Hlavní obsah

Úder v Pásmu Gazy zabil nejméně 18 lidí

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Letecký úder na budovu v Gaze (ilustrační snímek).

aktualizováno •

Izraelské ozbrojené síly vyzvaly palestinské civilisty k evakuaci z několika oblastí v pásmu Gazy a přesunu do vyhrazených bezpečných zón.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejméně 18 Palestinců bylo zabito a další desítky byly zraněny při izraelském útoku na město Zavajda v centrální části Pásma Gazy. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

Sobotní nálet v Zavajdě údajně zasáhl dům a přilehlý sklad, ve kterém se ukrývali vysídlení Palestinci. Palestinská agentura WAFA dříve uvedla, že obětí bylo 15, všichni členové jedné rodiny. Mrtví byli převezeni do nemocnice v sousedním městě Dajr Balah, kde jejich těla spočítal reportér AP a uvedl, že jich bylo 18. Mezi mrtvými byl i místní velkoobchodník, který s izraelskou armádou koordinoval dodávky masa a ryb do Pásma Gazy, jeho dvě manželky, 11 dětí ve věku od dvou do 22 let, babička dětí a tři další příbuzní.

Izraelské ozbrojené síly také mezitím vyzvaly Palestince obývající několik oblastí v centrální části Pásma Gazy, aby z nich odešli. Uchýlit se podle ní mají do vyhrazených bezpečných zón. Důvodem k výzvě je podle izraelské armády „přetrvávající ostřelování ze strany Hamásu“ z daných oblastí. Výzva k evakuaci se týká mimo jiné palestinského uprchlického tábora Maghází, ve kterém izraelští vojáci operovali už na začátku tohoto roku. Maghází se nachází nedaleko Zavajdy.

Už v pátek nařídila izraelská armáda evakuaci severní části města Chán Júnis, které se nachází na jihu Pásma Gazy, a také východní části města Dajr Balah v centrální části pásma. List The Times of Israel k tomu napsal, že v praxi pokyn znamená další zmenšení humanitární zóny, kterou armáda dříve stanovila. Podle OSN se páteční výzva k evakuaci dotkla zhruba 170 000 lidí.

Nynější válku mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás vládnoucím v Pásmu Gazy rozpoutal loni 7. října útok Hamásu na Izrael, při němž bylo zabito na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 lidí vzali ozbrojenci jako rukojmí a odvlekli je do Pásma Gazy.

Během následné izraelské vojenské kampaně, jejímž deklarovaným cílem je Hamás zničit, bylo podle úřadů v Gaze ovládaných teroristickým hnutím zabito více než 40 000 Palestinců. Většina obyvatel Pásma Gazy musela opustit své domovy. Lidé ale utíkají většinou už jen do míst zničených bombardováním, která jsou plné sutin a odpadků a kde nemají dost čisté vody ani jídla či zdravotní péči.

Aktualizace: v textu jsme upravili počet obětí

Doporučované