Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Egypt pozastavil humanitární pomoc pro Gazu, píší v Izraeli

Foto: IDF

Krok Egypta povede k velkému poklesu humanitární pomoci v Pásmu Gazy. Na fotografii jsou izraelské tanky v Rafahu.

Káhira odmítá posílat kamiony s pomocí na přechod Šarom, dokud se izraelská armáda nestáhne z přechodu Rafah.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Egypt podle izraelských médií pozastavil humanitární pomoc do Pásma Gazy na protest proti izraelskému zabrání palestinské strany přechodu Rafah. Server Walla s odvoláním na izraelského činitele uvedl, že Káhira odmítá posílat kamiony s pomocí přes přechod Kerem Šalom mezi jižním Izraelem a Pásmem Gazy, dokud se izraelská armáda nestáhne z přechodu Rafah na hranici s Egyptem. Tento krok by podle zdroje mohl vést k velkému poklesu objemu humanitární pomoci do pásma.

Nejmenovaní vysoce postavení představitelé Spojených států podle serveru The Times of Israel (ToI) uvedli, že Izrael své kroky řádně nekoordinoval s Káhirou před zahájením operace v Rafahu. Podle těchto zdrojů však USA na egyptskou stranu naléhají, aby dodávky humanitární pomoci obnovila přes přechod Kerem Šalom.

Izraelští představitelé podle stanice Channel 12 vyjádřili obavy, že Izrael bude čelit sílícímu mezinárodnímu tlaku, pokud nedojde k obnovení dodávek humanitární pomoci do pásma v řádu dní. „Tohle je tvrdá rána. Izrael chce přivážet humanitární pomoc, ale bez egyptské spolupráce to je zkrátka nemožné,“ řekl televizi izraelský zdroj. „Egypťané to vědí a spoléhají na to, že mezinárodní tlak přiměje Izrael operaci zastavit,“ dodal.

Před rozsáhlou operací v Rafahu, kde ještě minulý týden bylo na 1,4 milionu lidí, varovaly v posledních měsících Izrael Spojené státy i další země, podle nichž by to způsobilo humanitární katastrofu. Izrael tvrdí, že operace je „omezená“ a nepostupuje zatím hlouběji do města Rafah. Už v úterý ale obsadil přechod Rafah, jímž se do Pásma Gazy dostával největší objem humanitární pomoci.

Jak se vyvíjí válka v Pásmu Gazy

Izrael zatím nezahájil velkou ofenzivu do hustě obydlených částí Rafahu. Mezitím znovu (už potřetí od začátku války) spustil čisticí operaci na druhé straně Pásma Gazy v Zajtúnu.

Doporučované