Hlavní obsah

Podvody s lístky pokračují. Na co si dát pozor, když chci jít na MS v hokeji

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Fanoušci sledují konec zápasu s Finskem.

aktualizováno •

Falešné lístky na hokejový šampionát už koupily stovky lidí. Připravili jsme přehled, který by měl těm, co se chystají na hokej a lístky ještě nemají, pomoci nenaletět podvodníkům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brečící děti, stovky podvedených fanoušků a falešné lístky za nejméně půl milionu korun. Mistrovství světa v hokeji se pyšní rekordními návštěvami, ruku v ruce s tím se ale vyrojil i zástup podvodníků.

Jsou ještě v prodeji vstupenky?

Ano, stále je možné legální cestou koupit vstupenky na některé zápasy, a to včetně vyřazovacích bojů. Pořadatelé a policisté ale apelují na veřejnost: Kupujte je výhradně v oficiálním prodeji.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

Některé internetové portály nebo skupiny na sociálních sítích nabízejí zprostředkování vstupenky od lidí, kteří ji chtějí prodat. Prodejem lístku ale majitel porušuje obchodní pravidla nastavená pořadateli. A kupující se vystavuje riziku, že vstupenka nebude platná.

Některé vstupenky zachycené policií jsou přímo padělané. Především je ale snadné prodat stejnou vstupenku několika lidem - buď poslat její elektronickou kopii například e-mailem, nebo zkrátka lístek vytisknout víckrát. Ani osobní předání nebo detailní kontrola fyzické podoby lístku proto nijak nezaručují, že se nový majitel vstupenky skutečně dostane na stadion.

Chci jít na zápas českého týmu. Co mám dělat?

Vstupenky na zápasy české reprezentace jsou v tuto chvíli vyprodané. Při nákupu od neznámého člověka na internetu hrozí, že je vstupenka buď úplně neplatná, nebo má stejnou několik dalších lidí. Na stadion se potom dostane pouze ten, kdo jako první načte lístek u vstupu.

Ani v případě, že člověk prodávajícího zná, nemusí být vstupenka platná. Zaprvé ji už předchozí majitel mohl koupit mimo oficiální kanály. A mezi podvedenými jsou i ti, kteří se nechali napálit od svého známého.

„Koupil jsem lístek od bývalého spolužáka. Už jsme zjistili, že na stejné jméno má lístek několik lidí,“ popsal reportérovi Seznam Zpráv jeden z fanoušků, kteří se nedostali na úvodní zápas českého týmu proti Finsku.

Přímo před stadionem během prvních dnů šampionátu postávali lidé s cedulkou a nabízeli vytištěné lístky na zápas, na který se z nějakého důvodu rozhodli nakonec nejít. Lístky ale nemají žádné ochranné prvky, takže kupujícímu hrozí úplně stejné riziko jako u nákupu přes internet. Policie navíc tyto prodejce pokutuje.

„V případě, že někdo nabízí vstupenky u haly, se tento člověk dopouští přestupkového jednání. Toto jednání mohou policisté na místě vyřešit blokovou pokutou,“ říká policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Koupil jsem lístek. Jak ověřím, jestli je platný?

Některé padělané vstupenky mají QR kód stažený z internetu. Při načtení telefonem tento kód odkazuje například na zubní ordinaci nebo obchodní centrum.

Vícekrát prodané vstupenky jsou ale „platné“. Dokonce i při kontrole u pokladny v pražské O2 areně nebo ostravské Ostravar aréně se majitel dozví, že jde o platnou vstupenku.

+24

Ovšem jen do chvíle, kdy první z držitelů takové vstupenky načte u vchodu její QR kód a vstoupí na stadion. V tu chvíli se jeho vstupenka i všechny její kopie zneplatní. Vstupy na stadion se otevírají vždy hodinu před úvodním vhazováním.

Policisté naopak nenarazili na žádný případ, kdy by se na stadion nedostal člověk, který si lístek koupil přímo od oficiálních prodejců, tedy společností TicketPortal a TicketMaster.

Nedostal jsem se na stadion. Co mám dělat?

U pokladny je možné získat potvrzení o tom, že je lístek neplatný. Včetně informace, zda jde o falzifikát, nebo opakovaně prodanou vstupenku.

Podvedení fanoušci se potom mohou obrátit na policii. U pražské O2 areny policisté zaparkovali vlastní kamion a vedle něj postavili stan s lavicemi, kde mohou lidé vyplnit formulář - kde lístek koupili, komu za něj zaplatili a kolik peněz je to stálo.

Policisté v pondělí uvedli, že už znají jména některých podvodníků. Zatím ale žádného nezadrželi.

Mám lístek a nechci jít na zápas. Mohu ho prodat?

Vrátit lístek není možné. Pořadatelé už by ho znovu prodat nemohli - právě proto, že je snadné lístek před vrácením okopírovat.

Prodej lístku někomu dalšímu je porušením obchodních podmínek, prodejce se tím dopouští přestupku. Pokud někdo vědomě prodává neplatný lístek, dopouští se podle policie dokonce trestného činu podvodu.

„Podle obchodních podmínek není možné vstupenku žádným způsobem přeprodávat. Žádný oficiální nástroj na to není,“ říká mluvčí pořadatelského týmu Miloš Židík.

Velké množství podvodů se vstupenkami organizátory mrzí. Prodej lístků na jméno nebyl podle nich z organizačních důvodů možný.

„Organizační výbor se v rámci ticketingové strategie rozhodl neprodávat vstupenky na jméno - vzhledem k logistice šampionátu, kdy máme na ‚napuštění‘ obou hal - Praha areny a Ostrava areny - k dispozici hodinu před začátkem utkání, by kontroly totožnosti procesy na vstupech výrazně časově ovlivnily a nebyli bychom schopni garantovat přístup diváků na utkání,“ popsala pro Seznam Zprávy za organizátory Martina Kučerová.

„My jsme na to upozorňovali od začátku prodeje. Osvěta i ve spolupráci s Policií ČR byla poměrně veliká. Bohužel s tím už teď nic neuděláme, nemáme jak na to reagovat. Nemůžeme vpouštět lidi ho haly, která je vyprodaná,“ dodává mluvčí Židík

Doplnili jsme vyjádření organizátorů, že se z organizačních důvodů rozhodli neprodávat vstupenky na jméno.

Doporučované