Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Pekarová porušila slib. Největší vládní čistka začíná

Šťastné pondělí o výměnách ministrů.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová končí, což je pro TOP 09 příležitost vytěžit díky nové tváři u voličů pozitivní body. Anebo také možná ne. Jak jsme ale zjistili, tahle vládní změna možná nebude poslední.

Článek

Příběh odstoupení Heleny Langšádlové připomínal už od začátku hořkou komedii. Vedení TOP 09 si vymínilo konec ministryně z důvodu její „neviditelnosti“, aby následně na tento post – který zahrnuje dvě kanceláře, jednu sekretářku a správce sociálních sítí na úvazek 0,15 – nominovalo zcela neznámého zastupitele Havířova.

Po událostech z minulého týdne ale nakonec ani bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja ministrem pro vědu nebude – navzdory tomu, že nám Markéta Pekarová Adamová explicitně slíbila, že se jím stane. Vaz mu zlomily pochybné články v predátorských časopisech.

Heleno Langšádlová, ještě s tím vyklízením kanceláře raději pár dní počkejte. Bůh ví, co praskne na ty další v pořadí.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Po této zpackané výměně si tak vláda Petra Fialy musí spravit reputaci a někoho vyměnit tak, aby to dávalo smysl – tedy horšího za lepšího. Fialův kabinet je sice extrémně nepopulární, ale premiér jako by se bál ukázat prstem na konkrétní členy své vlády. My jsme se rozhodli Petru Fialovi pomoci a vybrat hned několik jedinců, kteří jsou zralí na výměnu.

Třeba Marian Jurečka, u kterého si samozřejmě důvod můžete vybrat sami podle toho, co vám vyskočí jako první článek po zadání tohoto jména do vyhledávače. Nás ale v poslední době zaujal jeho nápad na navýšení odvodů pro bezdětné, což se ukázala být taková pitomost, že se proti Jurečkově návrhu postavilo vedle koaličních stran i hnutí ANO.

A které další ministry by mohl premiér Fiala klidně už zítra vyměnit? To vám řekne Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované