Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Derby, které rozhodne o titulu? Slavia má v rukávu střelecké eso

Foto: Profimedia.cz

Ivan Schranz ze Slavie Praha oslavuje gól.

Pokud chce Slavia Praha ještě pomýšlet na zisk titulu, musí v nastávajícím derby se Spartou uspět, nejlépe zvítězit. K tomu by jí mohl pomoci slovenský legionář Ivan Schranz, jemuž se proti rudým střelecky velice daří.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři ligové trefy za Slavii v nejslavnějším českém derby proti odvěkému rivalovi Spartě, jedna pohárová. Kdo se takovou produktivitou může pochlubit? Slovenský legionář Ivan Schranz ano.

A proti rudé vozbě se mu dařilo i při dalších českých angažmá, dva góly v českobudějovickém ročníku 2019/2020 přinesly remízy s favoritem 2:2 a 3:3, v Jablonci v dubnu 2021 dokonce představovala sladké vítězství.

Od června 2021 patří Slavii Praha. A když nastoupí v derby, je na něj spolehnutí, že odvede plnohodnotný výkon. Často okořeněný gólovými zásahy.

Návrat na vrchol

Obnovené svalové zranění vyřadilo bratislavského rodáka na několik týdnů, slávistický dres oblékl v ligovém dostihu naposledy koncem března proti Liberci.

Pak musel doléčovat neduhy. „Ale už by měl být zcela v pořádku,“ vítal trenér Jindřich Trpišovský posilu do základní sestavy v prvním duelu nadstavby proti Baníku Ostrava, když už si zátěž vyzkoušel na část remízového utkání proti Olomouci.

Proti Ostravě vyběhl od začátku a bylo ho plné hřiště. Jako obvykle. Demolici nepříjemného soupeře načal ve 28. minutě, kdy si našel zpětnou Bořilovu přihrávku a tvrdě zakončoval. Pak si sám doběhl pro dorážku a hlavou překonal brankáře Jakuba Markoviče.

Za gólem si tvrdě šel.„Bylo to velmi rychlé. Odrazilo se to a já cítil šanci, že se k míči ještě dostanu. Tak jsem si řekl, že tam vletím,“ uvítal po delší době ligovou trefu. Naposledy se gólově prosadil v říjnu proti Liberci.

Hodnota jeho zásahu byla vysoká. „Jsem rád, že jsem za tím šel, ale takhle by to od nás z týmu udělal každý,“ předal návod, jak se má bojovat o titul.

Podobný hráč není

Jeho přínos si trenér Trpišovský dobře uvědomuje. „Podobného hráče jako Ivan v týmu nemáme,“ připouští. „Má zkušenosti, prošel si těžkými zápasy, skvěle pracuje s prostorem a navíc má určitou emoční stabilitu, která je v důležitých chvilkách nezbytná,“ vypočítává přednosti svého svěřence. „Jsme rádi, že se uzdravil a je zpátky,“ dodává.

Oceňuje především jeho mentální stránku. „Pochválil bych ho i za první gól, jak do té situace šel, strhl tým, ukázal agresivitu a něco, co nám v minulých zápasech chybělo,“ zdůrazňuje Trpišovský. „Je v ideálním věku a výborném rozpoložení. Moc důležitý hráč,“ uvědomuje si slávistický kouč, jaké typy potřebuje před derby se Spartou.

Ivan Schranz

Narozen 13. září 1993, Bratislava – Slovensko

hráčská kariéra

Inter Bratislava (1998-2007), Akadémia Jozefa Vengloše (2008-2010), FC Petržalka 1898 (2010-2011), Spartak Trnava (2012-2015), Sparta Praha (2015), Spartak Trnava (2015-2017), Dukla Praha (2017-2019), AEL Limassol/Kypr (2019), Dynamo České Budějovice (2019-2020), FK Jablonec (2020/2021), Slavia Praha (2021-2024).

Reprezentace Slovenska: 2020-2024 (17/3)

Úspěchy: vítěz Poháru FAČR 2022/2023, vítěz Kyperského poháru 2018/2019

Nezdolnou vůli Schranz projevuje od příchodu do české ligy. „Mám ho proto moc rád,“ neskrývá sympatie ke slovenskému útočníkovi trenérský bard Petr Rada, jenž ho vedl v Jablonci. „Odevzdá se vždycky na sto procent, odvede vždycky poctivý výkon, maximum,“ chválí bývalého svěřence. „Má ho rád nejen po fotbalové stránce, ale především lidské,“ říká Rada.

Velké zápasy ho motivují

A nutno k těmto kvalitám přihodit i góly, kdy se dokáže prosadit proti silným soupeřům. Na evropské scéně, ale i v české nejvyšší soutěži. Jen v derby proti Spartě už za Slavii skóroval čtyřikrát. „Velké zápasy ho motivují,“ přikyvuje Rada. „Má z nich doslova požitek,“ přihazuje silnější výraz.

Jeho gólová potence proti silným soupeřům není tedy náhodná. „Má k zakončení předpoklady, umí si najít místo, navíc ho neproměněná šance nezlomí, naopak ho vyburcuje a jde si za další,“ odkrývá Schranzovo myšlení trenér Rada.

Jako spoluhráče ho dobře poznal Jakub Podaný, v Jablonci i v Dukle. „Dokáže se na velké zápasy správně naladit, využije i pozici, která na první pohled není ani nijak nebezpečná,“ popisuje bývalého kolegu. „Umí se totiž správně rozhodnout, zvolit nejlepší řešení,“ odhaluje jeho vzácnou schopnost.

Ke gólovým úderům přidává i nesmírnou poctivost. Ač spíše ofenzivní hráč, nezanedbává defenzivní povinnosti, se svým hráčem se okamžitě vrací. „Běhá ve vysokém tempu celý zápas,“ přikyvuje Rada.

Pro trenéra Trpišovského, který na této poctivosti staví taktiku hry, je proto Schranz skutečně až nepostradatelným stavebním kamenem. „Odvádí v tomto systému stabilní výkony, dobře do něj zapadá,“ upozorňuje Podaný.

Ve Spartě se nechytil

Není bez zajímavosti, že Schranz to zkoušel i ve Spartě. Bylo to dokonce jeho první české angažmá. V únoru 2015 přišel na Letnou ze Spartaku Trnava na roční hostování s opcí. V české lize nenastoupil, připsal si pouze dva starty v českém poháru. „Byla to spíš zkouška, jakási stáž,“ ohodnotil později slovenský reprezentant sparťanskou etapu.

Přitom už tehdy nabízel poměrně hodně. „Nedostal však potřebnou šanci,“ vysvětluje Podaný, který ho i na této štaci doprovázel. „Tehdy se hodně točili trenéři, rovněž v kádru byla velká fluktuace, trpělivost s nadějnými hráči nebyla,“ vrací se do jara 2015.

Po nevydařeném pokusu přejít do české ligy se Schranz vrátil na Slovensko do Spartaku Trnava, západním směrem se znovu vydal o dva roky později, kdy zamířil do Dukly Praha. „Určitě vyzrál, získal zkušenosti i sebevědomí,“ připomíná Rada, že třicetiletý slovenský legionář dnes už není vyplašeným mladíčkem.

Eso do derby

A v systému Slavie má pevné místo. Podle trenéra Trpišovského téměř nezastupitelné. „Takový podobný hráč v týmu není,“ souhlasí Podaný s vyjádřením slávistického trenéra.

„Před nedávnou dobou jím byl Ondra Lingr, jenž také dokázal tým strhnout a šel za gólem jako buldok, teď takové typy mužstvo postrádá,“ vzpomíná na hráče-burcovače, jenž nyní obléká dres slavného nizozemského klubu Feyenoord Rotterdam.

V derby by mohl hrát Schranz, jenž nyní podle odborného portálu transfermarkt.com má obchodní hodnotu dva miliony eur (asi padesát milionů korun), významnou roli.

Hosté, aby si uchovali naději na titul, musejí uspět, nejlépe vyhrát. „Ivan by mohl hodně pomoci,“ přitakává Podaný.

Schranzovy góly v derby proti Spartě

Liga

Ročník 2021/2022

24. kolo Slavia – Sparta 2:0 (1:0)

1 gól stav 1:0

Ročník 2022/2023

Doporučované