Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Končící europoslanec Pospíšil: Mám radikálnější úvahy v osobním životě

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Končící europoslanec Jiří Pospíšil.

Po dvou volebních obdobích se s Evropským parlamentem loučí Jiří Pospíšil. Jeho TOP 09 ho nedala na kandidátku. Politik se proto dál chce věnovat svým dvěma koníčkům – umění a přírodě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedním ze jmen, které v příštím složení europarlamentu už nebudeme vídat, bude i Jiří Pospíšil. Bývalý ministr spravedlnosti a expředseda TOP 09 hájil barvy topky v Evropském parlamentu 10 let. V letošních volbách už na něj na kandidátce nezbylo místo.

Po dvou volebních obdobích se proto s Bruselem rozloučí.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Zatím poslední eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

„Jsem na hranici středního věku, takový ten přemýšlející padesátník, který přemítá, co se zbytkem života. A mám nějaké, řekněme, radikálnější úvahy v osobním životě, o kterých přemýšlím, a tím pádem doufám, že mi to dlouho líto nebude. Teď samozřejmě trošku ano, protože najednou jsem vypadl z toho rytmu,“ říká Pospíšil.

Hned ale dodává, že v politice je už dlouho, dvacet let, takže ví, že k ní patří vzestupy i pády, příchody i odchody. Ostatně, sám jich už několik zažil.

Vzpomíná třeba na pád Topolánkovy vlády v roce 2009, ve které působil jako ministr spravedlnosti. „S odstupem doby vidíte, že některé pády, které vám v tu chvíli připadají jako katastrofa, zvlášť, když jste mladší, vás naopak někam posunuly a přinesly pozitiva,“ říká a dodává, že odchody bere jako přirozenou součást politického řemesla.

TOP 09 v eurovolbách

Vládní TOP 09, která v letošních eurovolbách kandiduje na kandidátce Spolu, se rozhodla k překvapivému kroku. Na kandidátku nedala ani stávajícího europoslance Jiřího Pospíšila, ani svého bývalého předsedu Miroslava Kalouska, kterému vyjádřilo podporu několik organizací topky.

Tehdy se z politiky vrhnul na akademickou činnost, začal přednášet na právnické fakultě v Plzni. „Akademická sféra mě hrozně bavila, bylo to hodně zajímavé,“ vzpomíná.

Do jaké sféry se plánuje pustit po konci v Bruselu? Nejdřív prý musí dokončit ještě svoji misi na pražském magistrátu. V hlavním městě v současnosti působí jako náměstek primátora pro kulturu a pohodu zvířat.

Kultura a zvířata

„Mám tady celou řadu rozpracovaných projektů, které bych rád během těch dvou let posunul,“ říká a jen namátkou vyjmenovává: rozběhnutí rekonstrukce vinohradského divadla, dokončení nové budovy záchranné stanice volně žijící živočichů nebo snaha o získání nového objektu Pyramida na výstavišti pro pražskou kulturu.

Směrem svých dvou koníčků – kultury a péče o zvířata, by se politik nejspíš chtěl vydat i po možném konci politické kariéry.

A opět u toho naráží na svůj věk, příští rok v listopadu mu bude 50. „Do politiky jsem poprvé vstoupil v roce 2000. Už jen několik klasiků typu Marka Bendy je v politice déle než já. Takže si myslím, že mám před sebou období zklidnění a přemýšlení, čím chci naplnit svůj život, kterého mám před sebou ještě statisticky třeba 20 let. Něčím, co má smysl pro mě i pro společnost. Budu si to muset ještě trochu promyslet,“ mudruje Pospíšil.

Připomíná svůj slib, že se bude starat o muzeum Medy Mládkové na pražské Kampě. Z jeho správní rady musel kvůli svému angažmá v pražské radě odstoupit. „Je to můj osobní morální závazek vůči Medě Mládkové,“ říká.

Známá mecenáška umění, která v požehnaném věku zemřela před dvěma lety, ho ostatně přivedla i k druhému tématu, které ho, jak říká, už bude provázet do konce života – ke zvířatům a péči o ně.

Tu si ostatně při nástupu do funkce náměstka primátora poněkud překvapivě prosadil i přímo do své gesce. „Nebude to znamenat žádné nové úředníky a tabulky. Budu teď mít čas na to ukázat, zda má smysl řešit problematiku zvířat ve městě systematicky,“ řekl Seznam Zprávám loni v únoru, kdy do funkce nastupoval.

Jiří Pospíšil a péče o zvířata v Praze

S ambiciózním plánem přišel nový pražský radní pro kulturu a památkovou péči Jiří Pospíšil, když ke své gesci přibral i pohodu zvířat, v ní chce nastavit metodiku pro ochranu týraných zvířat či humánní regulaci holubů v hlavním městě. Více o jeho záměru si přečtěte v článku.

Že by si po konci politické kariéry otevřel psí útulek, prý ale není pravděpodobné. Spíše by se rád vrátil ke spolku Zvířecí ombudsman, který je teď kvůli jeho kariéře na magistrátu utlumený.

„Do budoucna bych se chtěl věnovat třeba i fundraisingu a shánění pomoci pro spolky na pomoc zvířatům. To mi třeba doteď umožňovala moje kumulace funkcí, kdy jsem kvůli ní jeden plat dával na pomoc zvířatům,“ popisuje. Dokud mu poběží plat z Evropského parlamentu, chce v tom pokračovat.

„V této zemi je spousta úžasných lidí, kteří mají spolky, útulky nebo se jinak starají o zvířata, ale chybí jim peníze nebo právní porada a podobně,“ vysvětluje svoji motivaci do budoucna.

Ale úplně se politiky vzdávat také nechce. Stále ještě je předsedou pražské buňky TOP 09, kterou v minulosti i vedl. A nevidí rád, že se strana v současné době ocitá na nevolitelných preferencích.

„V pražské topce máme spousty šikovných lidí, kteří pracují na všech městských částech tady v Praze. Chci, aby dostali možnost v té práci pod hlavičkou topky pokračovat i v dalších komunálních volbách. I proto se teď musí strana zklidnit a věnovat se voličům,“ popisuje.

Do žádné výraznější funkce ve straně se však prý dostat nechce. „Určitě se nikam neženu, já pomáhám na té úrovni, na které nyní jsem.“

Doporučované