Článek
Nová studie ekologické organizace Přátelé Země uvádí, že 14,5 procent skleníkových plynů ve světovém měřítku vzniká ze živočišného zemědělství. Za neustálý růst živočišného průmyslu může podle autorů i vysoká míra finanční podpory tohoto odvětví.
Mezi lety 2015 až 2020 globální společnosti na výrobu masa a mléčných výrobků inkasovaly od 2 500 investičních firem, bank a penzijních fondů v Evropě i Severní Americe 478 miliard dolarů. S tak vysokou finanční podporou autoři zprávy předpokládají, že objem výroby masa dále poroste.
Největšími světovými producenty masa jsou Čína, Brazílie, USA a v Evropě Nizozemsko nebo Polsko. Právě masné velmoci by do roku 2029 mohly stále produkovat 60 procent veškerého masa na světě. Chov dobytka a potravinová výroba jsou přitom pro planetu významnou ekologickou zátěží. Až tři čtvrtiny veškeré zemědělské půdy padne jen na chov dobytka či pěstování potřebného krmiva.
V Brazílii, která v letech 2017 až 2019 vyprodukovala téměř 14 tisíc tun drůbeže a přes devět tisíc tun dobytka, se na chov využívá 175 milionů hektarů zemědělské půdy. To je dle autorů srovnatelné s veškerou zemědělskou půdou, kterou pro zemědělství využívá EU.
Studie dále uvádí, že produkce masa je prioritizována nad principy udržitelnosti. Ty se snaží dodržet především malí a lokální producenti masa, kteří jsou nicméně často pohlcováni mezinárodními koncerny, pro které udržitelnost není na pořadu dne.
„Všechno je to pro zisk a ve skutečnosti to neřeší základní problémy, které vidíme v současném potravinovém systému zaměřeném na živočišné bílkoviny, který má zničující dopad na klima, biodiverzitu a ve skutečnosti škodí lidem po celém světě,“ vysvětluje členka Přátel Země Stanka Bechevaová. Řešení vidí v redukci stád, vyšší regulaci firem a vedení k větší odpovědnosti vůči životnímu prostředí, prosazování jiného konzumačního modelu a především ukončení finanční podpory ze strany investorů a bank, včetně Světové banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj.
„Nevěříme, že jakékoliv potravinové odvětví je více nebo méně udržitelné než jiné. Existují ale více či méně udržitelné cesty, jak produkovat rostliny a chovat zvířata. My se na výrobu živočišného proteinu udržitelnou cestou zaměřujeme,“ uvedl zástupce Evropského svazu zpracovatelů masa Paolo Patruno v návaznosti na zveřejněnou zprávu.
„Také víme, že průměrný podíl na celkovém množství vypouštěných skleníkových plynů v EU z živočišné výroby je poloviční, sedm procent, oproti světovému podílu, který je 14 procent,“ dodává.