Hlavní obsah

Ministři 15 zemí EU včetně ČR žádají nová řešení pro boj s nelegální migrací

Foto: Policie ČR

Skupina migrantů zadržená českou policií, ilustrační fotografie.

Česko spolu s Dánskem a Rakouskem dalo dohromady koalici zemí, které chtějí jít dál než současný migrační pakt. Patnáct ministrů vnitra podepsalo dopis pro Evropskou komisi, v němž žádají nové způsoby řešení nelegální migrace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministři 15 členských zemí EU včetně České republiky žádají v dopise Evropskou komisi, aby společně se státy navrhla nové způsoby a řešení, jak zabránit nelegální migraci do Evropy. Koalici zemí, které chtějí jít dál než současný migrační pakt, dalo dohromady Česko spolu s Dánskem a Rakouskem.

Dopis, který podepsalo 15 ministrů vnitra, byl ve středu večer doručen do Bruselu, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Unijní exekutiva se podle ní nyní bude zabývat jeho obsahem, nicméně vedle toho bude řešit i uvedení do praxe těch předpisů, které jsou obsaženy v nedávno přijatém migračním balíčku.

„Níže podepsaní ministři sdílejí přesvědčení, že EU musí pokračovat v práci na vytvoření spravedlivějšího, více humánního, udržitelnějšího a účinnějšího azylového systému na celém světě,“ uvádí se na úvod dopisu. Jak text dodává, tento systém by měl být zaměřený na prevenci a řešení nelegální migrace, jak jejích kořenů, tak i migračních tras, ale zároveň i poskytovat adekvátní ochranu a přístřeší těm, kteří to potřebují, a rovněž posilovat návratovou politiku. „Od tohoto cíle jsme bohužel daleko,“ dodávají ministři vnitra ČR, Bulharska, Dánska, Estonska, Řecka, Itálie, Kypru, Lotyšska, Litvy, Malty, Nizozemska, Rakouska, Polska, Rumunska a Finska.

Zástupci států v dopise navrhují i možná řešení. „V první řadě podporujeme vytváření komplexních, vzájemně výhodných a trvalých partnerství s klíčovými partnerskými zeměmi na migračních trasách,“ říkají ministři. Migranti by tak získali alternativu k tomu, aby „riskovali své životy během nebezpečných cest“. Tato partnerství by se mohla inspirovat například nedávným memorandem o porozumění mezi EU a Tuniskem.

Součástí celoevropské reakce by mělo být rovněž účinnější navracení osob, které nepotřebují mezinárodní ochranu, stojí v dopise. „Je důležité, aby členské státy měly možnost přemístit ty žadatele o azyl, pro které je k dispozici bezpečná alternativa třetí země, do těchto zemí,“ dodávají ministři vnitra s tím, že zintenzivnit by se měl i boj proti převaděčství.

Doporučované