Hlavní obsah

Muskova Tesla jde v Česku s elektromobily proti proudu a prudce roste

Foto: gofra, Shutterstock.com

Výroba Tesly v berlínské gigafactory, která zásobuje i český trh.

Prodeje elektrických vozů americké značky Tesla v Česku prudce rostou. Tržby firmy na tuzemském trhu loni vyskočily pětinásobně na 2,1 miliardy korun. Ve světě je ale Tesla pod tlakem a očekává slabší růst.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byznysu s elektromobily Tesla se v České republice daří. Loňské tržby firmě vyskočily meziročně pětinásobně na 2,1 miliardy korun. Podobným tempem rostl i zisk, který se dostal zhruba na 25 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy společnosti Tesla Czech Republic.

„Růst tržeb je způsoben růstem objemu prodaných vozů,“ uvedla firma ve zveřejněné výroční zprávě.

Tesla dodala na tuzemský trh v minulém roce celkem 1591 elektrických vozů. O rok dříve to bylo jen 195 aut.

Nejvíce se v České republice od Tesly prodával Model Y. Celkem automobilka udala na českém trhu 1055 kusů z této řady. Model Y chrlí pro evropský trh továrna Tesly v Berlíně.

„Společnost očekává v roce 2024 zvýšení čistého zisku v souladu s nárůstem objemu prodeje, ale vlastní úspěch společnosti zůstává závislý na celkovém úspěchu vozidel na globální úrovni,“ napsala dále Tesla Czech Republic ve výroční zprávě.

Právě na světové úrovni se ale Tesle amerického miliardáře Elona Muska v poslední době příliš nedaří. Čistý zisk Tesly se globálně v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 55 procent na 1,1 miliardy dolarů. Obrat automobilky klesl o devět procent na 21,3 miliardy dolarů. Tesla očekává, že růst jejích letošních prodejů bude ve světě výrazně slabší než v roce 2023.

Zajímavou položkou ve výroční zprávě společnosti Tesla Czech Republic je ale výrazný nárůst závazků tuzemské firmy vůči mateřské Tesle. A to z nuly v roce 2022 na loňských 811 milionů korun.

Tesla ke konci minulého roku provozovala v Česku jedno servisní centrum a 52 nabíjecích stanic.

Doporučované