Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Slovenská novinářka: Musíme ověřovat to, co nám politici k atentátu řeknou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ministr obrany Robert Kaliňák (vlevo) a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (vpravo) ve čtvrtek odpoledne informovali o zdravotním stavu postřeleného premiéra.

Článek

Na Slovensku se po atentátu na premiéra Roberta Fica vedle šoku a obav z možného násilí rozhořela i debata o tom, kdo má podíl na současné vyhrocené atmosféře v zemi a polarizaci slovenské společnosti. Situaci v páteční epizodě rozebíráme s novinářkou deníku SME Zuzanou Kovačič Hanzelovou a reportérem Seznam Zpráv Janem Novákem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co se ví o motivu pachatele atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica.
  • Že současnou atmosféru polarizace a nenávisti rozpoutala i vyhrocená a místy vulgární rétorika koaličních i opozičních politiků.
  • Že hrozba násilí nad Slovenskem visela už dlouho před útokem na předsedu slovenské vlády.

Zatímco se Slovensko vzpamatovává z atentátu na premiéra Roberta Fica, samotný čin a postava pachatele nabývají konkrétnějších obrysů. Má se jednat o 71letého muže, který pracoval v soukromé bezpečnostní agentuře a jeho koníčkem mimo jiné bylo psaní – vydal několik básnických sbírek a románů.

Netajil se přitom svou averzí vůči současné vládě Roberta Fica. To podle ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) i zopakoval při výslechu, během kterého měl také uvést, že se pro útok rozhodl po prezidentských volbách, ve kterých zvítězil Peter Pellegrini.

„My jsme teď nicméně v takové situaci, že musíme ověřovat i výroky politiků a ministrů, kteří jsou ve funkcích, protože je tu vysoká míra nedůvěry,“ říká slovenská novinářka z deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová

Motivaci útočníka nicméně mimo jiné dokládá i video z policejní služebny, na kterém muž o svých politických pohnutkách mluví. Záznam se ale dostal na veřejnost za nejasných okolností. Slovenská novinářka uvádí, že například není jasné, kdo se muže na záznamu ptá a na co nebo co scéně předcházelo. „Nepamatuji si, že by uniklo video od policie a navíc do dezinformační scény při takhle vážné situaci,“ říká.

Foto: Marko Erd, SME

Novinářka deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová.

O politickém motivu muže tak podle novinářky není pochyb. Pro slovenskou společnost jsou ale nyní jiná, zásadnější témata. „Spíš bychom si teď měli povídat o tom, kdo více či méně může za atmosféru, která v posledních měsících a letech panuje na Slovensku,“ říká v podcastu 5:59.

Jako vypustit džina z lahve

Novinářka poukazuje i na čtvrteční tiskovou konferenci, během které vystoupili ministr obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Oba několikrát během proslovů i odpovědí na otázky novinářů verbálně zaútočili na média a vyzývali je k tomu, aby neštvala společnost proti sobě.

Kovačič Hanzelová ale připomíná, že žurnalisté pouze referují o počínání vládních politiků a o jejich vyhraněné rétorice. „Vytvořil se tady jakýsi narativ, že my (novináři) máme nějakou obrovskou moc ovlivňovat masy lidí. Je to právě naopak. Vášně jitří rétorika politiků, ta má tu obrovskou moc,“ říká.

Zejména v posledních šesti měsících od návratu Roberta Fica k moci prý slovník politiků citelně zhrubl a jejich projevy jsou často plné nevybíravých a často i vulgárních vyjádření. Vidět to bylo například i ve středu odpoledne během konference koaličních poslanců Ľuboše Blahy a Andreje Danka. „Ta atmosféra tam byla hrozivá, chvílemi to vypadalo, že by nás někdo chtěl i fyzicky napadnout,“ popisuje.

A vyostřující se atmosféra je podle Kovačič Hanzelové vidět i na slovenské společnosti, která se čím dál víc polarizuje. „Když začnete vypouštět džina z lahve, těžko se pak cpe zpátky,“ říká. „Dlouhodobě jsme upozorňovali, že ta nenávist, kterou rozpoutali politici – a je třeba říct, že nejen koaliční, ale i opoziční –, je nebezpečná a že nevíme, k čemu přesně to bude směřovat,“ pokračuje.

Co bude dál, se tak prý nedá odhadnout. Podle novinářky by nejvíce pomohlo, kdyby se politici spojili a přestali situaci vyhrocovat. Podobný krok třeba během čtvrtka udělala současná prezidentka Zuzana Čaputová a nově zvolená hlava státu Peter Pellegrini, kteří vystoupili na společné tiskové konferenci a vyzvali k opuštění bludného kruhu nenávisti.

„Chtěla bych doufat, že takto bezprecedentní útok na předsedu vlády a v podstatě na demokracii na Slovensku upokojí vášně, ale trochu se obávám, že se reálně stane přesný opak,“ říká.

V podcastu 5:59 také uslyšíte o cestě reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka, který se vydal na místo činu i do rodného města střelce. Co o pachateli říkají jeho sousedé? A jaká atmosféra v těchto dnech na Slovensku panuje? Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Jana Nováka, RTVS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované