Hlavní obsah

Sparta se řítí za titulem. Nevykolejilo ji ani desáté vyloučení v sezoně

Foto: AC Sparta Praha, Seznam Zprávy

Sparťanský křídelník Lukáš Haraslín oslabil domácí tým v 63. minutě derby se Slavií. Skóre utkání se ale ani ve zbytku utkání nepohnulo.

Článek

Sparta udělala v rámci pražského derby další zásadní krok na cestě za titulem. A to i navzdory oslabení, do kterého Letenské poslal v 63. minutě Lukáš Haraslín. Pro obhájce trofeje šlo už o desátou červenou kartu v ligové sezoně.

V ostře sledovaném derby mezi Spartou a Slavií, sehraném v rámci ligové nadstavby ve skupině o titul, v sobotu žádná branka nepadla. A tři kola před koncem zůstal náskok Sparty v čele soutěže čtyřbodový.

„O titulu v české lize sice ještě není zcela rozhodnuto, ale po derby máme o poznání jasněji,“ glosuje remízu Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

„Význam utkání byl cítit v každém souboji. Možná v něčích očích ubírá na kvalitě zápasu bezbrankové skóre, ale kdyby měli v sobotu brankáři o něco slabší den, mohlo to skončit klidně 3:3, tak jako loni na jaře,“ podotýká novinář Luděk Mádl.

Nosiči vody přemítali nad tím, proč Slavia nedokázala využít více než půlhodinovou přesilovku, kterou pro ni svým neuváženým zákrokem „zařídil“ křídelník domácích Lukáš Haraslín. Slávistické obléhání sparťanské branky ale rozhodující gól nepřineslo.

„Jde o opakující se jev. Slávisté si v těžkých zápasech nedokážou poradit před brankou soupeře. Jejich hra je stereotypní, míče směřují prakticky výhradně do křídelních prostorů, odkud do vápna létají centry vesměs naslepo. V sešívaných kombinacích jsem neviděl nic moc adresného. Žádné rychlé narážečky před vápnem, které by nutily unavenou sparťanskou obranu k rychlejším přesunům,“ všímá si Jaromír Bosák.

„V klíčových okamžicích se zaskvěl Peter Vindahl. Pro mě se stali oba brankáři muži utkání. Způsob, jakým v první půli Jindřich Staněk vychytal Tomáše Wiesnera, byl doslova nevídaný,“ přispěchal s dalším úhlem pohledu Karel Tvaroh, někdejší sparťanský obránce.

Nosiči vody rozebírali oprávněnost vyloučení. Debatovali o tom, co mohl mít Haraslín při svém skluzu u rohového praporku v hlavě. Především se ale pozastavili nad otázkou, co může stát za tak vysokým počtem červených karet Sparty v sezoně, jak je možné, že deset vyloučení posbírá tým, který je přitom nejméně faulující v lize. Spekulovali mimo jiné o tom, jaký vliv na přehnanou motivaci některých jedinců může mít chování sparťanské lavičky.

Krejčí skoro Chytilovi zlomil ruku

Trio protagonistů podcastu se pečlivě věnovalo i sporným situacím, které v derby nabídla píšťalka Dalibora Černého.

„Mám na mysli souboj Ladislava Krejčího s Mojmírem Chytilem, kdy se domácí kapitán evidentně rukou zahákl tak, aby protihráče za každou cenu zastavil. Samotné držení za ruku vypadalo hodně nebezpečně. Od zlomeniny to muselo být jen kousíček. Nebudu lhát, udělalo se mi z toho špatně. Jenže zákrok se obešel bez důrazného potrestání, což je podle mě velká chyba. Kolegové u VAR měli zasáhnout,“ namítá Jaromír Bosák, který by si za takové přečiny přál červenou kartu.

„Vidím to spíš na žlutou kartu,“ kontruje Luděk Mádl. „A protože pak sparťanský lídr Krejčí dostal žluté napomenutí v derby o něco později, bude Spartě scházet v úterním utkání s Baníkem společně s Haraslínem a Qazimem Lacim, který stejně jako Krejčí viděl svou čtvrtou žlutou kartu v sezoně,“ dodává Mádl.

V rámci sázkařského okénka s Fortunou se Nosiči vody snažili předpovědět průběh následujícího kola nadstavbové skupiny o titul. Může Spartu vedle absence vykartovaných hráčů rozhodit i fakt, že na rozdíl od Slavie musí nastoupit už v úterý? „Nebude jí to překážet. Bral bych to spíš jako výhodu, že nemusí dlouho vyčkávat a přemýšlet. Tipuju, že si tento zápas utéct nenechá,“ predikuje Jaromír Bosák.

„Sparta potřebuje k jistotě obhajoby titulu získat v posledních třech duelech pět bodů, aniž by se musela ohlížet na výsledky Slavie. Platí také, že když Sparta v úterý nad Baníkem vyhraje a Slavia ve středu nad Plzní ne, budou mít už na Letné titul jistý. Já si dokážu představit, že v tomto vloženém kole výsledkově klopýtnou obě pražská ‚S‘. U Sparty se projeví, že poslední kroky jsou leckdy ty nejtěžší. U Slavie, jíž bude scházet Holeš, zase dost možná fakt, že své největší konkurenty v lize v tomto ročníku prostě není schopná porážet,“ vyhlíží očekávané duely Luděk Mádl.

Dukla se vrací do ligy

Dukla Praha hlásí návrat mezi elitu. Nosiči vody rozebrali, v jakém složení se po pěti letech vrací do nejvyšší soutěže a jaké perspektivy se před ní otevírají.

Debata se stočila i k prvoligové soutěži o záchranu, kde dal o sobě nezáviděníhodným zásahem vědět budějovický stoper Poulolo.

V zahraniční části se dozvíte, jaká specifická situace panuje na čele anglické Premier League, kde se o zisku mistrovského titulu definitivně rozhodne o víkendu v rámci posledního kola. Ale už v týdnu se mnoho příznivců Arsenalu stane na jediný večer fandy největšího rivala, tedy Tottenhamu, který ještě jako předposlední instance může přibrzdit fotbalisty Manchesteru City, než Arsenal ve finiši soutěže definitivně předeženou.

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku. Nosiče vody můžete podpořit i v anketě Podcast roku. Děkujeme!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované