Hlavní obsah

Video: Zbyly jen ruiny. Rusové natočili, jak Bachmut vypadá rok od obsazení

Bez komentáře: Ruské záběry zničeného Bachmutu. Video: twitter/wartranslated

Boje v oblasti neustaly. Invazní armáda momentálně směruje hlavní úsilí v této části fronty na nedaleký Časiv Jar.

Článek

Z kdysi 70tisícového Bachmutu se stal během ruské války na Ukrajině jeden ze symbolů vzdoru proti ruským okupantům –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podobně jako z Mariupolu u Azovského moře.

Rusové o získání města usilovali mezi srpnem 2022 a květnem 2023. Ve městě se bojovalo o jednotlivé bloky domů, některé čtvrti zmizely úplně.

Ukrajinští obránci ho ale nakonec proti přesile neudrželi.

Estonský pozorovatel Dmitrij, který na sociální síti X provozuje účet WarTranslated a za pomoci veřejně dostupných informací –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ techniky zvané OSINT (Open Source Intelligence) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině, nyní zveřejnil video, které ruští vojáci natočili rok po obsazení Bachmutu.

Na záběrech z průjezdu městem jsou vidět ohořelá torza domů či zničené ulice.

Další cíl: Časiv Jar

Boje v oblasti neustaly. Rusko momentálně směruje hlavní úsilí v této části fronty na nedaleký Časiv Jar.

Jak Seznam Zprávy napsaly už dříve, město má zajímavou polohu na malém hřebeni nad Bachmutem, který je nejvyšším bodem na kilometry daleko. Jde tedy o jednu z nejlepších obranných pozic v oblasti. Pokud by ho ruské síly obsadily, jejich postup směrem na západ by mohl zrychlit.

Podle ruského ministerstva obrany i ukrajinské armády obsadily ruské síly po několika měsících bojů celý mikroobvod Kanál na východním okraji Časiv Jaru. Tato malá oblast, která obsahuje výškové bytové domy a průmyslovou zónu, je od centra města oddělena kanálem Siverskij Doněc-Donbas.

Zprávy z bojiště

Obránci se stáhli z vesnice Krynky na jinak okupovaném břehu Dněpru, kde dlouho vázali ruské jednotky. Okupační síly se soustředí na útok hlavně v Doněcké oblasti. Postup je jen malý, obránci ale nemají sil nazbyt.

Přímý ruský útok na centrum města z oblasti Kanál bude z podobných důvodů těžko proveditelný. Bitva o několik bloků, které tvoří oblast Kanál, trvala zhruba od konce května. Další boje o Časiv Jar se tedy mohou protáhnout na týdny či měsíce.

Zkušenosti z této války nicméně naznačují, že hlavní ruský nápor nebude směřovat přímo proti Časiv Jaru. S největší pravděpodobností se nyní ruské síly pokusí proniknout přes kanál jižně od města.

Doporučované