Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo přes 90 procent žáků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Oficiální výsledky přijímacích zkoušek Cermat zveřejní v systému ve středu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to uvedlo Ministerstvo školství a Radiožurnálu to řekl ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, Miroslav Krejčí. Podle něj se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů.

V systému DiPSy nejsou ani nebudou podle Krejčího ale testy ze školní části přijímacího řízení. „Nicméně ve středu se zveřejněním výsledků tam budou dostupné výsledky školních částí. To znamená, že bude k dohledání, za jakou část školní přijímací zkoušky kdo dostal kolik bodů, ale žádné další podrobnosti ke školním částem v systému nikdy nebudou,“ řekl Krejčí.

Podle Deníku N ale mohou uchazeči už od pátku na všech školách nahlížet do svých spisů, kde vidí výsledky i případné školní části zkoušky.

Krejčí ale uvedl, že právníci z Ministerstva školství nedoporučují ředitelům, aby „předběžné“ výsledky zveřejňovali, protože „může za výjimečných situací dojít ještě ke změně a potom by za to mohli být ředitelé popotahovaní rodiči, kteří si původně přečetli jiný výsledek, než potom ve skutečnosti bude platit“. „Ale mohu říct uklidňující informaci, že více než 90 procent dětí bude umístěno na školy v rámci prvního kola,“ dodal Krejčí.

Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohli podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

Doporučované