letitá politická zkušenost ze stranických i vládních funkcí teď ministru obrany přijde vhod. Slovensko se totiž po atentátu na předsedu vlády ocitlo v bezprecedentní politické situaci, kterou komplikují i odkládaná nevyřešená personální rozhodnutí.

Foto: FB/Robert Fico

Premiér Robert Fico s vicepremiérem Robertem Kaliňákem.

Přeskupení sil

Premiér je ve vážném zdravotním stavu v nemocnici, do toho je Národní rada, tedy parlament, bez řádného předsedy, o němž má koalice rozhodnout až po červnových volbách do Evropského parlamentu.

S mocenskými poměry v koalici totiž zamávalo zvolení lídra strany Hlas Petera Pellegriniho prezidentem. Do úřadu nastoupí 15. června, kdy složí slib do rukou předsedy ústavního soudu. Už v den zvolení prezidentem mu ovšem zanikl poslanecký mandát a tím pádem skončil i ve funkci předsedy parlamentu.

O post, kterého se Hlas vzdát nechce, si řekl také lídr koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Ten zároveň s dalšími tvářemi SNS kandiduje do europarlamentu, a právě až podle výsledku strany se mají odvíjet parlamentní personálie.

To vše zřejmě bez osobní přítomnosti lídra vládního tábora Roberta Fica, který se bude z následků střelných poranění zotavovat pravděpodobně minimálně týdny.

Ficovy instrukce

Řady koalice, ve kterých dýmá vícero sporů, má po dobu Ficovy nepřítomnosti šikovat zmíněný vicepremiér Kaliňák. Kromě informování o Ficově zdravotním stavu teď vystupuje také s podrobnostmi o vyšetřování atentátu a chystá se i na běžnou vládní agendu.

„My jsme dostali své instrukce. (…) On nastavil všechno naše směřování, všechno to, co přesně máme dělat. Máme všechny nástroje v rukou, a tak budeme fungovat,“ řekl Kaliňák před banskobystrickou nemocnicí o pokynech od Fica.

V pondělí to pod Kaliňákovým vedením potvrdila i koaliční rada s tím, že vláda musí dál plnit své programové prohlášení „v tempu, které nastavil premiér Robert Fico“.

„O Robertu Ficovi se říká, že si do politiky nechodí hledat přátele, výjimkou je právě Robert Kaliňák. Od hospitalizace premiéra po atentátu má právě Kaliňák pověření vést stranu Směr a vystupuje také jako lídr koalice,“ přibližuje Kaliňákovu aktuální roli politická reportérka slovenských Hospodárských novin Kristína Braxatarová.

„Navzdory tomu, že jsou si s Ficem tak blízcí, Kaliňák se nikdy nestal jedničkou kandidátky Směru. To se podařilo jen Peteru Pellegrinimu v roce 2020,“ dodává novinářka.

Robert Kaliňák měl ale šanci na vedení Směru v roce 2014, kdy Fico kandidoval na prezidenta. Nakonec ale prohrál s Andrejem Kiskou a ve funkci zůstal.

V letech 2017 a 2018 čelil tvrdé kritice opozice a části společnosti, mluvilo se o byznysu s dnes odsouzeným podnikatelem Ladislavem Bašternákem a dalších kontroverzích.

„Kaliňák byl nejdéle úřadujícím ministrem vnitra. Spojuje se s ním kauza únosu vietnamského občana vládním speciálem v roce 2017, policejní razie v romské osadě v Moldavě nad Bodvou, má svůj byznys ve zbrojařském průmyslu,“ vyjmenovává Kristína Braxatarová.

Foto: FB/Robert Kaliňák

Premiér Robert Fico s vicepremiérem Robertem Kaliňákem na snímku z letošního ledna.

Bez funkce a v poutech

Po nájemné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové v roce 2018 volaly desetitisíce lidí na náměstích zejména po odchodu Kaliňáka z funkce ministra vnitra. Z vládní pozice se politik vrátil do poslanecké lavice a o rok a půl později dokonce ohlásil odchod do „politického důchodu“.

Stranu Směr pak jako právník zastupoval v soudních sporech.

V dubnu 2022 byl společně s Ficem obviněn z několika trestných činů, včetně založení, zosnování a podpory zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství.

Skončil dokonce ve vazbě, týž rok v listopadu ale slovenská prokuratura stíhání obou politiků zrušila.

I když jeho politická kariéra vypadala odepsaná, nakonec se vrátil loni při spektakulárním comebacku Roberta Fica k moci. Podle konzervativního serveru Postoj je teď právě Kaliňák, navzdory všem kontroverzím, určitou nadějí na uklidnění situace.

„Atentátem na svého přítele byl osobně velmi zasažen. A viděli jsme, že nepřemýšlel pouze v čistě mocenských či politických kategoriích. Ukázal ambici či vnitřní potřebu, že celou tu situaci chce i hlouběji reflektovat, a odmítl prvoplánově hledat nepřátele,“ píše Postoj.

Vydrží umírněnost?

V porovnání s prvotními reakcemi některých koaličních partnerů a spolustraníků – například Andreje Danka, Ľuboše Blahy nebo Tomáše Taraby – působil Kaliňák ve chvílích po atentátu, v rámci možností, umírněně a věcně.

Mluvil o útoku na demokracii a potřebě zmírňovat napětí ve společnosti. Věcněji působí i ve srovnání s ministrem vnitra Matúšem Šutajem Eštokem, který je ve funkci od podzimu. Politik strany Hlas navíc usiluje o převzetí strany po Pellegrinim. Stranický sjezd se bude konat už 1. června.

Další zkouška pro Kaliňáka přijde už ve středu, kdy bude zasedat vláda i bezpečnostní rada státu.

Ke své práci se zároveň v úterý vrátil parlament, jenž má na programu odstřel medvědů i kontroverzní vládní novelu o veřejnoprávních médiích. Ta už měsíce budí politické vášně.

Doporučované