Hlavní obsah

Nečekejte, až vám šéf řekne, jak máte ChatGPT používat. To už bude pozdě

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Každý teď má přístup k pokročilým AI nástrojům. I zadarmo. Každý je teď šéf vlastního týmu.

Nové pokročilé modely pro ChatGPT, Claude nebo Gemini jsou nyní dostupné všem. Je čas začít experimentovat, jak se pomocí těchto nových nástrojů posunout dál. Než začne váš šéf zjišťovat, že by vás takový chatbot mohl nahradit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V posledních dnech byla v oblasti AI představena řada nových nástrojů a funkcí, které ukazují, jak daleko jsme se v uvažování o umělé inteligenci posunuli, aniž jsme to postřehli.

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

„Mluv na mě robotickým hlasem,“ požádala třeba technická ředitelka OpenAI chatbota ChatGPT během nedávné prezentace. „Zahajuji dramatický robotický hlas,“ odpověděl přehnaně strojovým hlasem ChatGPT a jeviště i hlediště vybuchla smíchy.

„Robotický hlas“ robota uslyšíte od 40. sekundy.

Tato drobná epizoda ukazuje, jak se proměnilo naše vnímání těchto asistentů. Už o nich neuvažujeme jako o těch „starých robotech“ a zcela jsme si zvykli na to, že se s nimi můžeme bavit, jako se bavíme s jiným člověkem. A to do té míry, že chatbot napodobuje „robotí hlas“ velmi podobně, jako když jej napodobujeme my. A dokonce zřejmě reflektuje ten paradoxní aspekt dané situace.

O den později pak na pódiu v kalifornském Mountain View ukázal Tony Vincent, šéf aplikované AI v Googlu, novou experimentální funkci pro sdílené pracovní prostředí Workspaces. Jmenuje se jednoduše „virtuální kolega“.

Foto: Google

„Pojmenujeme ho třeba Chip,“ zavtipkoval Vincent a ukázal, jak rychle lze „naprogramovat“ nového virtuálního spolupracovníka.

Jak složitý byl „přijímací proces“ tohoto virtuálního kolegy? Chip dostal do vínku několik instrukcí, seznam zodpovědností a přístup k firemním dokumentům. Otázka dvou minut. Pak už se pustí do práce a je kdykoli k dispozici ostatním, aby splnil jejich pokyny, prošel dokumenty nebo odpověděl na otázky během porady.

Tato funkce zatím není k dispozici všem. Ale existují další podobné nástroje, které umí to samé. Ostatně i „vlastní GPT“ v ChatGPT jsou forma takového „přijímacího řízení“. Potřebujete pracovníka? Místo toho, abyste psali inzerát, napíšete „šém“, který dáte novému golemovi, a ten se pustí do díla.

Není na co čekat

Berte to jako povzbuzení a varování v jednom. Na prezentacích a školeních o umělé inteligenci často ukazuji citát Ethana Mollicka, profesora ekonomie, který studuje inovace na University of Pennsylvania: „Vaši šéfové nemají ponětí, k čemu jsou nástroje umělé inteligence dobré. Není důvod se domnívat, že vedení jakékoli organizace bude mít nějakou zvláštní magickou intuici ohledně toho, jak by AI mohla pomoci konkrétnímu zaměstnanci s konkrétním úkolem.“

Podle mého je důležité si to uvědomit. Šéfové nevědí, jak můžete nejlépe zapojit umělou inteligenci do své každodenní práce. Nečekejte na to, až vám to někdo vysvětlí. Pusťte se do experimentování.

Nyní bude ChatGPT velmi použitelný a pokročilý i v bezplatné verzi díky novému GPT-4-omni. Navíc je v Česku nově dostupný i Claude 3. Pro ty, kteří byli zatím zvyklí jen na bezplatnouGPT-3.5, to bude překvapivý skok směrem k užitečnějším asistentům. Tak je zkuste zapřáhnout a zjistit, kde vám mohou pomoci. Skutečně už není na co čekat.

To je ale jen ta první fáze. Ve své nové knize totiž Mollick dodává, že řada lidí zatím používá AI nástroje tajně. Bojí se, že kdyby jejich šéfové zjistili, že se 90 % práce nějakého týmu dá automatizovat, tak management jednoduše 90 % lidí z toho týmu vyhodí. „Není divu, že zaměstnanci se pak raději nesvěří,“ píše profesor inovací. „Bojím se, že instinkt řady manažerů bude jednoduchý. Propusť lidi a ušetři tak peníze.“

To ale není jediná, nevyhnutelná, a dokonce ani nejvýnosnější strategie. Mnohem lepší by pro firmu bylo, aby inovace povzbudila, podrobně rozebrala, co lze automatizovat a co naopak nechat v rukou zodpovědným a zkušeným lidem, kteří mohou za výsledky ručit. Zatímco AI kolega za nic ručit nebude, i když omlouvat se umí velmi pěkně.

Umělá inteligence mění lidskou práci

Podívejte se, jak nástroj ChatGPT už dnes zasahuje do pracovních pozic. Některým lidem pomáhá s kreativní prací, jiným šetří čas generováním kódu. A některé pozice může dokonce z velké části nahradit.

Takže tady je moje povzbuzení: Nečekejte na to, až vám šéf řekne, jak AI používat. Vy jste totiž šéf. Jste šéf svého vlastního týmu robotů, kteří čekají na to, co jim zadáte. Máte tam všehoschopného brigádníka a kreativce (ChatGPT), umělce (Midjourney), datového analytika i programátora (Github Copilot). Vymyslete, jakou práci jim dát, aby se vám uvolnily ruce na to, co je pro vás skutečně důležité.

Pokud to neuděláte vy, udělá to někdo jiný. A možná dá do úvodních instrukcí „Chipa“ něco, co se bude podezřele podobat popisu vaší pracovní pozice…

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Generativní umělá inteligence na vzestupu

Od listopadu 2022, kdy firma OpenAI představila nástroj ChatGPT, lidé po celém světě experimentují s tím, jak jim generativní umělá inteligence může pomoci.

O tom, co nové nástroje umí, nebo neumí, se diskutuje z mnoha pohledů. Jedná se o skutečnou inteligenci a kreativitu? Výsledky jsou totiž nejen ohromující, ale také bizarní.

Doporučované