Hlavní obsah

Francie vyhlásila výjimečný stav v Nové Kaledonii. Mrtvých přibývá

Foto: Shutterstock.com

Nová Kaledonie. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Francouzská vláda zavede v Nové Kaledonii, která je jedním z francouzských tichomořských teritorií, výjimečný stav. Ten bude trvat nejméně 12 dní. Vláda tak učinila kvůli nepokojům, které si vyžádaly již několik mrtvých.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská vláda zavede na tichomořském ostrově Nová Kaledonie nejméně na 12 dní výjimečný stav. Posílí tak v tomto zámořském území Francie pravomoci policie ve snaze potlačit vážné nepokoje. Agentura AFP informovala, že ve čtvrtek kvůli nim zemřeli další čtyři lidé, už předtím se mluvilo o čtyřech obětech, včetně jednoho příslušníka bezpečnostních složek. Stovky dalších lidí utrpěly zranění.

Demonstrace souvisí s chystanou změnou volebního práva, o níž hlasovali poslanci dolní komory francouzského parlamentu.

V souvislosti s demonstracemi Francie na ostrov vyslala zhruba 500 dalších policistů, uvedlo ministerstvo vnitra. Podle něj jsou mezi policisty i specialisté vycvičení k potlačování nepokojů.

Mluvčí francouzské vlády Prisca Thevenotová oznámila, že kabinet prezidenta Emmanuela Macrona se na ostrově rozhodl vyhlásit výjimečný stav na 12 dní po středečním odpoledním zasedání. Mimořádná opatření poskytnou úřadům větší pravomoci k řešení nepokojů, včetně možnosti domácího vězení pro osoby považované za hrozbu pro veřejný pořádek. „Prioritou je obnovit pořádek, klid a pohodu,“ uvedla mluvčí.

Francouzský premiér Gabriel Attal následně oznámil, že na Novou Kaledonii budou rovněž nasazeni vojáci, aby zabezpečili přístavy a letiště. Zakázána bude podle něj sociální síť TikTok. Zástupce Francie na ostrově Louis Le Franc požádal o armádní posily k ochraně letiště v Nouméa a „vyhlásil zákaz vycházení a zakázal TikTok“, uvedl Attal.

Nová Kaledonie je jedním z pěti francouzských teritorií v Asii a Oceánii.

Výjimečný stav bude podle Attala rozhodující pro návrat klidu. „V posledních dnech tady zuří bezprecedentní výbuch násilí s rabováním, žhářstvím, fyzickým násilím vzácného rozsahu – se třemi mrtvými mezi obyvateli a jedním příslušníkem bezpečnostních složek. Je to nepřijatelné, nepřípustné a nikdy to nic neospravedlní,“ dodal. Přislíbil také, že v blízké budoucnosti pozve zástupce ostrova na schůzku do Francie s cílem dosáhnout politické dohody.

Změna místní ústavy, kterou schválili francouzští poslanci, by umožnila Francouzům žijícím v Nové Kaledonii alespoň deset let hlasovat v místních volbách. To by podle kritiků oslabilo vliv domorodých Kanaků. Konečné schválení změny si vyžaduje hlasování obou parlamentních komor na společném zasedání. Macron navrhuje uspořádat před tímto hlasováním rozhovory mezi zastánci samostatnosti Nové Kaledonie a odpůrci nezávislosti ostrova.

Doporučované