Hlavní obsah

Šťastný podcast: V čele kosmonaut, zprávy pod Bobošíkovou. To bude nová ČT

Foto: josefkubes, Shutterstock.com

Šťastný podcast o ČT i predátorských kauzách.

Článek

Jak bude vypadat nová, zestátněná Česká televize a kdo další má vědecký škraloup? O tom je dnešní Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Českou televizi čeká boj o její veřejnoprávní status. A nemá zrovna ideální vyhlídky, protože ve všech ostatních zemích Visegrádské čtyřky mají veřejnoprávní média velký problém zachovat si svou nezávislost. „Kromě Maďarska, tam žádné problémy nemají, tam už je to naprosto přiznaně státní médium,“ glosuje Jindřich Šídlo.

O něco podobného by se s radostí pokusili také lídři českých opozičních stran, kteří se rozhodli sabotovat plán ministra kultury Martina Baxy. Ten by rád viděl zvyšování koncesionářských poplatků aspoň o inflaci a rozšířil by okruh plátců. Okamura s Babišem naopak trvají na úplném zrušení poplatků, což by znamenalo, že by se ČT musela financovat ze státního rozpočtu a tím podléhat přímému tlaku vlády.

„Letošní rozpočet ČT je plánován na nějakých 7,95 miliardy korun a 75 % jde do výroby. Což je i v evropském srovnání strašně moc,“ uznává Ondřej Lasák. „A nezvýšení poplatků by znamenalo především úspory ve výrobě. Ale druhá věc je pak ještě stav především regionálních studií, která by mohla zaměstnancům každým dnem spadnout na hlavu.“

„Babiš s Okamurou zkrátka ze zvýšení poplatků udělali symbol. A argumentují především nevyváženým zpravodajstvím,“ dodává Konstantin Sulimenko.„A až přijdou tihle dva a možná ještě někdo další, prosadí zrušení poplatků, tak s tím nic neuděláme. Což nás vede k úvahám, jak by nová Česká televize vypadala,“ přemítá Šídlo.

Pusťte si aktuální Šťastné pondělí

Jak by mohly vypadat některé pořady v novém režimu fungování ČT, jsme vám už ukázali v aktuálním Šťastném pondělí. Ve Šťastném podcastu jsme se ale zamysleli i nad tím, jak by veřejnoprávní televize vypadala z pohledu personálií.

„Ano, chceme navázat na slovenskou debatu, kde je možné, že v čele veřejnoprávních médií stane Lukáš Machala,“ připomíná Sulimenko státního úředníka, který by chtěl dávat prostor zastáncům teorie o ploché Zemi. „A já bych tedy jako generálního ředitele ČT navrhl Miroslava Roznera, který by uměl televizi pořádně ‚odbyriktitizovat‘.“

„Já bych možná místo Roznera preferoval Vladimíra Remka, jediného našeho kosmonauta, jenž by předešel těm problémům, které mají na Slovensku, a rovnou řekl, že Země je kulatá,“ krčí rameny Lasák.

„Anebo naopak bude Remek jako bývalý velvyslanec v Moskvě tvárný a když se mu řekne, že má hlásat, že je Země placatá, tak to udělá. A od něj to bude znít autoritativně,“ dodává Sulimenko.

Kdo další by se mohl stát ředitelem nové a lepší ČT? Kdo by v takovém režimu vedl zpravodajství a proč zrovna Jana Bobošíková? I to se dozvíte v první části Šťastného podcastu.

Predátorské časopisy, druhé dějství

Ve druhé části se ještě vracíme k problémům, které zničily politickou kariéru docenta Tuleji - predátorským časopisům. Jak zjistily Seznam Zprávy, problémy s pochybnými publikacemi mají i Danuše Nerudová a Karel Havlíček.

„S predátorskými publikacemi se roztrhl pytel, začínají se dostávat na povrch i ty mnoho let staré. To mě až donutilo zamyslet se, jestli nechci ještě stáhnout z informačního systému svoji bakalářku,“ komentuje Tereza Povolná. „Třeba Karel Havlíček publikoval v nějakém řeckém časopise se sídlem v rodinném domku nebo v časopise z Moskvy. Danuše Nerudová také měla pochybné publikace a právě ona k tomu napsala vysvětlující tweet dlouhý jako jedna celá diplomka.“

„Mohla to mít jako článek do opravdu impaktovaného časopisu,“ vtipkuje Šídlo.

„Všimněte si, jak je to strašně babišovské vyjádření, také o sobě mluví ve třetí osobě - co přijde na Nerudovou,“ kroutí hlavou Sulimenko.

„Nerudová tím naštvala především TOP 09,“ dodává Tereza Povolná. „Dokonce ji středočeský straník Jan Jakob vyzval k rezignaci. A na toho zase reagoval Miroslav Kalousek, který napsal, že není důležité, kde člověk publikoval, ale co publikoval, a že Jakobovo vyjádření je křečovité.“

Proč se Kalousek zastává Danuše Nerudové? Měla by skutečně odstoupit z kandidátky STAN do Evropského parlamentu? A proč se Karel Havlíček střelil v tomto tématu do vlastní nohy? I to probíráme ve druhé části Šťastného podcastu. Pusťte si ho v přehrávači nahoře nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované