Hlavní obsah

Kdy zapnout pračku. Čechy to naučí chytré elektroměry

O budoucnosti sdílené energetiky mluvil v pořadu Inside Talk Marin Durčák, předseda představenstva ČEPS.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Chytré elektroměry přinesou brzy do českých domácností dynamické tarify. „Zákazníci budou moci uzpůsobit svoje chování a redukovat své náklady,“ říká šéf ČEPS Martin Durčák.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Už od letošního července má v Česku nastat nová éra energetiky – dojde ke spuštění sdílení elektřiny mezi komunitami. A už teď je jasné, že nová éra přinese nové náklady.

Jednou z nových položek na faktuře bude položka za Elektroenergetické datové centrum – tedy úřad, který bude sledovat veškeré informace nejen o sdílení. „Ještě se neotevřel hlavní tendr na dodávky, ale z odhadů, které máme od renomovaných společností, vychází, že cena na jedno odběrné místo, tedy na jednoho zákazníka, by měla být zhruba do deseti korun za měsíc,“ říká v pořadu Inside Talks expert na energetiku Martin Durčák, šéf ČEPS.

ČEPS navýší investice do sítě

„To je vlastně systém, který bude integrovat všechna měření z chytrých měřáků a také sloužit na komunikaci mezi přenosovou soustavou a distribučními společnostmi. Budeme si vyměňovat online data a řídit sítě jiným způsobem než dnes,“ vysvětluje.

To ale nebudou jediné náklady. ČEPS musí zároveň výrazně navýšit své investice do přenosové soustavy. Z aktuálních pěti až šesti miliard ročně to má být již brzy devět až 12 miliard. A to opět z části zaplatí zákazník. „Je to i otázka dotací. O co více dostaneme my a distribuční společnosti dotací na výstavbu, o to menší bude číslo na účtence pro všechny,“ říká Durčák. I tady by měl spotřebitel zaplatit měsíčně o zhruba deset korun navíc.

„Pokud budeme investovat 10 miliard, dělí se to odpisovou dobou a pak spotřebou v České republice. Pokud vezmu odpis 20 let, podělíme to spotřebou v Česku, která je dnes nějakých 57 TWh, bavíme se o nárůstu v řádu desetikorun na MWh podle jednotlivých napěťových hladin na základě metodiky Energetického regulačního úřadu,“ dodává Durčák.

Započítávání odchylek a nové ceníky

A velký otazník stále zůstává nad tím, jak budou obchodníci započítávat odchylky způsobené sdílením. Není totiž jasné, jaký bude rozdíl mezi tím, kolik elektřiny obchodník pro zákazníka nakoupí a kolik jí zákazník, který bude zároveň elektřinu sdílet, nakonec spotřebuje. Cenu to zvedne – je ale otázka komu.

„Je samozřejmě otázka, jestli to budou chtít obchodníci přenést do ceníku a zdražovat ten zbytkový diagram,“ vysvětluje Durčák s tím, že čistě z ekonomického hlediska se takový postup nabízí. Není zatím ani jasné, zda obchodníci náklady případně rozdělí rovnoměrně, nebo je budou systematicky alokovat tam, kde vznikají.

Ředitel maloobchodu Innogy David Konvalina už dříve pro Seznam Zprávy uvedl, že předpokládá, že řada dodavatelů energií vytvoří specifické produkty pro zákazníky v komunitách, které ale mohou být dražší než ostatní ceníky.

Jak budou tyto odchylky velké, se zatím nedá odhadnout. „Atraktivita sdílení je přímo úměrná ceně silové elektřiny. My si myslíme, že na začátku to budou desítky tisíc domácností, které si to budou chtít vyzkoušet,“ dodává Durčák.

400 tisíc chytrých elektroměrů ročně

To, že by se náběh sdílení energií nestihl podle plánu, Durčák nepřipouští. „Jedeme přesně podle plánu. V plném rozsahu bude Energetické datové centrum fungovat od roku 2026, pro komunitní energetiku se připravuje provizorní řešení. V průběhu prázdnin by to mělo začít, otevře se registrační systém a co se týká chytrých elektroměrů, předpokládá se, že v okamžiku plného náběhu se bude ročně instalovat 400 tisíc chytrých elektroměrů. Už od srpna letošního roku bude možnost je instalovat a do systému zapojit řádově 10 tisíc měřáků měsíčně,“ dodává.

Změna plánování spotřeby? Už brzy

Za vyšší ceny dostane zákazník podle Durčáka i lepší služby. „Řekněme si otevřeně, to zvýšení ceny není tak výrazné, na to, že zákazník dostane daleko větší komfort. Já bych to neviděl nějak dramaticky, dostáváme novou, čistou energetiku. Vždy je to něco za něco,“ dodává s tím, že kromě čistšího životního prostředí dostane díky novým elektroměrům zákazník i nové funkce. A to i ten, který se nechce zapojit do sdílení. Bude totiž přesně vidět svou spotřebu ve čtvrthodinových intervalech.

„Protože se do budoucnosti očekávají dynamické ceníky a dynamické tarify, které budou reagovat na období dne, zákazníci budou moci uzpůsobit svoje chování a redukovat své náklady,“ vysvětluje Durčák, podle kterého jde v případě dynamických tarifů o otázku několika let.

Inside Talks

Pořad, ve kterém bude Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírat zákulisí byznysu. Tito insideři popíší, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlí klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize Penty
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Ondřej Fryc z Reflex Capital
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
  • Jan Romportl z Elin.ai
Foto: Seznam Zprávy

Inside Talks. Každý pátek na SZ Byznys.

„Myslím, že to může být v rozmezí pěti až sedmi let. To souvisí s tím, že musí být nainstalováno dostatečné množství chytrých elektroměrů. Instalační kapacita je 400 možná 500 tisíc ročně,“ dodává.

Dynamické tarify podle něj povedou k tomu, že lidé budou zapínat elektrické spotřebiče podle aktuálních cen energie, a změní tak své chování. „Budeme vidět, jaké jsou spotové ceny během dne, týdne, víkendu. Naučíme se reagovat a některé své chování možná uzpůsobíme. Viděli jsme to už na tom nešťastném testu v roce 2022, kdy skokově narostla cena elektřiny a Česko najednou dokázalo ušetřit dvě miliardy kubíků plynu a spotřeba elektřiny propadla o pět procent,“ dodává.

Doporučované