Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Můžeme spadnout do úplného pekla, říkají k útokům politiků slovenští novináři

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Po atentátu na Fica je na Slovensku vyhrocená atmosféra. Část politiků z eskalace násilí viní novináře.

Slovenští novináři se po atentátu na premiéra Fica a ostrých výrocích některých vládních politiků obávají o svou bezpečnost. „Ale v práci nás to nezastaví,“ říkají v odpovědích pro Seznam Zprávy.

Článek

Článek si můžete poslechnout v audioverzi.

Někteří politici ze slovenských vládních stran po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) kolektivně házejí vinu na opozici i liberální novináře.

Slovenská společnost i žurnalisté mají stále v paměti vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka z roku 2018.

Seznam Zprávy se zeptaly několika předních slovenských novinářů, zda a jak po atentátu i ostrých výrocích vnímají zvýšený tlak na svou práci. Také nás zajímalo, jestli jejich redakce zavádějí nějaká bezpečnostní opatření.

Marek Vagovič, investigativní novinář, komentátor, Denník Postoj

„Verbální útoky, minimálně přes sociální sítě zažívám celé roky, prakticky od doby, co pracuji jako investigativní novinář. Období okolí vraždy Jána Kuciaka bylo velmi hektické. Všichni se od té doby necítíme úplně bezpečně, ale neparalyzovalo nás to a fungujeme normálně dál.

Považujeme za nezodpovědné výroky vládních politiků, kteří vyhrožují médiím, že přitvrdí. Oni jsou v největší míře zodpovědní za nenávistnou atmosféru, která vedla i k tragédii, kdy byl postřelený předseda vlády.

Asi všichni budeme o něco obezřetnější, podobně jako po vraždě Jána Kuciaka. Ale neznamená to, že nebudeme dělat svou práci zodpovědně. Nás nikdo nezastraší, ale je jasné, že si musíme dávat větší pozor.

Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N

„Všichni teď bojujeme o to, jestli Slovensko v budoucnu bude normální civilizovaná země, anebo se propadneme do úplného pekla, protože jsou ve hře základy fungování státu a to, jestli se lidé mohou cítit bezpečně, nebo ne. Už první hodiny po atentátu ukázaly, že z hlediska politického i společenského bude nejdůležitější, jak vládní koalice zvládne tuto situaci.

Všichni jsme v šoku z toho odporného činu, ale některé politické reakce zatím nebyly velmi dobré, pokud chtějí, aby se situace uklidnila. Někteří koaliční poslanci začali útočit na opozici i média a mají jasno v tom, kdo je za co odpovědný a přilévají olej do ohně.

Koaliční poslanci také naznačují, že je to chvíle, kdy musí zpřísnit režim, přitvrdit, i ve fungování státu a médií. Je to moment, kdy se mohou pokusit snížit míru svobody v zájmu zvýšení bezpečnosti. Někteří se pokusí situaci využít na to, aby si upevnili svou moc.“

Peter Bárdy, šéfredaktor, Aktuality.sk

„Už teď mám plnou schránku nenávistných vzkazů od lidí, kteří to opravdu přijímají velmi špatně a kteří jsou hecovaní hlavně politickou koalicí, ale i některými lidmi, hlavně z dezinformační, konspirační scény. Čeho se obávám, radši nebudu, nechci říkat. Nechci to přivolávat ani nikomu dávat žádný návod. Ale pevně věřím, že to nepovede k nějakému dalšímu násilí, to by byla obrovsky zlá věc.

Doufám, že si nebude chtít politická reprezentace ze Slovenska vyřizovat účty s novináři a jednoduše s lidmi, kteří s tím případem nemají nic společného. Volání po odplatě není něco, co dnes potřebujeme.

Zažili jsme si, kam může vést násilí vůči novinářům. Je to jedna z mých velkých obav. Budu dělat všechno pro to, abych to už podruhé nemusel zažívat. Udělám všechno pro to, aby kolegové měli pocit bezpečí a byli co nejméně ohrožení. To je priorita. A zároveň zodpovědně informovat o tom případě. Musíme se snažit situaci zklidnit a chránit lidi, kteří se cítí ohroženi.“

Katarína Wildová, politická redaktorka, Televize RTVS

„Zatím naštěstí nemám nějaké negativní osobní zážitky, když nebudu počítat arogantní chování některých politiků. Ale o svoje zdraví se samozřejmě obávám. Vedení zpravodajství nám potvrdilo, že budou trochu přísnější opatření, abychom se cítili bezpečněji. Z toho, co můžu říci, tak jsme dostali nabídku, abychom jako političtí redaktoři mohli nějakou dobu pracovat z domu a necítili se ohrožení. Zatím zvažuji, jestli toho využiji.“

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované