Hlavní obsah

EU chystá sankce proti ruským médiím. Moskva slibuje „bolestivou reakci“

Foto: T. Schneider, Shutterstock.com

Sankce by se mohly dotknout i agentury RIA Novosti.

Dohodu ještě musí země EU formálně potvrdit. Zatím není jasné, zda k tomu dojde jen písemně, nebo na nejbližším jednání unijních ministrů zahraničí na konci května.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zástupci členských zemí EU se ve středu v Bruselu shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle Unie šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Sankce se mají dotknout také ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta, v případě těchto tří médií se ale ještě vyjasňují některé podrobnosti.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ve středu předem pohrozila, že pokud EU uvalí sankce na ruská média, západní novináři v Rusku pocítí „rychlou, tvrdou a bolestivou reakci ruského státu“. „Dříve cítili naši lásku, teď ale pocítí naši reakci,“ citovala Zacharovovou agentura Reuters. „Budeme reagovat rychlostí blesku a pro občany Západu to bude extrémně bolestivé,“ dodala.

Členské státy EU nyní diskutují o nejnovějším, 14. balíčku sankcí proti Rusku, do kterého se Česku podařilo prosadit zařazení platformy Voice of Europe. Právě jejím prostřednictvím se podle zjištění českých tajných služeb měli proruští ukrajinští podnikatelé Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk pokoušet ovlivňovat politiky v několika zemích Evropské unie.

Platforma RIA Novosti spadá do portfolia mediální skupiny Russia Today, kterou vlastní a provozuje ruská vláda. Vlastníkem listu Izvestija je ruská mediální skupina Nacionalnaja Media Gruppa. Ruská vláda pak stojí rovněž za vydáváním listu Rossiskaja Gazeta.

Dohodu zemí EU na sociální síti X uvítal český premiér Petr Fiala. „Náš nedávný zásah proruské vlivové sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a EU, nese ovoce,“ napsal. Praha tak podle něj dělá, co je třeba.

Voice of Europe

Evropské úřady prověřují zjištění českých zpravodajských služeb, které oznámily odhalení ruské vlivové operace. V centru podezření je server Voice of Europe. Podrobnosti v podcastu 5:59 popsal novinář, který se jeho fungováním zabýval už loni.

Doporučované