Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Z pacienta je po operaci kolene invalida. Obrátil se na policii

Foto: Soukromý archiv pacienta, Seznam Zprávy

Bývalý sportovec přišel kvůli operaci kolenního vazu a dnes chodí jen s berlemi. Na lékaře podal trestní oznámení.

Lékaři z elitní pražské nemocnice podle pacienta Miroslava vážně chybovali po operaci, které se tu podrobil. Nejdříve na nemocnici podal žalobu. A teď i trestní oznámení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spor mezi Ústřední vojenskou nemocnicí (ÚVN) a pacientem, který před pěti lety přišel na operaci kolenního vazu a dnes je v invalidním stavu, má pokračování.

Poté, co podal na nemocnici žalobu o odškodné ve výši 14 milionů korun, se bývalý manažer a aktivní sportovec, který se pohybuje jen s pomocí francouzských holí, nyní obrátil na policii. Aby prověřila, zda v jeho případě nebyl spáchán trestný čin.

„Můj klient má obavu, že Ústřední vojenská nemocnice se snaží vše zamést pod koberec a neřeší systémový problém,“ řekl Seznam Zprávám pacientův advokát Tomáš Pelikán s tím, že nemocnice se dosud neomluvila ani nenavrhla žádnou výši odškodnění.

„Při operativním zákroku se mohou vyskytnout komplikace či infekce, avšak přístup ÚVN zakládá důvodné přesvědčení o tom, že jednání ÚVN lze považovat za jednání, jež nese znaky trestného činu,“ napsali advokát Pelikán s klientem do trestního oznámení. V něm pak konkrétně uvádějí, že se lékaři mohli dopustit trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pacient, který byl dříve aktivním cyklistou nebo instruktorem lyžování, v žalobě soudu popsal, jak se po operaci v Ústřední vojenské nemocnici nakazil nebezpečnou bakterií zlatého stafylokoka. Jenže lékaři si toho podle něho nevšimli a propustili ho domů. A případ dostatečně neřešili ani tehdy, když se po třech dnech do nemocnice vrátil, protože měl velké bolesti.

Nemocnice pochybení přiznala, a to v dopise, který poslala Obvodnímu soudu v Praze 6  a redakce ho získala. Jinak nechce na novinářské dotazy detailně odpovídat - s odůvodněním, že bude mlčet až do vyřešení případu.

„Podstatné  v této záležitosti bude vyjádření soudního znalce a rozhodnutí soudu. Nadále platí, že se do doby pravomocného rozhodnutí soudu nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Foto: Soukromý archiv pacienta, Seznam Zprávy

Před operací mohl pan Miroslav (na snímku vpravo) sportovat.

Trestní oznámení, jak advokát Tomáš Pelikán doplnil, bylo podáno k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6. To se k němu nechce zatím blíže vyjadřovat. „Takovou informaci nemohu poskytnout. Takže klasicky – nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit,“ napsal obvodní státní zástupce pro Prahu 6 Richard Petrásek.

Zmíněné trestní oznámení však podle zjištění redakce směřuje na tři konkrétní lékaře, kteří jsou podle poškozené strany zodpovědní za pochybení. „Zanedbání péče mělo za následek extrémní ohrožení jeho základních životních funkcí, přičemž v přímém důsledku řetězce pochybení ÚVN došlo k nenapravitelnému zásahu do zdraví,“ uvádí se dále v trestním oznámení.

Jeho součástí je také znalecký posudek. „Soudní znalec konstatoval, že jsem přežil pouze díky své vysoké imunitě, bohužel s trvalými následky a jsem invalidní,“ uvedl pacient, jehož celé jméno redakce zná, ale na jeho přání ho nezveřejňuje.

Jak už bylo uvedeno, Ústřední vojenská nemocnice už svoji vinu na potížích poškozeného přiznala. „Výsledky kultivace nebyly před propouštěním žalobce z hospitalizace, dne 7. 10. 2019, lékařským personálem zjišťovány a zohledněny a žalobci nebyly při propuštění z lékařské péče sděleny,“ uvedl v dopise zaslaném soudu náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek.

Podruhé podle něho podřízení chybovali, když pacient přijel po dvou dnech do nemocnice s obrovskými bolestmi na pracoviště pohotovosti. Ošetřující lékař, jak uvedl Jeřábek v dopise, výsledky testů nezkontroloval a poslal ho domů. „Při vyšetření žalobce dne 9. 10. 2019 na pracovišti Emergency ÚVN ošetřující lékař nezkontroloval výsledky kultivace punktátu odebraného dne 6. 10. 2019 žalobci a propustil žalobce do domácího léčení,“ napsal dále Jeřábek.

A do třetice popsal náměstek Jeřábek soudu ještě jedno pochybení. „Žalovaná (Ústřední vojenská nemocnice) žalobce telefonicky ani jiným způsobem nekontaktovala s výsledkem kultivace punktátu odebraného dne 6. 10. 2019 a neiniciovala rehospitalizaci žalobce u žalované,“ uvedl Jeřábek v dokumentu, který soud od nemocnice dostal.

Foto: Ústřední vojenská nemocnice, Seznam Zprávy

Vyjádření ÚVN pro Obvodní soud pro Prahu 6.

Výši odškodného zdůvodňuje poškozený pacient tím, že jako vysoce postavený manažer přišel během tří let asi o pět milionů korun a musel si platit rehabilitace. Navíc požaduje po Ústřední vojenské nemocnici bolestné. Obvodní soud pro Prahu 6 o žalobě zatím nerozhodl.

Doporučované