Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kulatý stůl v ohrožení. Politikům chybí sebereflexe, kritizuje Pellegrini

Foto: facebook.com/pellegrini.peter

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

aktualizováno •

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini naznačil, že se po atentátu na Roberta Fica plánovaný kulatý stůl se zástupci všech parlamentních stran nebude konat. Někteří politici podle něj nejsou schopni základní sebereflexe.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini se tento týden ve čtvrtek shodli na myšlence uskutečnit kulatý stůl se zástupci všech politických parlamentních stran.

Pellegrini však v neděli prohlásil, že na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku ohledně atentátu na premiéra Roberta Fica patrně nedozrál čas. Projev zveřejnil na sociálních sítích.

„Poslední dny a tiskové konference nám ukázaly, že někteří politici prostě nejsou schopni základní sebereflexe ani po takové tragédii. Jako by nechápali, že právě jejich dosavadní činy, výroky a nechutné útoky - nikoli na konkurenční politické myšlenky, ale na jejich nositele - zásadně přispěly k napětí v naší společnosti. Je mi to velmi líto, ale musím to říci zcela otevřeně: Na kulatý stůl se zástupci všech parlamentních stran zřejmě ještě nenazrál čas,“ řekl Pellegrini.

Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) i vládní Slovenská národní strana (SNS) se dosud k účasti na jednání stavěly spíše vyhýbavě, opozice ji potvrdila.

Další slovní přestřelku politiků mezitím vyvolala sobotní výzva opozičního hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče, aby ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v souvislosti se středečním postřelením premiéra atentátníkem rezignoval.

Šéf koaliční strany Hlas zároveň vyzval občany, aby nepodléhali negativním emocím, které mohou přinést nadcházející politický boj.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované